Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένας βετεράνος πολιτικός, ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας: Ο Shigeru Ishiba είναι ο νέος ηγέτης του LDP

Ένας βετεράνος πολιτικός, ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας: Ο Shigeru Ishiba είναι ο νέος ηγέτης του LDP
Το LDP, το οποίο έχει κυβερνήσει την Ιαπωνία σχεδόν όλη τη μεταπολεμική περίοδο και διαθέτει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, πρέπει να διεξαγάγει γενικές εκλογές μέχρι τον Οκτώβριο 2025.
Ο Shigeru Ishiba κέρδισε τις εκλογές για την ηγεσία του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) της Ιαπωνίας και πρόκειται να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.
Ο πρώην υπουργός Άμυνας, 67 ετών, επικράτησε την Παρασκευή 27/9 σε μια σκληρή αναμέτρηση, με 215 υπέρ έναντι 194 κατά, έναντι της υπουργού Οικονομικής Ασφάλειας Sanae Takaichi, 63 ετών, στον δεύτερο γύρο, αφού κανένας από τους εννέα υποψηφίους δεν κέρδισε την πλειοψηφία στον πρώτο γύρο των ψηφοφοριών νωρίτερα την ίδια ημέρα.
«Είναι ένας βετεράνος του LDP και αυτή είναι η πέμπτη απόπειρά του να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος», δήλωσε ο Rob McBride του Al Jazeera, από το Τόκιο.
Από την άλλη πλευρά η Takaichi έχασε την ευκαιρία όχι μόνο της ηγεσίας του κόμματος αλλά, να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιαπωνίας αν είχε κερδίσει.

Η παραίτηση Kishida

Η κούρσα για την αντικατάσταση του πρωθυπουργού Fumio Kishida πυροδοτήθηκε τον Αύγουστο, όταν ανακοίνωσε την παραίτησή του έπειτα από σειρά σκανδάλων που συρρίκνωσαν σε χαμηλά ρεκόρ τα ποσοστά του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) στις δημοσκοπήσεις.
Από τον αρχικό αριθμό ρεκόρ των εννέα υποψηφίων, η υπουργός Οικονομικής Ασφάλειας Sanae Takaishi, 63 ετών, και ο πρώην υπουργός Άμυνας Sigeru Ishiba είχαν συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους και προκρίθηκαν για το δεύτερο γύρο.
Ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να κατευνάσει το θυμό στη χώρα για το αυξανόμενο κόστος ζωής και να οδηγήσει την Ιαπωνία μέσα σ' ένα ασταθές περιβάλλον ασφαλείας στην Ανατολική Ασία, με την Κίνα, που επιδιώκει να ενισχύσει την επιρροή της, και την εξοπλισμένη με πυρηνικά Βόρεια Κορέα.
Το LDP, το οποίο έχει κυβερνήσει την Ιαπωνία σχεδόν όλη τη μεταπολεμική περίοδο και διαθέτει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, πρέπει να διεξαγάγει γενικές εκλογές μέχρι τον Οκτώβριο 2025.

To ποιον των δύο αντιπάλων

Ο Ishiba έχει δεχθεί πυρά από τους βουλευτές του κόμματός του επειδή είχε αμφισβητήσει προηγούμενους ηγέτες, ενώ είχε αποτύχει στις προηγούμενες προσπάθειές του να γίνει αρχηγός του κόμματος.
Έχει δηλώσει πως, έπειτα απ' αυτή την κούρσα, δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα.
Από την άλλη πλευρά η Takaishi, μια σκληροπυρηνική εθνικίστρια και υποστηρίκτρια της οικονομικής πολιτικής του εκλιπόντος πρώην πρωθυπουργού Sinzo Abe, θα είχε τις περισσότερες συνέπειες - και όχι μόνο επειδή θα γινόταν η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία.
Έχει επικρίνει τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται και η εκλογή της μπορεί να προκαλέσει μαζικές πωλήσεις του γεν, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς.
Η υπόσχεσή της να αντιστρέψει, αν εκλεγόταν, την τάση των ηγετών να αποφεύγουν το αμφιλεγόμενο μνημείο πολέμου Yasukuni θα μπορούσε επίσης να δυσχεράνει τις σχέσεις με την Κίνα, τη Νότια Κορέα και άλλους που θεωρούν το μνημείο αυτό σύμβολο της ιαπωνικής επίθεσης τον καιρό του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.
Ο τελευταίος ιάπωνας ηγέτης που επισκέφθηκε το μνημείο αυτό που έχει ανεγερθεί προς τιμήν των νεκρών του πολέμου, περιλαμβανομένων αυτών που καταδικάσθηκαν για εγκλήματα πολέμου από συμμαχικό δικαστήριο μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν ο Sinzo Abe το 2013.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης