Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανοίγουν οι πύλες της κολάσεως στη Μέση Ανατολή – Στον πάγο η εκεχειρία από το Ισραήλ, νεκρός ο επικεφαλής της Hezbollah για τα drones

Ανοίγουν οι πύλες της κολάσεως στη Μέση Ανατολή – Στον πάγο η εκεχειρία από το Ισραήλ, νεκρός ο επικεφαλής της Hezbollah για τα drones
Στο χείλος της απόλυτης καταστροφής...
Οι πύλες της κολάσεως φαίνεται πως έχουν ανοίξει διάπλατα στη Μέση Ανατολή, ενώ τόσο το Ισραήλ όσο και η Hezbollah, που υποστηρίζεται από το Ιράν, δηλώνουν «ετοιμότητα» για κάθε σενάριο.
Προηγουμένως και οι δύο εμπλεκόμενοι είχαν απορρίψει πρόταση εκεχειρίας, με το Ισραήλ να ζητά απόσυρση των στρατευμάτων της σιιτικής οργάνωσης από τον Νότιο Λίβανο και την αντίπαλη πλευρά να απαιτεί τερματισμό των εχθροπραξιών στη Γάζα.
Στο μεταξύ, οι εχθροπραξίες μαίνονται και οι εξελίξεις… τρέχουν. Σύμφωνα με τις Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF), μαχητικά αεροσκάφη εξολόθρευσαν τον αρχηγό της μονάδας μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Hezbollah, Muhammad Hossein Sarur, έπειτα από χτυπήματα ακριβείας στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη Βηρυτό.
Το πράσινο φως είχε δώσει ο ίδιος ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu από το αεροπλάνο «Wing of Zion» ενώ πετούσε προς τις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η επίθεση είχε στόχο συγκεκριμένο όροφο πολυώροφου κτιρίου στο Dahieh της Βηρυτού, ένα προάστιο στα νότια της πόλης που θεωρείται προπύργιο της λιβανέζικης οργάνωσης.
αδ_19.JPG
Από τη μεριά του, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Al Mayadeen, που συνδέεται με τη Hezbollah, ακόμη δεν επιβεβαιώνεται τον θάνατο του Sarur, ωστόσο παραδέχεται ότι το ισραηλίτικο πλήγμα είχε ως αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και δεκάδες να τραυματιστούν.
Σύμφωνα με το IDF, ο Sarur ευθυνόταν για πολυάριθμες επιθέσεις με drones και πυραύλους στο ισραηλινό έδαφος, και τα τελευταία χρόνια επόπτευε μια ιδιότυπη βιομηχανία παραγωγής drones, μονάδες της οποίας οποίες ήταν ενσωματωμένες σε μη στρατιωτικές δομές τόσο στη Βηρυτό όσο και σε άλλες τοποθεσίες στον Λίβανο.
Ο Sarur είχε ενταχθεί στη Hezbollah το 1980…
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν επίσης εκπρόσωπος της Hezbollah στους Houthi σε υποθέσεις που σχετίζονται με αεροπορικές συστοιχίες της υεμενίτικης παραστρατιωτικής ομάδας.
Στις 4:00 μ.μ., η Hezbollah ανακοίνωσε ότι, εκτός από τα νότια προάστια της Βηρυτού, μεταξύ 3:00 μ.μ. και στις 4:00 μ.μ., το Ισραήλ είχε πλήξει στόχους στις λιβανικές τοποθεσίες Aita al-Jabal, Toul, Shahour, Houmin al-Fawqa, Mahrouna, Qana, Ainatha, Al-Tayri, στην περιοχή Ansariya-Adloun, Taybeh, Armata, Majdal. Silm, Al-Jumaijma, τα βουνά Jabal al-Rayhan, Mashghara και Shaqra.
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τρίτη το Ισραήλ στόχευσε και σκότωσε τον αρχηγό επί των πυραύλων της Hezbollah, Ibrahim Muhammad Kabisi.
Πριν είχαν εξουδετερωθεί ο διοικητής της δύναμης Radwan και επικεφαλής επιχειρήσεων της Hezbollah, Ibrahim Aqil, και άλλοι 16 ανώτεροι στρατιωτικοί διοικητές…
Ιράν: Βοήθεια με όλα τα μέσα

Την ίδια στιγμή, το Ιράν διαμηνύει πως σε περίπτωση που οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κλιμακωθούν περαιτέρω, θα υποστηρίζει τον Λίβανο και την Hezbollah «με όλα τα μέσα».
«Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος της απόλυτης καταστροφής.
Η περιφέρεια βρίσκεται στο χείλος απόλυτης καταστροφής.
Αν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί, ο κόσμος θα βρεθεί αντιμέτωπος με καταστροφικές συνέπειες.
Το Ισραήλ ξεπέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές» υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Abbas Araghchi.
σδα.JPG
Το Ισραήλ πρέπει να διωχθεί από τον ΟΗΕ, λέει ο Abbas

Πρέπει να αφαιρεθεί η ιδιότητα μέλους του ΟΗΕ από το Ισραήλ επειδή δεν αποδέχθηκε μια λύση δύο κρατών και δεν επέτρεψε την επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων στα σπίτια τους, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas.
«Το Ισραήλ, ένα κράτος που αρνείται να εφαρμόσει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, δεν αξίζει να είναι μέλος αυτού του διεθνούς οργανισμού», είπε.
«Θα υποβάλουμε αίτημα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για αυτό το θέμα», είπε.
Υπενθυμίζεται πως το Ισραήλ «δεν έχει εκπληρώσει τους όρους ένταξης: να αποδεχτεί το ψήφισμα 181, το οποίο προϋποθέτει να χωριστεί η Παλαιστίνη σε δύο κράτη.
Η δεύτερη προϋπόθεση, είπε ο Abbas, είναι ότι το Ισραήλ πρέπει να αποδεχτεί το ψήφισμα 194, το οποίο ορίζει το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1948.

Netanyahu: Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε τη Hezbollah

«Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να πετύχουμε όλους τους στόχους μας, πρώτα και κύρια την επιστροφή των κατοίκων του βορρά στα σπίτια τους», είπε ο Netanyahu κατά την προσγείωση στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη.
Ο Ισραηλινός Στρατός θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις εναντίον της Hezbollah στον Λίβανο, δήλωσε ο Netanyahu, και πρόσθεσε:
«Η πολιτική μας είναι ξεκάθαρη, επομένως κανείς δεν πρέπει να την παρεξηγήσει».

Borrell (EE): Οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση μεταξύ του Ισραήλ και της Hezbollah στον Λίβανο θα είχε δραματικές συνέπειες

Την ανησυχία της ΕΕ για τη στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Hezbollah, η οποία ξεκίνησε στις 8 Οκτωβρίου και κλιμακώθηκε με τα πρόσφατα χτυπήματα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές εκφράζει ο Josep Borrell εκ μέρους της ΕΕ.
Η ΕΕ, όπως επισημαίνει ο ύπατος εκπρόσωπος, εκφράζει τη λύπη της για το βαρύ τίμημα που πληρώνουν οι άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και του προσωπικού του ΟΗΕ προτρέπει για τον σεβασμό του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου σε κάθε περίπτωση.
Οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση θα είχε δραματικές συνέπειες για την περιοχή και όχι μόνο, επισημαίνει , συμπληρώνοντας ότι το ψήφισμα 2749 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που εγκρίθηκε ομόφωνα στις 28 Αυγούστου 2024, προτρέπει όλους τους σχετικούς παράγοντες να εφαρμόσουν άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση.
«Προτρέπουμε και τα δύο μέρη να εφαρμόσουν επειγόντως μια κατάπαυση του πυρός πέρα από τη Γαλάζια Γραμμή που θα τερματίσει αποτελεσματικά και άμεσα όλες τις διασυνοριακές απειλές και να εργαστούν για την πλήρη και συμμετρική εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή των εκτοπισμένων πληθυσμών και από τις δύο πλευρές ως μέρος μιας ευρύτερης διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων» αναφέρει ο Josep Borrell.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί για να υποστηρίξει τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες προς τον σκοπό αυτό, ενώ επικροτεί και υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός κατόπιν διαπραγματεύσεων.
Η ΕΕ τέλος επαναλαμβάνει την ισχυρή υποστήριξή της προς τους κρατικούς θεσμούς του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένων των λιβανικών ενόπλων δυνάμεων, και είναι έτοιμη να βοηθήσει τον Λίβανο να βγει από το πολιτικό του αδιέξοδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης