Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sputnik: Πώς ο Putin κλόνισε όλες τις βεβαιότητες της Δύσης - Η αλήθεια για την αλλαγή του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας

Sputnik: Πώς ο Putin κλόνισε όλες τις βεβαιότητες της Δύσης - Η αλήθεια για την αλλαγή του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας
Οι προειδοποιήσεις του Putin σχετίζονται άρρηκτα με τις δυτικές απειλές για πυραυλικά χτυπήματα βαθιά στη Ρωσία...
Οι δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin για την αναθεώρηση των βασικών αρχών της ρωσικής πυρηνικής αποτροπής αποτελούν ένδειξη των τεταμένων σχέσεων μεταξύ Μόσχας και της Δύσης, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου αντιπροσώπων μεταξύ Ρωσίας και NATO, ανέφεραν ειδικοί στο Sputnik.
Μια σειρά από αναθεωρήσεις σχετικά με την πυρηνική πολιτική της Ρωσίας, οι οποίες ανακοινώθηκαν από τον Πρόεδρο Putin, έχουν ως στόχο τη μείωση του ορίου για τη χρήση πυρηνικών όπλων και την αλλαγή της ισορροπίας κινδύνου για τη Δύση, δήλωσε ο Dmitry Suslov, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών στη Ρωσική Ανώτατη Σχολή Οικονομικών, σε συνέντευξή του στο Sputnik.
«Η Δύση κλιμακώνει την κατάσταση και διεξάγει ακόμα και έναν υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, συζητώντας παράλληλα την μετατροπή του σε έναν θερμό πόλεμο», σημείωσε ο Suslov, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής διευθυντής έρευνας στο Ρωσικό Συμβούλιο Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής.

Η Ρωσία κλονίζει τις .... πυρηνικές βεβαιότητες της Δύσης

Ο βασικός λόγος που η Δύση ακολουθεί αυτή την τακτική, κατά τον αναλυτή, είναι ότι «είναι πεπεισμένη πως η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ πυρηνικά όπλα και πως οι συνέπειες για τη Δύση από την ήττα της Ουκρανίας είναι μεγαλύτερες από την κλιμάκωση του πολέμου».
«Τώρα, η Ρωσία αλλάζει αυτή την ισορροπία και προσπαθεί να πείσει τη Δύση ότι η ζημιά που θα υποστεί θα είναι καταστροφική και ότι είναι καλύτερο να μη συνεχίσει την κλιμάκωση, διότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων, ακόμα και κατά της Ουκρανίας, η οποία συνεργάζεται με πυρηνικές χώρες της Δύσης», πρόσθεσε ο Suslov.
Όσον αφορά τη χρονική συγκυρία της δήλωσης, αυτή συνδέεται με τις συζητήσεις της κυβέρνησης Biden σχετικά με το ενδεχόμενο η Δύση να επιτρέψει στο καθεστώς του Κιέβου να εκτοξεύσει δυτικούς πυραύλους μεγάλης εμβέλειας στο εσωτερικό της Ρωσίας, ανέφερε ο αναλυτής.

Οι προειδοποιήσεις του Putin σχετίζονται άρρηκτα με τις δυτικές απειλές για πυραυλικά χτυπήματα βαθιά στη Ρωσία

«Η απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα. Έτσι, ο λόγος που ο Putin ανέφερε αυτές τις αλλαγές πριν ακόμη δημοσιευτεί το νέο πυρηνικό δόγμα είναι για να επηρεάσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και να πείσει την κυβέρνηση Biden να μην προχωρήσει σε αυτό το βήμα», κατέληξε ο Suslov.
Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο Mikael Valtersson, πρώην αξιωματικός των Σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων και πρώην αμυντικός πολιτικός, ο οποίος δήλωσε στο Sputnik ότι η ανακοίνωση του Putin για τις αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας αντανακλά τις «πολύ τεταμένες σχέσεις μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας».
Οι δυτικές χώρες «στην πράξη αποτελούν μέρος του πολέμου - διεξάγουν πόλεμο στην Ουκρανία, ως πόλεμο αντιπροσώπων κατά της Ρωσίας», επισήμανε ο Valtersson.
Οι ρωσικές αρχές «πρέπει να δείξουν ότι είναι σοβαρές, διαφορετικά η Δύση θα αυξήσει αυτό που επιτρέπει στην Ουκρανία να κάνει», ανέφερε ο Valtersson, αναφερόμενος προφανώς στις συζητήσεις σχετικά με την πιθανή έγκριση της Δύσης για επιθέσεις με δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο εσωτερικό της Ρωσίας.
«Πιστεύω ότι τώρα η Δύση θα διστάσει πολύ περισσότερο να εγκρίνει επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας εντός της Ρωσίας», τόνισε ο Valtersson.
Όσον αφορά τη δήλωση του Putin ότι η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να εκτοξεύσει πυρηνική επίθεση αν δεχθεί επίθεση από μη πυρηνικό κράτος που υποστηρίζεται από πυρηνική δύναμη, ακόμα και αν χρησιμοποιούνται συμβατικά όπλα, ο Valtersson σημείωσε ότι αυτό «σαφώς» συνδέεται με το γεγονός ότι η Ουκρανία «δεν μπορεί να επιτεθεί σε ρωσικούς στόχους χωρίς τη χρήση δυτικών δορυφόρων».
«Αυτό θα δημιουργήσει κάποιο δισταγμό μεταξύ των δυτικών χωρών που διαθέτουν δορυφόρους, καθώς θα μπορούσαν να θεωρηθούν δυνητικοί στόχοι», κατέληξε ο Valtersson.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης