Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκστομίζονται βαριές κουβέντες... «τάσεις εμετού» προκαλεί ο Andrea Orcel (UniCredit) - Πόλεμος για την Commerzbank

Εκστομίζονται βαριές κουβέντες... «τάσεις εμετού» προκαλεί ο Andrea Orcel (UniCredit) - Πόλεμος για την Commerzbank
Η Γερμανία πρέπει να βρει μια νόμιμη δικαιολογία εάν θέλει να παρέμβει ή εάν θέλει να μπλοκάρει την προσέγγιση από την UniCredit, εκτίμησε η BofA
Η ιταλική UniCredit φαίνεται να έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις γερμανικές αρχές με μια πιθανή συγχώνευση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ με την Commerzbank που εδρεύει στη Φρανκφούρτη.
Μια κίνηση που ήδη έχει προκαλέσει μια οργισμένη απάντηση από το Βερολίνο, με πολλά στελέχη της Commerzbank να εκστομίζουν βαριές κουβέντες.
Παρατηρητές της αγοράς είπαν στο CNBC ότι η κίνηση της UniCredit μπορεί να προκάλεσε μια αίσθηση εθνικής αμηχανίας στη γερμανική κυβέρνηση, η οποία αντιτίθεται σθεναρά στην κίνηση, ενώ έχει υποστηριχθεί ότι το αποτέλεσμα της απόπειρας εξαγοράς θα μπορούσε ακόμη και να βάλει σε κίνδυνο το νόημα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.
Η UniCredit με έδρα το Μιλάνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αύξησε το μερίδιό της στην Commerzbank σε περίπου 21% και υπέβαλε αίτημα για αύξηση της συμμετοχής της στο 29,9%.
«Εάν η UniCredit μπορέσει να πάρει την Commerzbank και να την φτάσει στο επίπεδο της αποτελεσματικότητάς της, υπάρχει μια τεράστια ανοδική πορεία όσον αφορά την αύξηση της κερδοφορίας», εκτίμησε ο Octavio Marenzi, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Opimas.

Σε κυβερνητικό επίπεδο το ζήτημα

«Αλλά ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz δεν είναι επενδυτής.
Είναι πολιτικός και ενδιαφέρεται πολύ για τη δουλειά.
Και αν κοιτάξετε τι έχει κάνει η UniCredit όσον αφορά τη διαχείριση στις δραστηριότητές της στην Ιταλία ή ιδιαίτερα στις δραστηριότητές της στη Γερμανία, είναι πολύ εντυπωσιακό», είπε ο Marenzi.
Ο Scholz επέκρινε τη Δευτέρα την απόφαση της UniCredit να ανεβάσει το ποσοστό της στην Commerzbank, περιγράφοντας την κίνηση ως «μη φιλική» και «εχθρική» επίθεση, ανέφερε το Reuters.

Βαριές κουβέντες από τη διοίκηση της Commerzbank

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Commerzbank, Uwe Tschaege, εν τω μεταξύ, φέρεται να εξέφρασε την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη εξαγορά από την UniCredit.
Μιλώντας έξω από τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στο κέντρο της Φρανκφούρτης, ο Tschaege είπε ότι το μήνυμα ήταν απλό και σαφές: «Δεν το θέλουμε αυτό».
«Νιώθω σαν να κάνω εμετό όταν ακούω τις υποσχέσεις του για εξοικονόμηση κόστους», φέρεται να πρόσθεσε ο Tschaege, αναφερόμενος στον διευθύνοντα σύμβουλο της UniCredit, Andrea Orcel.
Επίσης, ο Stefan Wittman, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της Commerzbank, είπε στο CNBC την Τρίτη ότι έως και τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας στην τράπεζα θα μπορούσαν να εξαφανιστούν εάν η UniCredit πραγματοποιήσει επιτυχώς μια εχθρική εξαγορά.

Νέα ήθη στην Ευρώπη

Οι εχθρικές προσφορές εξαγοράς δεν είναι συνηθισμένες στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, αν και η ισπανική τράπεζα BBVA συγκλόνισε τις αγορές τον Μάιο όταν ξεκίνησε μια προσφορά εξαγοράς όλων των μετοχών για την εγχώρια ανταγωνιστική Banco Sabadell, η οποία και απέρριψε την προσφορά.
Ο Marenzi του Opimas είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις «βασικά το εξετάζουν αυτό και λένε ότι αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να χάσουμε πολλές θέσεις εργασίας στη διαδικασία — και θα μπορούσε να είναι πολύ σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας».
«Το άλλο πράγμα είναι ότι μπορεί να υπάρχει μια λίγη εθνική αμηχανία που έρχονται οι Ιταλοί και τους δείχνουν πώς να διαχειρίζονται τις τράπεζές τους», πρόσθεσε.
Ο Scholz είχε στο παρελθόν πιέσει για την ολοκλήρωση μιας ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης.

Τι διακυβεύεται;

Ο Craig Coben, πρώην επικεφαλής παγκόσμιων κεφαλαιαγορών στην Bank of America, δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να βρει «πολύ καλούς» λόγους για να εμποδίσει την κίνηση της UniCredit στην Commerzbank, προειδοποιώντας ότι θα πρέπει επίσης να είναι συνεπής με τις αρχές γύρω από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση .
«Νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο για την UniCredit να αναλάβει ή να καταλήξει σε συμφωνία για την Commerzbank χωρίς την έγκριση της γερμανικής κυβέρνησης, απλώς ως πρακτικό ζήτημα — αλλά νομίζω ότι η Γερμανία πρέπει να βρει μια νόμιμη δικαιολογία εάν θέλει να παρέμβει ή εάν θέλει να μπλοκάρει την προσέγγιση από την UniCredit», είπε ο Coben.
«Η Γερμανία έχει εγγραφεί στην ενιαία αγορά της ΕΕ, έχει εγγραφεί στο ενιαίο νόμισμα, έχει υπογράψει την τραπεζική ένωση και επομένως θα ήταν ασυμβίβαστο με αυτές τις αρχές να εμποδίσουμε τη συγχώνευση για λόγους εθνικής ασφάλειας», συνέχισε.
«Και νομίζω ότι αυτό είναι πραγματικά αυτό που διακυβεύεται εδώ: ποιο είναι το νόημα της τραπεζικής ένωσης;
Και ποιο είναι το νόημα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος;», αναρωτήθηκε.
Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi δήλωσε σε έκθεση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις για να επιτύχει τους βασικούς στόχους ανταγωνιστικότητας της.
Ο Draghi, ο οποίος έχει διατελέσει στο παρελθόν πρωθυπουργός της Ιταλίας, ανέφερε επίσης την «ημιτελή» τραπεζική ένωση στην έκθεση ως έναν παράγοντα που εξακολουθεί να εμποδίζει την ανταγωνιστικότητα των τραπεζών της περιοχής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης