Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόλαση στον Λίβανο - Μια ανάσα πριν τη χερσαία επέμβαση το Ισραήλ - Θύματα 1.500 μέλη της Hezbollah - Ιράν: Θα εκδικηθούμε

Κόλαση στον Λίβανο - Μια ανάσα πριν τη χερσαία επέμβαση το Ισραήλ - Θύματα 1.500 μέλη της Hezbollah - Ιράν: Θα εκδικηθούμε
«Προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα, συμπεριλαμβανομένης μιας χερσαίας επιχείρησης», προαναγγέλλει ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού
Το Ισραήλ κλιμακώνει τη βάρβαρη πολεμική του επιχείρηση κατά της Hezbollah στον Λίβανο, καθώς τώρα ετοιμάζεται για μια μεγάλη χερσαία επέμβαση, όπως προανήγγειλε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Avichay Adraee, στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik.
«Προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα, συμπεριλαμβανομένης μιας χερσαίας επιχείρησης», τόνισε σχετικά ο Adraee, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα μιας τέτοιας εξέλιξης.
Πρόσθεσε ότι οι IDF ενδέχεται να εξαπολύσουν μεγαλύτερης κλίμακας επιθέσεις εναντίον στόχων της Hezbollah από αυτές που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ώρες.
«Είναι ώρα να προστεθεί ένας στόχος στους στόχους του πολέμου — η διασφάλιση της ασφαλούς επιστροφής των Ισραηλινών κατοίκων στα σπίτια τους.
Αυτό απαιτεί τη δημιουργία μιας νέας κατάστασης ασφάλειας, εντελώς διαφορετικής από αυτή που δημιουργήθηκε στα σύνορα στις 8 Οκτωβρίου [2023]», ανέφερε ο Adraee.
Νωρίτερα την Τετάρτη, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν την απόφαση να επιστρατεύσουν δύο ταξιαρχίες εφέδρων, προκειμένου να αναπτυχθούν στο βόρειο μέτωπο.
«Σύμφωνα με την αξιολόγηση της κατάστασης, οι IDF καλούν δύο ταξιαρχίες εφέδρων για επιχειρησιακές αποστολές στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ. 


Αυτό θα επιτρέψει τη συνέχιση της μάχης κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Hezbollah, την άμυνα του Κράτους του Ισραήλ, και θα δημιουργήσει τις συνθήκες για να μπορέσουν οι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ να επιστρέψουν στα σπίτια τους», ανέφεραν οι IDF στο Telegram.
Στο μεταξύ, ο διοικητής της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, Υποστράτηγος Ori Gordin, ανακοίνωσε μια νέα φάση της στρατιωτικής εκστρατείας στο βόρειο μέτωπο και κάλεσε τους στρατιώτες να είναι έτοιμοι για «ελιγμούς και δράση».
«Έχουμε εισέλθει σε μια νέα φάση της στρατιωτικής εκστρατείας και βρισκόμαστε στο μέσο της επιχείρησης 'Northern Arrows'.
Πρέπει να είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι για την έναρξη των ελιγμών και των επιχειρήσεων», δήλωσε ο Gordin στους στρατιώτες των IDF που ολοκλήρωσαν ασκήσεις προσομοίωσης χερσαίων επιχειρήσεων στον Λίβανο.

Hezbollah: Δηλώνουμε την ετοιμότητά μας απέναντι σε οποιοδήποτε πολεμικό σενάριο

Η ένοπλη οργάνωση του Λιβάνου Hezbollah αντέδρασε στις απειλές του εκπροσώπου των IDF διαμηνύοντας ότι πρόκειται για έναν πόλεμο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών.
Από το 2006 προετοιμάζεται για μια πιθανή χερσαία εισβολή του Ισράηλ, όταν και η σιιτικη οργάνωση είχε επικρατήσει των ισραηλινών δυνάμεων στον περίφημο πόλεμο των 34 ημερών.

d_10.JPG

Και πάντα έλεγε ότι είναι έτοιμη για κάθε σενάριο.
Άλλωστε, ο Sayyed Hassan Nasrallah, ο ηγέτης της σιιτικής οργάννωσης, ήταν πολύ ξεκάθαρος στην ομιλία του πριν από λίγες ημέρες, λέγοντας ότι εάν το Ισραήλ προσπαθήσει να βάλει μια εγκαθιδρύσει μια «γκρίζα ζώνη ασφαλείας» στο νότιο Λίβανο, θα αποτύχει με πάταγο.
Τις τελευταίες στιγμές, επισυνέβησαν στον Λίβανο τουλάχιστον δύο μεγάλοες αεροπορικές επιδρομές.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι επικεντρωνόταν στην επαρχία Nabatieh.
Όλο το απόγευμα, πραγματοποιήθηκαν βάρβαρες αεροπορικές επιδρομές στην εν λόγω επαρχία όπως μεταδίδει ο ρεπόρτερ του Al Jazeera Imra Khan.
Υπάρχουν δύο διαστάσεις των ισραηλινών επιθέσεων εν προκειμένω: Πρώτον, είναι οι επιθετικές αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιούνται – αυτές που έχουν σχεδιαστεί για να χτυπήσουν τις υποδομές της Hezbollah.
Και μετά υπάρχουν οι αεροπορικές επιδρομές που γίνονται εν είδει αντιποίνων – κάθε φορά που ακούμε ένα μπαράζ ρουκετών της Hezbollah εξαπολύεται στο Ισραήλ, περίπου 15-20 λεπτά αργότερα, βλέπουμε μια αεροπορική επιδρομή σε αυτήν την περιοχή.

Νεκρός ο Ibrahim Muhammad Kabisi - Σφαγή Ισραήλ με 591 νεκρούς

1_182.jpg

Από την πλευρά της η Hezbollah, η οποία είδε ένα ακόμα υψηλόβαθμο στέλεχος της, τον διοικητή του δικτύου πυραύλων και ρουκετών Ibrahim Muhammad Kabisi να πέφτει νεκρός από στοχευμένο ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό, διαμηνύει πως σε αυτήν την μάχη θα πάει μέχρι τέλους, με το μεγάλο ερωτηματικό να παραμένει, για το εάν και πως θα χρησιμοποιήσει τους περίπου 150.000 πυραύλους που διαθέτει.
Ήδη πάντως, οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν πως κατάφεραν να αναχαιτίσουν πύραυλο που κατευθυνόταν προς το Τελ Αβίβ με αραβικά μέσα να αναφέρουν πως στόχος ήταν το αρχηγείο της Mossad..
Την ίδια στιγμή, το Ιράν διαμηνύει πως οι επιθέσεις αυτές του Ισραήλ που έχουν αφήσει πάνω από 591 νεκρούς (ανάμεσα τους 50 παιδιά) και περίπου 1.900 τραυματίες δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη, με τον Λίβανο να υποστηρίζει πως αυτόν τον πόλεμο μπορούν να τον σταματήσουν… μόνο οι ΗΠΑ.

Τουλάχιστον 1.500 μέλη της Hezbollah συνολικά έχουν τυφλωθεί ή ακρωτηριαστεί

w_1.jpg

Οι τυφλές επιθέσεις του Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα - με την ταυτόχρονη πυροδότηση χιλιάδων βομβητών και ασυρμάτων μελών της Hezbollah σε ολόκληρο τον Λίβανο - επέφερεαν 32 νεκρά μέλη της Hezbollah και χιλιάδες ακόμη τραυματίες.
Σύμφωνα με δηλώσεις αξωματούχου της ένοπλης σιιτικής οργάνωσης στο Reuters, τα χτυπήματα έχουν «παροπλίσει» παράλληλα 1.500 μαχητές, εκ των οποίων πολλοί έχουν τυφλωθεί ή έχουν χάσει τα άνω άκρα τους.
Αν και πρόκειται για ένα σημαντικό πλήγμα, αντιπροσωπεύει ένα κλάσμα της δύναμης της Χεζμπολάχ, η οποία με βάση πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου ανερχέται σε 40.000-50.000 μαχητές και με βάση δηλώσεις του Νασράλα σε 100.000.
Τρεις πηγές που φέρονται να γνωρίζουν το επιχειρησιακό προφίλ της σιιτικής οργάνωσης ισχυρίζονται πως η «ευέλικτη» ιεραρχία της , σε συνδυασμό με το εκτεταμένο δίκτυο τούνελ και το τεράστιο οπλοστάσιο πυραύλων και όπλων που έχει συγκεντρώσει τον τελευταίο χρόνο, τη βοηθά να αντέξει τα πρωτοφανή ισραηλινά πλήγματα.

Η οργάνωση διαμηνύει ότι δεν θα γονατίσει - «Αντέχουμε»

Ως εκ τούτου, παρά τα πρωτοφανή πλήγματα του Ισραήλ, η Hezbollah χάρη στην ευέλικτη αλυσίδα στη διοίκηση της, στο εκτεταμένο δίκτυο τούνελ που διαθέτει αλλά και στο τεράστιο οπλοστάσιο πυραύλων και όπλων που διαθέτει, έχει καταφέρει να ανταποκριθεί.
Παρά τις πρόσφατες απώλειες υψηλόβαθμων στελεχών της, η Hezbollah γρήγορα όρισε τους αντικαταστάτες τους και κατάφερε να ανασυντάξει τις δυνάμεις και να βρει τα βήματα της, μετά την ταυτόχρονη έκρηξη 5.000 βομβητών που ανήκαν κυρίως σε μέλη της.
Σύμφωνα με το Reuters εκτιμάται ότι η δύναμη της Hezbollah είναι 50.000 μαχητές, αν και ο Nasrallah μιλά για 100.000 στρατιώτες.
Όπως επισημαίνεται, ακόμα δεν είναι γνωστό εάν η Hezbollah έχει εκτοξεύσει κάποιον από τους πιο ισχυρούς, κατευθυνόμενους πύραυλους ακριβείας της, όπως είναι ο Fateh-110, ένας βαλλιστικός πύραυλος ιρανικής κατασκευής με βεληνεκές 250-300 χλμ.

Ιράν: Θα εκδικηθούμε, η επίθεση του Ισραήλ δεν θα μείνει αναπάντητη

Untitled_design_7_0.jpg

«Πρέπει να υπάρξει απάντηση στις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ κατά της Hezbollah» υποστήριξε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιράν, Masoud Pezeshkian κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
«Η ισραηλινή κρατική τρομοκρατία τις τελευταίες ημέρες στον Λίβανο, ακολουθούμενη από μια μαζική επίθεση με χιλιάδες θύματα, δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη» επισήμανε ο Ιρανός πρόεδρος, ο οποίος σε δηλώσεις του στο CNN είχε αναφέρει ότι η Hezbollah «δεν μπορεί να σταθεί μόνη της» απέναντι σε μια χώρα που είναι οπλισμένη… μέχρι τα δόντια.
Μάλιστα ο Ιρανός πρόεδρος σημείωσε ότι οι ισλαμικές χώρες πρέπει να συνέλθουν για να σχεδιάσουν μια κοινή αντίδραση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης