Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία - Ακτιβιστές πέταξαν ... ντοματόσουπα στα «Ηλιοτρόπια» του Van Gogh - Τα αιτήματά τους

Βρετανία - Ακτιβιστές πέταξαν ... ντοματόσουπα στα «Ηλιοτρόπια» του Van Gogh - Τα αιτήματά τους
Νέο περιστατικό βανδαλισμού πίνακα στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου
Μέλη του περιβαλλοντικού κινήματος Just Stop Oil επανέλαβαν τον ακτιβισμό που είχαν πραγματοποιήσει στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, πετώντας ντοματόσουπα σε δύο εκδοχές του πίνακα «Ηλιοτρόπια» του Vincent van Gogh.
Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο X (πρώην Twitter), ισχυρίζονται ότι το έκαναν ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταδικαστική απόφαση που εκδόθηκε κατά συναγωνιστών τους την Παρασκευή 27/9.
Πιο συκγεκριμένα, το περιστατικό σημειώθηκε μια ώρα αφότου το δικαστήριο του Στέμματος του Σάδερλαντ επέβαλε ποινές φυλάκισης στη Phoebe Plummer και την Anna Holland επειδή πέταξαν είχαν και πάλι πετάξει σούπα πάνω από τον διάσημο πίνακα του Ολλανδού καλλιτέχνη.
Οι δύο γυναίκες καταδικάστηκαν σε φυλάκιση δύο ετών και 20 μηνών αντίστοιχα.
«Αυτοί οι άνθρωποι φυλακίστηκαν επειδή απαίτησαν να τερματιστεί η ανάπτυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μια πολιτική που ακολούθησε και η νέα βρετανική κυβέρνηση ως αποτέλεσμα αλλεπάλληλων διαμαρτυριών, πολυάριθμων πρωτοσέλιδων εφημερίδων και πολιτικής πίεσης», ακούγεται να λέει ένας από τους ακτιβιστές στο σχετικό βίντεο, που κυκλοφόρησε στα social media.
«Οι μελλοντικές γενιές θα πιστεύουν ότι αυτοί οι κρατούμενοι συνείδησης είχαν δίκιο».
Πριν από δύο χρόνια, οι ενέργειες της Plummer και της Holland άφησαν τον πίνακα αλώβητο, αλλά κατέστρεψαν το σκελετό της αντίκας.
Η αποκατάστασή του κόστισε 10.000 λίρες (13.400 δολάρια με τη σημερινή ισοτιμία), όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρξεια της δίκης των ακτιβιστών.
Ο Vincent Van Gogh θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες του μετα-ιμπρεσιονισμού.
Στα πλέον διάσημα έργα του συμπερλαμβάνονται οι «Ίριδες», το «Νυχτερινό Καφέ», η «Έναστρη Νύχτα» και πολυάριθμες αυτοπροσωπογραφίες του.
Το έργο του Van Gogh δεν κέρδισε μεγάλη αναγνωρισιμότητα και αποδοχή, παρά μόνο μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη.
Έκτοτε, οι πίνακές πωλούνται με ποσά ρεκόρ σε δημοπρασίες σε όλο τον κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης