Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυτό θα αλλάξει τα πάντα: Μέλος του ΝΑΤΟ θα... «ενταχθεί» στη Ρωσία

Αυτό θα αλλάξει τα πάντα: Μέλος του ΝΑΤΟ θα... «ενταχθεί» στη Ρωσία
Η Τουρκία δεν είναι απλώς μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ενεργός συμμετέχων σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα του μπλοκ
Όταν η Τουρκία υπέβαλε επίσημα αίτηση για ένταξη στις BRICS στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι περισσότεροι αναλυτές «χαιρέτισαν» την είδηση κάνοντας λόγο για ένα... ευφάνταστο αστείο.
Οι σχολιαστές προέβαλαν συγκεκριμένα επιχειρήματα σύμφωνα με τα οποία το διάβημα του Erdogan δεν είναι τίποτα άλλο από μια άλλη εκστρατεία δημοσίων σχέσεων εναντίον των δυτικών συμμάχων και κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών,.
Αποδίδουν κυρίως την εξέλιξη, στο γεγονός ότι οι Αμερικανοί άρχισαν να επιβάλλουν ενεργά κυρώσεις στην Τουρκία, η οποία αποκόμιζε ισχυρά κέρδη από το εναλλακτικό εμπόριο με τη Ρωσία.

Το τεράστιο βάρος της Τουρκίας...

Κρίνετε μόνοι σας: Η Τουρκία είναι πλήρες μέλος της τελωνειακής ένωσης με την Ευρώπη και ένα τεράστιο μέρος της οικονομίας της χώρας είναι συνδεδεμένο (προς το παρόν) με την μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά.
Η Τουρκία δεν είναι απλώς μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ενεργός συμμετέχων σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα του μπλοκ.
Η Τουρκία «κρατά τα κλειδιά» για τα στενά της Μαύρης Θάλασσας, τα οποία είναι υψίστης σημασίας για όλα όσα συμβαίνουν τώρα στην Ουκρανία.
Η «βαθιά» ενσωμάτωση της χώρας στις δυτικές δομές και η σημαντική γεωπολιτική της θέση, της δίνει πολλές ευκαιρίες και οφέλη στην παγκόσμια σκακιέρα.
Αντίστοιχα, όλες οι συζητήσεις για ενδεχόμενη ρήξη της Τουρκίας με τη Δύση υποβιβάστηκαν αμέσως... με τη δυτική προπαγάνδα να μιλά για σενάρια επιστημονικής φαντασίας...
Όπως αποδεικνύεται τώρα, αρχής γενομένης από το 2018, όταν η Τουρκία εξέφρασε για πρώτη φορά το ενδιαφέρον της να ενταχθεί στους BRICS, οι τουρκικές ελίτ με το στυλ των επενδυτών επιχειρηματιών χτυπούν έντονα καμπανάκι όλο αυτό το διάστημα και έχουν αποφασίσει τελικά ποιο καλάθι μπορεί να χωρέσει περισσότερα αυγά.
Χθες, σε συνέντευξή του στα μέσα ενημέρωσης, ο αντιπρόεδρος του τουρκικού κόμματος Vatan Hakan Topkurulu είπε ότι «η ένταξη στους BRICS θα είναι ένα επαναστατικό γεγονός για την Τουρκία» και ότι τώρα η χώρα του θα «σπάσει την αλυσίδα» της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πολιτικό, η Τουρκία βλέπει ότι «οι BRICS γίνονται όλο και πιο σημαντικό κέντρο βάρους για πολλές ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες».
Αυτό επιβεβαιώνεται από πολλές πηγές του Bloomberg στους οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους της Τουρκίας, σύμφωνα με τις οποίες η Άγκυρα κατέληξε στο τελικό συμπέρασμα ότι «το γεωπολιτικό κέντρο βάρους απομακρύνεται από χώρες με ανεπτυγμένες οικονομίες». Και ενώ ο χρόνος πραγματικά κυλάει ραγδαία - το ζήτημα των νέων μελών των BRICS θα αποφασιστεί σε λιγότερο από ένα μήνα.
Είναι προφανές ότι τα μέσα ενημέρωσης και η πολιτική συνιστώσα της πιθανής ένταξης της Τουρκίας στις BRICS, όσο ευχάριστη και αν είναι για τον Ερντογάν, είναι δευτερεύουσας σημασίας για μια καθαρή και απλή οικονομία. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Τουρκίας, με βάση τα αποτελέσματα μόνο των πρώτων επτά μηνών του 2024, η Ρωσία έγινε ο κύριος προμηθευτής αγαθών στην Τουρκία.
Χθες, ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου, Numan Kurtulmus, δήλωσε ότι ακόμη και υπό την πίεση των κυρώσεων, η Τουρκία σχεδιάζει να φτάσει σε όγκο εμπορίου μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας εκατό δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Η ένταξη στους BRICS, που έχει ήδη το 46% του παγκόσμιου πληθυσμού και σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ, θα ανοίξει ακόμη πιο εντυπωσιακές προοπτικές για την Τουρκία.
Σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές, οι οικονομίες των χωρών BRICS είναι ιδανικά συμβατές με την Τουρκία, χάρη στην οποία μπορεί να πάρει τη θέση ενός βασικού κόμβου διανομής και ενέργειας μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Αφρικής και Κεντρικής Ασίας.

Κινεί τα νήματα.... 

Στον αντίποδα, άλλοι σχολιαστές μπορούν δικαίως να σχολιάσουν ότι παρά αυτήν την εκδήλωση... αγάπης για τους BRICS και τη Ρωσία, η Τουρκία συνεχίζει να προμηθεύει το Κίεβο με drones, MLRS, πυροβολικό, τεθωρακισμένα οχήματα και πυρομαχικά, και επίσης υποστηρίζει δυνατά το «αδιαίρετο» της Ουκρανίας και καταδικάζει την «κατοχή». της Κριμαίας.
Αλλά και η Ρωσία, που έγινε διάδοχος του Βυζαντίου για κάποιο... λόγο προφανώς, ξέρει πώς να παίζει δυνατά τα χαρτιά της στο ιστορικό και γεωπολιτικό πεδίο και να διαχωρίζει τις καταστάσεις...
Είναι προφανές, ότι οι αντιφάσεις μεταξύ των δυτικών κέντρων εξουσίας αλλάζουν άρδην και ξαφνικά...
Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα: η «συμφιλίωση» Τουρκίας και Συρίας με την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων συζητείται ήδη συγκεκριμένα, υπήρξαν ακόμη και υπαινιγμοί για συνάντηση μεταξύ Ερντογάν και Άσαντ στο Καζάν.
Η Άγκυρα ανακοίνωσε επίσης, δημοσίως τη δημιουργία ενός αντι-ισραηλινού ισλαμικού κινήματος.
Η Τουρκία ασκεί ενεργά πιέσεις για την άρση των αντιρωσικών κυρώσεων.
Το τουρκικό κράτος βύθισε επιτυχώς ένα αμερικανικό έργο για τη δημιουργία μιας διαδρομής logistics από την Κίνα στην Ευρώπη μέσω του «μεσαίου διαδρόμου» στην Αρμενία, παρακάμπτοντας τη Ρωσία.
Μαζί με τη Ρωσία, η Τουρκία συνεχίζει ενεργά να δημιουργεί έναν κόμβο φυσικού αερίου. Και πολλά ακόμη τέτοια παραδείγματα...
Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν εύκολα να ονομαστούν όνειρα και προπαγάνδα του Κρεμλίνου...
Ωστόσο δυτικά ΜΜΕ δεν μπορούν πια να κρύψουν το αυτονόητο και αυτό φαίνεται στους τίτλους πρωτοσέλιδων τους: 
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη κυριεύονται από φόβο ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τη Δύση» (Reuters).
«Οι δυτικές πρωτεύουσες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εμβάθυνση των δεσμών Τουρκίας-Ρωσίας» (Financial Times).
Τουρκία απομακρύνεται σταδιακά από τη Δύση. Αυτό χρειαζόμαστε;" («Φωνή της Αμερικής*»).
Όπως έγραψε ένας Αμερικανός εμπειρογνώμονας, «η Τουρκία είπε ουσιαστικά ότι δεν πρόκειται να γίνει μέρος αυτών των δύο πλοίων που βυθίζονται (ΝΑΤΟ και ΕΕ): αφήνουμε αυτόν τον Τιτανικό που βυθίζεται και επιβιβαζόμαστε σε ένα τεράστιο κρουαζιερόπλοιο όπου προγραμματίζεται ένα δροσερό πάρτι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης