Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιρανοί hackers προσπάθησαν να αποσταθεροποιήσουν τη Σουηδία μετά το κάψιμο του Κορανίου – 15.000 παγιδευμένα μηνύματα

Ιρανοί hackers προσπάθησαν να αποσταθεροποιήσουν τη Σουηδία μετά το κάψιμο του Κορανίου – 15.000 παγιδευμένα μηνύματα

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Josep Borrell εξέδωσε επίσης δήλωση χαρακτηρίζοντας την πράξη «προσβλητική, ασέβεια και ξεκάθαρη πρόκληση»

Σχετικά Άρθρα
Η Σουηδία αποκάλυψε ότι ήταν στόχος συντονισμένης κυβερνοεπίθεσης από τις ιρανικές υπηρεσίες ασφαλείας το 2023.
Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, χάκερ ανέλαβαν μια υπηρεσία σύντομων μηνυμάτων (SMS) και προέτρεψαν τους παραλήπτες να «πάρουν εκδίκηση» από άτομα που είχαν κάψει Κοράνια στο χώρα.
Στάθηκαν περίπου 15.000 μηνύματα.
Η ανακοίνωση την Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, προσθέτει μια νέα διάσταση στα γεγονότα που συνέβησαν το τεταμένο καλοκαίρι του 2023.
Η κυβέρνηση και η αστυνομία της Σουηδίας καταδίκασαν τις πυρπολήσεις του Κορανίου, το οποίο τελικά απολαμβάνει προστασίας βάσει των νόμων για την ελευθερία της έκφρασης.
Ακολούθησε οργή σε μέρη της Σουηδίας με πυκνότητα μεταναστών, καθώς και σε διάφορα κράτη με μουσουλμανική πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ, όπου οι διαδηλωτές έκαψαν τμήματα της σουηδικής πρεσβείας.
Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε τα ακροβατικά ως πράξεις θρησκευτικού μίσους και η Τουρκία χρησιμοποίησε το γεγονός ότι η χώρα επέτρεψε την καύση του Κορανίου για να ασκήσει πίεση στη Σουηδία κατά τη διαδικασία ένταξής της στο ΝΑΤΟ.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Josep Borrell εξέδωσε επίσης δήλωση χαρακτηρίζοντας την πράξη «προσβλητική, ασέβεια και ξεκάθαρη πρόκληση».

Σύμφωνα με τον ανώτερο εισαγγελέα Mats Ljungqvist, σε δελτίο τύπου:

Η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι ήταν το ιρανικό κράτος, μέσω του Ιρανικού Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), που διεξήγαγε παραβίαση δεδομένων σε σουηδική εταιρεία που εκμεταλλεύεται μεγάλη υπηρεσία SMS.
Εφόσον οι ηθοποιοί ενεργούν για λογαριασμό μιας ξένης δύναμης, στην προκειμένη περίπτωση, του Ιράν, εκτιμούμε ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για δίωξη στο εξωτερικό ή έκδοση στη Σουηδία για τα άτομα που είναι ύποπτα ότι βρίσκονται πίσω από την εισβολή.
Τα εκδικητικά μηνύματα κειμένου προέρχονταν από την αυτοαποκαλούμενη «ομάδα Anzu», που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν (IRGC), μετά από μια εισβολή της εταιρείας ανταλλαγής μηνυμάτων τον Ιούλιο του 2023 που αφορούσε παραβιασμένους κωδικούς πρόσβασης και ονόματα χρήστη.
Η πρεσβεία του Ιράν στη Στοκχόλμη απέρριψε τις κατηγορίες ως «αβάσιμες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης