Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά τον Nasrallah, ένας θεωρείται «φυσικός» ηγέτης της Hezbollah: «Απόγονος του Μωάμεθ» και γαμπρός του... Qassem Soleimani

Μετά τον Nasrallah, ένας θεωρείται «φυσικός» ηγέτης της Hezbollah: «Απόγονος του Μωάμεθ» και γαμπρός του... Qassem Soleimani
Ποιος είναι ο Hashim Safi Al Din, ο πιθανός διάδοχος του ηγέτη της Hezbollah Hassan Nasrallah
Με τον επί μακρόν ηγέτη της Hezbollah Hassan Nasrallah νεκρό, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την διαδοχή του στην ηγεσία της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου.
Η αντικατάσταση του Nasrallah αποτελεί την νέα μεγάλη πρόκληση για τη Hezbollah, για τους εξής λόγους:
1/ ο νέος ηγέτης θα πρέπει να είναι αποδεκτός τουλάχιστον  τόσο εντός της οργάνωσης στον Λίβανο όσο και από τους υποστηρικτές της στο Ιράν.
2/ με δεδομένο πως, πλην αυτού, μια σειρά ανώτερων διοικητών της οργάνωσης, έχουν επίσης χάσει τις ζωές τους από τις ισραηλινές επιθέσεις τους τελευταίους μήνες, μικραίνει ο κύκλος των επί μέρους επικεφαλής που μπορούν να αναλάβουν τα ηνία σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την οργάνωση και την εσωτερική της ασφάλεια και,
3/ θα πρέπει να είναι ψηλά στην ιεραρχία της οργάνωσης

Ο επικρατέστερος διάδοχος

Ο μόνος άνθρωπος που απαντά και στις τρεις παραπάνω προϋποθέσεις σύμφωνα με τον αραβικό Τύπο, είναι ο εξάδελφος του Hassan Nasrallah, από την πλευρά των μητέρων τους, Hashim Safi Al Din.
Επί ηγεσίας Nasrallah ήταν ο δεύτερος στην ιεραρχία της εξουσίας και ακόμη ζωντανός το Σάββατο 28/9.
Ο Hashim Safi Al Din, γεννημένος το 1964 στο Deir Qanoun En Nahr, στο νότιο Λίβανο, είναι εξέχων Λιβανέζος σιίτης κληρικός και ανώτερος αξιωματούχος της Hezbollah.
Προερχόμενος από μια αξιοσέβαστη σιιτική οικογένεια, ο Safi Al Din είναι εξάδελφος από τη μητέρα του Hassan Nasrallah, του πρώην Γενικού Γραμματέα της Hezbollah. Θεωρείται ευρέως ως ο δεύτερος στη διοίκηση της οργάνωσης.
Ο αδελφός του, Abdallah Safi Al Din, υπηρετεί ως εκπρόσωπος της Hezbollah στο Ιράν.
Εκπαιδευμένος στα θεολογικά κέντρα της Najaf του Ιράκ και του Qum του Ιράν, ο Safi Al Din σπούδασε δίπλα στον Nasrallah προτού κληθεί πίσω στον Λίβανο το 1994.
Ανέβηκε γρήγορα στις τάξεις της Hezbollah, εντάχθηκε στο Majlis Al Shura, το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων της ομάδας, το 1995.
Αμέσως μετά, διορίστηκε επικεφαλής του Συμβουλίου Jihad, ενισχύοντας την επιρροή του στις στρατιωτικές και στρατηγικές επιχειρήσεις της Hezbollah.
Ως επικεφαλής του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Hezbollah, ο Safi Al Din επιβλέπει τις εκτεταμένες πολιτικές, κοινωνικές και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες της οργάνωσης, γεγονός που τον καθστά κεντρικό πρόσωπο στη διαμόρφωση των μη στρατιωτικών δραστηριοτήτων της Hezbollah.
س7عتالالر.jpg
Κορυφαίος στην οργάνωση

Η θέση του τον τοποθετεί επίσης μεταξύ των τριών κορυφαίων ηγετών της Hezbollah, δίπλα στον Nasrallah και τον Naim Qassem.
Ο Safi Al Din θεωρείται πιθανός διάδοχος του Nasrallah, ήδη από το 2006, όταν το Ιράν φέρεται να τον προώθησε ως πιθανό μελλοντικό ηγέτη της οργάνωσης.
Η σημασία του Safi Al Din στη Hezbollah εκτείνεται πέρα ​​από τους πολιτικούς του ρόλους.
Είναι ένας από τους έξι κληρικούς που υπηρετούν στο Συμβούλιο Shura, το ανώτατο συμβουλευτικό όργανο της Hezbollah, και εξελέγη επικεφαλής του Εκτελεστικού Συμβουλίου το 2001.
Η επιρροή του αγγίζει επίσης τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Hezbollah, αφού διορίστηκε στρατιωτικός διοικητής του Νότιου Λιβάνου το 2010 - μια περιοχή κλειδί στη μακροχρόνια σύγκρουση της Hezbollah με το Ισραήλ.

Σε διεθνές επίπεδο, ο Safi Al Din υπήρξε στο στόχαστρο των ΗΠΑ

Το 2017, οι Η.Π.Α. το State Department τον χαρακτήρισε  Παγκόσμιο Τρομοκράτη, επικαλούμενος τη βαθιά του ανάμειξη στις επιχειρήσεις της Hezbollah και τον ρόλο του στον σχεδιασμό επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών και δυτικών στόχων αλλά και όταν απείλησε με μεγάλη κλιμάκωση εναντίον του Ισραήλ μετά τη δολοφονία ενός άλλου διοικητή της Hezbollah.
«Ας ετοιμαστεί (ο εχθρός) να κλάψει και να θρηνήσει», είχε πει στην κηδεία του.
Εκτός από τις πολιτικές και στρατιωτικές του προσπάθειες, ο Safi Al Din, τους οικογενειακούς δεσμούς με τον Nasrallah, την φυσική ομοιότητα του με τον εκλιπόντα ηγέτη (ακόμα και στο τουρμπάνι που φορούν), την θρησκευτική του ιδιότητα ως «απόγονος του Μωάμεθ» που μετρούν υπέρ του για την κεφαλή της Hezbollah, συνδέεται με μια άλλη εξέχουσα προσωπικότητα στη γεωπολιτική της Μέσης Ανατολής.
Τον Ιούνιο του 2020, ο γιος του, Sayyed Reza Hashim Safi Al Din, παντρεύτηκε τη Zeinab Soleimani, την κόρη του Qassem Soleimani, πρώην διοικητή της ιρανικής δύναμης Quds, κάτι που ενίσχυσε τους οικογενειακούς δεσμούς μεταξύ της ηγεσίας της Hezbollah και του IRGC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης