Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΟΣΑ: Σταθεροποιείται η παγκόσμια ανάπτυξη – Σημαντικές στηρίξεις από τη μείωση του πληθωρισμού και των επιτοκίων

ΟΟΣΑ: Σταθεροποιείται η παγκόσμια ανάπτυξη – Σημαντικές στηρίξεις από τη μείωση του πληθωρισμού και των επιτοκίων
Ο αντίκτυπος της σύσφιξης της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών εξανεμίζεται
Η παγκόσμια ανάπτυξη βρίσκεται σε διαδικασία σταθεροποίησης καθώς η ώθηση από τις αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας εξασθενεί και η πτώση του πληθωρισμού ενισχύει τα εισοδήματα των νοικοκυριών, ανέφερε ο ΟΟΣΑ, αυξάνοντας οριακά τις προοπτικές του για φέτος.
Η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται πλέον να αναπτυχθεί κατά 3,2% τόσο αυτό όσο και το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, αυξάνοντας τις προβλέψεις του για το 2024 από 3,1% προηγουμένως, ενώ το 2025 έμεινε αμετάβλητο.
Καθώς ο αντίκτυπος της σύσφιξης της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών εξανεμίζεται, οι περικοπές επιτοκίων θα ενίσχυαν τις δαπάνες στο μέλλον, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες επωφελούνται από τον χαμηλότερο πληθωρισμό, ανέφερε ο ΟΟΣΑ.
Εάν η πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου συνεχιστεί, ο παγκόσμιος μετρούμενος πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι 0,5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερος από το αναμενόμενο το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Καθώς ο πληθωρισμός οδεύει προς τους στόχους της κεντρικής τράπεζας, ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ότι το κύριο επιτόκιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα μειωνόταν στο 3,5% μέχρι το τέλος του 2025 από 4,75%-5% σήμερα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει στο 2,25% από 3,5% τώρα.

Επιμέρους οικονομίες

Η ανάπτυξη των ΗΠΑ αναμένεται να επιβραδυνθεί από 2,6% φέτος σε 1,6% το 2025, αν και οι μειώσεις των επιτοκίων θα βοηθούσαν στην άμβλυνση της επιβράδυνσης, δήλωσε ο ΟΟΣΑ, περιορίζοντας την εκτίμησή του για το 2025 από πρόβλεψη 1,8% τον Μάιο.
Η κινεζική οικονομία, η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, αναμένεται να επιβραδύνει την ανάπτυξη της από 4,9% το 2024 σε 4,5% το 2025, καθώς οι κρατικές δαπάνες για τόνωση της οικονομίας αντισταθμίζονται από την επιβράδυνση της καταναλωτικής ζήτησης και την καταστροφή των ακινήτων.
Η ευρωζώνη θα συμβάλει στην αντιστάθμιση της βραδύτερης ανάπτυξης στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες το επόμενο έτος με την πρόβλεψη ανάπτυξης του μπλοκ των 20 εθνών να διπλασιάζεται σχεδόν από 0,7% φέτος σε 1,3%, καθώς τα εισοδήματα αυξάνονται ταχύτερα από τον πληθωρισμό.
Ο ΟΟΣΑ αύξησε τις προοπτικές του για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου εν μέσω υψηλών μισθών, προβλέποντας επέκταση της οικονομίας του κατά 1,1% το 2024 και 1,2% το 2025, από τις προβλέψεις του Μαΐου για 0,4% φέτος και 1% το επόμενο έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης