Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Ρωσία ξεκαθαρίζει: Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συνεργασίας των BRICS με μη φιλικές χώρες

tags :
H Ρωσία ξεκαθαρίζει: Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συνεργασίας των BRICS με μη φιλικές χώρες
Η επιτυχία των BRICS και η καθιέρωσή της θα ωθήσει τις μη φιλικές χώρες να επανεξετάσουν την πολιτική τους έναντι της Ρωσίας
Επί του παρόντος, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για μη φιλικές χώρες να συνεργαστούν με τις BRICS, ξεκαθάρισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην Izvestia.
Το διπλωματικό πρακτορείο τόνισε ότι η εισαγωγή παράνομων μονομερών κυρώσεων κατά χωρών που φιλοδοξούν να πραγματοποιήσουν μια ανεξάρτητη πορεία δεν ταιριάζει στα μέλη της ομάδας.
Οι διπλωμάτες σημείωσαν ότι η εταιρική σχέση στο πλαίσιο του σχήματος της ομάδας δεν στρέφεται εναντίον κανενός, ενώ τα μέλη της συνεργάζονται σε αμοιβαία επωφελή βάση χωρίς καμία συγκρουσιακή ατζέντα.

Συνεργασία με τη Δύση... στο μέλλον;

Οι ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στο μέλλον οι BRICS να επεκτείνουν την αλληλεπίδραση με τις δυτικές χώρες. Κατά τη γνώμη τους, το αυξανόμενο κύρος και η επιρροή της ομάδας στην παγκόσμια σκηνή μπορεί να τις εμπνεύσει να αλλάξουν την πορεία της εξωτερικής τους πολιτικής, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη Ρωσία.
«Οι BRICS είναι μια δομή χωρίς αποκλεισμούς, αλλά φυσικά, υπάρχουν κριτήρια σχετικά με τις χώρες που είναι σε θέση να γίνουν πλήρη μέλη της ομάδας», εκφράστηκε ήδη στη σύνοδο κορυφής του Γιοχάνεσμπουργκ το 2023.
Ένα από αυτά είναι η άσκηση εποικοδομητικής και φιλικής πολιτικής σε σχέση με όλα τα κράτη μέλη της BRICS.
Έτσι, δεδομένης της τρέχουσας γεωπολιτικής έντασης, είναι σαφές ότι σήμερα η αλληλεπίδραση της ομάδας με μη φιλικές χώρες είναι αδιανόητη», δήλωσε στην Izvestia η Viktoriya Panova, επικεφαλής του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων των BRICS και αντιπρύτανης της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών του Εθνικού Ερευνητικού Πανεπιστημίου. «Εάν η πορεία της εξωτερικής πολιτικής σε οποιαδήποτε χώρα που βρίσκεται σήμερα στον μη φιλικό κατάλογο αλλάξει και συνειδητοποιήσουν ότι ο κόσμος δεν αποτελείται μόνο από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, τότε, λογικά, θα αντιμετωπίσουν διαφορετικά τη Ρωσία και είναι απίθανο να βρίσκονται στον κατάλογο των μη φιλικών χωρών», πρόσθεσε.

Αυξανόμενη κύρος

«Το αυξανόμενο κύρος των BRICS τα τελευταία χρόνια είναι προφανές.
Είναι για καλό λόγο που δεκάδες χώρες εποφθαλμιούν την ένταξή τους στην ομάδα», δήλωσε στη Izvestia η Yelena Safronova, ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Κίνας και Σύγχρονης Ασίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
Σύμφωνα με την ίδια, ο αναπτυσσόμενος κόσμος βλέπει τις BRICS ως μια δομή ικανή να αντιδράσει στη δικτατορία του δολαρίου και η οποία στηρίζεται σε αρχές που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τον πολιτικό και οικονομικό εγωκεντρισμό που ασκεί η Δύση.
Οι BRICS δεν υποστηρίζουν τις κυρώσεις και αναζητούν τη δική τους φόρμουλα συνεργασίας που βασίζεται στην ισότητα, το αμοιβαίο όφελος και τον σεβασμό των επιμέρους κρατών μελών, πρόσθεσε η ίδια.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η επιτυχία των BRICS και η καθιέρωση της ομάδας ως σεβαστού παγκόσμιου παράγοντα πρέπει να ωθήσει τις μη φιλικές χώρες να επανεξετάσουν την πολιτική τους έναντι της Ρωσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης