Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - «Βαρίδι» οι αυτοκινητοβιομηχανίες

Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - «Βαρίδι» οι αυτοκινητοβιομηχανίες
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης βρίσκονται αντιμέτωπες με την τέλεια καταιγίδα
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 25/9 οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι επενδυτές βρίσκονται μεταξύ αισιοδοξίας για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από ΕΚΤ και Federal Reserve (Fed), αλλά και ολοένα αυξανόμενων ανησυχιών για τις μεγάλες οικονομίες (Γερμανία, Γαλλία) και τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών -ενός εκ των «ατμομηχανών» της οικονομίας.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης βρίσκονται αντιμέτωπες με την τέλεια καταιγίδα διότι η ζήτηση για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα καταρρέει και το κόστος αυξάνεται, ενόψει των νέων αυστηρότερων κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με την επικεφαλής της ομάδας λόμπι των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, από την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία «εξακολουθούν να λείπουν πάνω από 2 εκατ. οχήματα από την αγορά και από τα εργοστάσια» σε σύγκριση με τα προ της πανδημίας επίπεδα, δήλωσε την Τετάρτη η Sigrid de Vries, γενική διευθύντρια της ομάδας λόμπι.
«Αυτό δημιουργεί μεγάλη ένταση, κάποιες  φορές το αποκαλούμε σχεδόν τέλεια καταιγίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων - ACEA, με έδρα τις Βρυξέλλες, ζήτησε την περασμένη εβδομάδα «επείγουσα δράση» εν όψει των αυστηρότερων στόχων της ΕΕ για τις εκπομπές ρύπων που θα τεθούν σε ισχύ το 2025, οι οποίοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να κοστίσουν δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα για ορισμένους από αυτούς, ενώ οι Κινέζοι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων ενισχύουν τις πωλήσεις στην περιοχή.
Ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες της ΕΕ παραμένουν προσηλωμένες στην πράσινη μετάβαση, οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να είναι πιο «ευέλικτες» και να βρουν τρόπους για την καλύτερη υποστήριξη του κλάδου, τόνισε η De Vries.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε πολλές συζητήσεις. Ενημερώνουμε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σχετικά με το θέμα, τις ανησυχίες και το υπόβαθρο αυτών των ανησυχιών», τόνισε.

Μετά τη Γερμανία, ανησυχία και για τη γαλλική οικονομία

Σε επίπεδα ακόμη και άνω του 6% «βλέπει» τo δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας για το 2024 ο νέος υπουργός Προϋπολογισμού της χώρας, Laurent Saint-Martin.
«Ελπίζω και προτείνω να λάβουμε μαζί την απόφαση να αντιστρέψουμε τα πράγματα» δήλωσε στη γαλλική Βουλή την Τετάρτη 25/9, ενώ υπογράμμισε -σύμφωνα με το Reuters- ότι η ομάδα του εργάζεται σε ένα νέο σχέδιο εξοικονόμησης πόρων που θα παρουσιαστεί σύντομα.
«Είμαι πεπεισμένος ότι από τη στιγμή που η τρέχουσα κατάστασή μας οφείλεται στις υψηλότερες δαπάνες, οι δαπάνες είναι αυτές που πρέπει να μειωθούν πρώτα», ανέφερε.
Νωρίτερα μέσα στον μήνα, τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είχε κρούσει και ο πρόεδρος του γαλλικού Ελεγκτικού Συνεδρίου, πρώην υπουργός και πρώην Επίτροπος, Pierre Moscovici.
Σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Le Parisien, o Moscovici τόνισε ότι το γαλλικό δημοσιονομικό έλλειμμα θα μπορούσε να φτάσει το 5,6% του ΑΕΠ το 2024 -αντί του 5,1% που είχε προγραμματιστεί- και να ανεβεί στο 6,2% το 2025, ενώ παράλληλα υπενθύμισε τη διαδικασία που άνοιξε η ΕΕ κατά της Γαλλίας, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει έκτακτη ανάγκη» και ότι «μια χώρα που είναι πολύ χρεωμένη είναι μια χώρα ανίσχυρη».

Το κλείσιμο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων:

1_98.png

Ο πανευρωπαϊκές δείκτης STOXX 600 έκλεισε με απώλειες 0,1% στις 519,14 μονάδες.
Οι «Big 3» της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, έκλεισαν με πτώση: Volkswagen -1,2%, BMW -3,2 και Mercedes Benz -1,7%.


Ράλι 2,5% στις αγορές της Κίνας, ώθηση από το μπαράζ των μέτρων στήριξης

Στον αντίποδα, ράλι για δεύτερη ημέρα κατέγραψαν οι αγορές της Κίνας, λαμβάνοντας ώθηση από τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που ανακοίνωσε η Λαϊκή Τράπεζα.
Τα blue chips της ηπειρωτικής Κίνας αυξήθηκαν κατά 2,4%, μετά από άλμα 4,3% στην προηγούμενη συνεδρίαση.
Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε 2%, προσθέτοντας στην άνοδο 4,1% της Τρίτης.
Το ισχυρό ξεκίνημα για τις κινεζικές μετοχές αναζωογόνησε για λίγο άλλους περιφερειακούς δείκτες, αλλά τα κέρδη αυτά σύντομα εξανεμίστηκαν, με τον δείκτη αναφοράς της Αυστραλίας και τον Kospi της Νότιας Κορέας να υποχωρούν οριακά.
Ο ευρύτερος δείκτης της MSCI για τις μετοχές της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,9%.
Στο Τόκιο, ο Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 0,7%.
 
Μπαράζ μέτρων από την PBOC

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, μετά το μπαράζ μέτρων της Τρίτης, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη τη μείωση των μεσοπρόθεσμων επιτοκίων δανεισμού προς τις τράπεζες. 
Η ευρεία τόνωση της οικονομίας του Πεκίνου -η μεγαλύτερη μετά την πανδημία- περιλαμβάνει επίσης μέτρα για την ενίσχυση της κινεζικής χρηματιστηριακής αγοράς και τη στήριξη του προβληματικού τομέα των ακινήτων.
Το γουάν της Κίνας ενισχύθηκε σε νέο υψηλό 16 μηνών, ξεπερνώντας για λίγο το επίπεδο-κλειδί των 7 ανά δολάριο στις υπεράκτιες συναλλαγές, πριν υποχωρήσει και παραμείνει αμετάβλητο στα 7,0126 ανά δολάριο.
Το γεν ήταν σταθερό στα 143,23 ανά δολάριο, μετά από έντονη μεταβλητότητα.

Το κλείσιμο στις ασιατικές αγορές:

2_82.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης