Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οργή ΗΠΑ για τις κινήσεις Νetanyahu - Γιατί Biden, Austin «εξερράγησαν» με την δολοφονία Nasrallah

Οργή ΗΠΑ για τις κινήσεις Νetanyahu - Γιατί Biden, Austin «εξερράγησαν» με την δολοφονία Nasrallah
Ο πρόεδρος Joe Biden, ανώτεροι ηγέτες του Πενταγώνου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι στην αμερικανική κυβέρνηση εξοργίστηκαν από τη χρονική στιγμή της επιχείρησης του Ισραήλ, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το NBC.
Την οργή της ηγεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών πυροδότησε η κίνηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ να δολοφονήσει τον ηγέτη της Hezbollah, Nasrallah 
Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Biden αιφνιδιάστηκαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές της Παρασκευής στη νότια Βηρυτό που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Hassan Nasrallah και άλλων ανωτέρων στελεχών της Hezbollah, λένε νυν και πρώην αξιωματούχοι, κυρίως γιατί τινάξε στον αέρα κάθε διπλωματική προσέγγιση, κινήσεις και πρωτοβουλίες έλαβαν το προηγούμενο διάστημα αλλά και γιατί δείχνει ποιος διαμορφώνει τα γεγονότα.
Με την κίνηση του Ισραήλ, οι ΗΠΑ βρέθηκαν μπροστά στο γεγονός ότι δεν μπορούν να διαμορφώσουν τα γεγονότα ή να εκτονώσουν τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή σύμφωνα με το NBC, σχολιάζοντας ότι ο θάνατος Nasrallah από το Ισραήλ κατέστησε σαφές ότι ο Benjamin Netanyahu καθορίζει την ατζέντα της περιοχής.
Ο πρόεδρος Joe Biden, ανώτεροι ηγέτες του Πενταγώνου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι στην αμερικανική κυβέρνηση εξοργίστηκαν από τη χρονική στιγμή της επιχείρησης του Ισραήλ, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το NBC.

«Τινάχτηκε» από την καρέκλα του ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin με το Ισραήλ

Ο αρχηγός του Πενταγώνου εξοργίστηκε απίστευτα, όταν το Ισραήλ τον ειδοποίησε για το χτύπημα στον Nasrallah.
«Ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin «τινάχτηκε» από την καρέκλα του, όταν ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας Yoav Gallant τον ενημέρωσε για τα χτυπήματα στον Nasrallah, καθώς υπάρχει μεγάλη αμερικανική δύναμη που σταθμεύει στη Μέση Ανατολή και είχαν πολύ λίγο χρόνο να προετοιμαστούν για πιθανή εχθρική στρατιωτική απάντηση στη δολοφονία», εξηγεί.
Το Ισραήλ έδωσε «ειδοποίηση μόλις λίγων λεπτών» στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την πρόθεσή του να χτυπήσει τον γενικό γραμματέα του λιβανικού κινήματος Hezbollah, Hassan Nasrallah, εξοργίζοντας τον αρχηγό του Πενταγώνου Lloyd Austin, ανέφεραν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι διαβουλεύσεις Bilnken

Ημέρες πριν την ισραηλινή επίθεση, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Anthony Blinken βρισκόταν σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις με αντιπροσωπείες στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, προσπαθώντας να σφυρηλατήσει μια εκεχειρία 21 ημερών μεταξύ του Ισραήλ και της Hezbollah.
Η κυβέρνηση Biden ήταν τόσο σίγουρη για την επιτυχία της πρότασης, που ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης που ενημέρωνε τους δημοσιογράφους μετά τη δημόσια παρουσίασή της, υπέδειξε ότι η συμφωνία των δύο πλευρών ήταν δεδομένη.
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πίστευαν ότι ήταν κοντά σε μια πιθανή συμφωνία, αλλά τότε ήρθαν οι τηλεοπτικές εικόνες ενός τεράστιου σύννεφου καπνού που υψωνόταν πάνω από τη νότια Βηρυτό.
Οι συνεχιζόμενες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στο Λίβανο, οι οποίες έχουν σκοτώσει περισσότερους από 1.000 ανθρώπους σε δύο εβδομάδες σύμφωνα με Λιβανέζους αξιωματούχους υγείας, έχουν ενισχύσει τους φόβους της αμερικανικής κυβέρνησης ότι η επιθετική προσέγγιση του Netanyahu θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση, με αποτέλεσμα έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο που θα μπορούσε ενδεχομένως να εμπλέξει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ενα μέτρο δικαιοσύνης για τα πολλά θύματά του»

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Σάββατο ότι το χτύπημα που σκότωσε τον Nasrallah επρόκειτο για «ένα μέτρο δικαιοσύνης για τα πολλά θύματά του, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων Αμερικανών, Ισραηλινών και Λιβανέζων πολιτών».
Ζήτησε, επίσης, την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στη Γάζα και τον Λίβανο «με διπλωματικά μέσα» και δήλωσε ότι είναι καιρός όλες οι πλευρές να αποδεχθούν τις προτεινόμενες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός που βρίσκονται στο τραπέζι για τη Γάζα και τον Λίβανο.
Αντιμέτωπος με άλλη μια αποτυχημένη προσπάθεια των ΗΠΑ να αποκλιμακωθεί η κατάσταση, ο Blinken κάλεσε για άλλη μια φορά το Ισραήλ να επιλέξει τη διπλωματία, προειδοποιώντας ότι η εναλλακτική λύση θα οδηγούσε σε «μεγαλύτερη αστάθεια και ανασφάλεια, οι κυματισμοί της οποίας θα γίνουν αισθητοί σε όλο τον κόσμο».
«Οι επιλογές που θα κάνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι τις επόμενες ημέρες θα καθορίσουν σε ποιο δρόμο θα βαδίσει αυτή η περιοχή με βαθιές συνέπειες για τους ανθρώπους της τώρα και ενδεχομένως για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Blinken την Παρασκευή σε δηλώσεις του μετά το χτύπημα που αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι σκότωσε τον Nasrallah.

Η ατζέντα Netanyahu, η φθίνουσα επιρροή Biden πάνω του

Το ισχυρό χτύπημα στο Λίβανο ήταν απλώς το πιο πρόσφατο παράδειγμα του πώς ο Netanyahu και ο κυβερνητικός συνασπισμός του ακολούθησαν τη δική τους ατζέντα από τότε που οι μαχητές της Hamas στη Γάζα εξαπέλυσαν την αιφνιδιαστική τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ πριν από σχεδόν ένα χρόνο, απορρίπτοντας τη διεθνή κριτική για τον αριθμό των νεκρών αμάχων στη Γάζα.
Από τότε που το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση στη Γάζα πέρυσι, περισσότεροι από 41.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας.
Όπως αναφέρει το NBC, τις ημέρες μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο Biden αγκάλιασε -κυριολεκτικά και μεταφορικά- ένθερμα τον Netanyahu και το Ισραήλ, εκτιμώντας ότι η υποστήριξη προς το Ισραήλ θα είχε ως αποτέλεσμα την προθυμία του να υποχωρήσει σε ορισμένα αμερικανικά αιτήματα.
Αντ' αυτού, κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, ο Biden και οι αξιωματούχοι του, διαπίστωσαν πως η επιρροή τους στον Netanyahu βαίνει φθίνουσα.
Καθώς ο απολογισμός των νεκρών αμάχων στη Γάζα εκτοξεύτηκε στα ύψη, Αμερικανοί αξιωματούχοι απηύθυναν επανειλημμένα ιδιωτικές και δημόσιες εκκλήσεις προς την ισραηλινή κυβέρνηση να αλλάξει τακτική στη Γάζα και να συμφωνήσει σε έναν συμβιβασμό που θα επέτρεπε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απέτυχαν.
Ακόμη και οι αόριστες απειλές ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να μειώσει ή να αναστείλει τις παραδόσεις όπλων δεν είχαν καμία επιρροή στον Netanyahu.

Ανίσχυρος Biden

Αλλά ακόμη και αν η κυβέρνηση σταματούσε τις αποστολές όπλων, δεν είναι σαφές ότι θα άλλαζε η στάση του Ισραήλ, λένε οι αναλυτές, καθώς διαθέτει μεγάλα αποθέματα όπλων, ωστόσο ο Biden δεν σταμάτησε τη στρατιωτική βοήθεια (βόμβες και πυραύλους Hellfire) προς το Ισραήλ, παρά τις εκκλήσεις Δημοκρατικών στο Κογκρέσο. 
Ο Biden ήταν ανίσχυρος να μετατοπίσει τον Netanyahu, εν μέρει επειδή το Ισραήλ έχει διαφορετική ατζέντα και στόχους να πετύχει και εν μέρει επειδή ο πρωθυπουργός δεν έχει την πολυτέλεια να αποξενώσει τις ακροδεξιές πολιτικές φωνές που αποτελούν μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού του, λένε δυτικοί αξιωματούχοι και αναλυτές.
Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι ελπίζουν ότι η επιχείρηση κατά του Nasrallah θα εξαλείψει την ανάγκη για χερσαία εισβολή στο Λίβανο, αλλά δήλωσε ότι το Ισραήλ θα εκμεταλλευτεί τη δυναμική που έχει τώρα που ο αντίπαλός του έχει υποχωρήσει.
Ο ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη που παρείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην υπεράσπιση του Ισραήλ έναντι των ρουκετών από το Ιράν, αλλά δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι το μόνο που πραγματικά αντιστέκεται σε αυτό που αποκάλεσε υπαρξιακή απειλή που συνιστούν οι δυνάμεις αυτές.

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν την αποστολή περισσότερου στρατού στη Μέση Ανατολή - Ενισχύουν την άμυνα

Το Πεντάγωνο εξετάζει την αύξηση του αμερικανικού στρατεύματος στη Μέση Ανατολή υπό τον φόβο της πιθανής απάντησης από το Ιράν ή το λιβανέζικο κίνημα Hezbollah στη δολοφονία του γενικού γραμματέα του κινήματος Hassan Nasrallah, ανέφερε το NBC News επικαλούμενο αμερικανούς αξιωματούχους και μια συζήτηση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin με τον πρόεδρο Joe Biden και αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση στο σχήμα της ενίσχυσης της αμερικανικής δύναμης στην Μέση Ανατολή, όπως σημείωσε το κανάλι.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυτή τη στιγμή περίπου 40.000 στρατιώτες σταθμευμένους στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με πηγές του καναλιού το Πεντάγωνο, κλίνει στην ενίσχυση της αεράμυνας του στρατεύματός του στην περιοχή και στην αποστολή περισσότερου προσωπικού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης