Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Γαλλία κινδυνεύει να γίνει η νέα Ελλάδα - Δημοσιονομικό έλλειμμα πάνω από 6% το 2024

Η Γαλλία κινδυνεύει να γίνει η νέα Ελλάδα - Δημοσιονομικό έλλειμμα πάνω από 6% το 2024
Βέβαια η Γαλλία έχει μάθει να επιβάλει μνημόνια, όχι να της επιβάλλουν...
Σχετικά Άρθρα
Σε επίπεδα ακόμη και άνω του 6% «βλέπει» τo δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας για το 2024 ο νέος υπουργός Προϋπολογισμού της χώρας, Laurent Saint-Martin.
«Ελπίζω και προτείνω να λάβουμε μαζί την απόφαση να αντιστρέψουμε τα πράγματα» δήλωσε στη γαλλική Βουλή την Τετάρτη 25/9, ενώ υπογράμμισε -σύμφωνα με το Reuters- ότι η ομάδα του εργάζεται σε ένα νέο σχέδιο εξοικονόμησης πόρων που θα παρουσιαστεί σύντομα.
«Είμαι πεπεισμένος ότι από τη στιγμή που η τρέχουσα κατάστασή μας οφείλεται στις υψηλότερες δαπάνες, οι δαπάνες είναι αυτές που πρέπει να μειωθούν πρώτα», ανέφερε.
Νωρίτερα μέσα στον μήνα, τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είχε κρούσει και ο πρόεδρος του γαλλικού Ελεγκτικού Συνεδρίου, πρώην υπουργός και πρώην Επίτροπος, Pierre Moscovici.
Σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Le Parisien, o Moscovici τόνισε ότι το γαλλικό δημοσιονομικό έλλειμμα θα μπορούσε να φτάσει το 5,6% του ΑΕΠ το 2024 -αντί του 5,1% που είχε προγραμματιστεί- και να ανεβεί στο 6,2% το 2025, ενώ παράλληλα υπενθύμισε τη διαδικασία που άνοιξε η ΕΕ κατά της Γαλλίας, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει έκτακτη ανάγκη» και ότι «μια χώρα που είναι πολύ χρεωμένη είναι μια χώρα ανίσχυρη».
Σύμφωνα με τον Moscovici, ο περιορισμός του γαλλικού δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% το 2027 είναι ένας ανέφικτος στόχος και προέτρεψε την υπό σχηματισμό κυβέρνηση Barnier να αλλάξει πορεία και να προτείνει «αξιόπιστα μέτρα και μεταρρυθμίσεις», ακόμη κι αν αυτό, όπως ανέφερε, σημαίνει ότι θα πιέσει τις Βρυξέλλες για επιστροφή στο 3% μετά το 2027. «Οι Βρυξέλλες προτιμούν πάντα έναν λόγο αλήθειας. Είναι χειρότερο να πούμε ότι θα το πετύχουμε, χωρίς να δώσουμε στον εαυτό μας τα μέσα», τόνισε.
Κατά τον ίδιον, μπορεί να γίνουν έξυπνες οικονομίες, οι οποίες δεν υποβαθμίζουν τις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ ως προς την αύξηση της φορολογίας, εξέφρασε την άποψη, ότι «η αναμονή δεκάδων δισεκατομμυρίων εσόδων από μια μεγάλη αύξηση της φορολογίας δεν θα ήταν καλό για τη γαλλική οικονομία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης