Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία – Εξέγερση 27 βουλευτών του Macron για το σχέδιο έκτακτου φόρου 8,5% σε εταιρίες με τζίρο πλέον του 1 δισ. ευρώ

Γαλλία – Εξέγερση 27 βουλευτών του Macron για το σχέδιο έκτακτου φόρου 8,5% σε εταιρίες με τζίρο πλέον του 1 δισ. ευρώ
Σχέδιο για φόρο στις επαναγορές μετοχών ίσο με το 8% της ονομαστικής μείωσης του κεφαλαίου  και περικοπές στις δημόσιες δαπάνες
Ενώπιον έντονου δημοσιονομικού αδιεξόδου η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων στις επιχειρήσεις για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, ανέφερε η εφημερίδα Le Monde σε δημοσίευμά της την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2024.
Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει έναν προσωρινό πρόσθετο φόρο 8,5% για τις εταιρείες με έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ (1,1 δισ. δολάρια) και έναν φόρο στις επαναγορές μετοχών ίσο με το 8% της ονομαστικής μείωσης του κεφαλαίου, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται η Le Monde.
Οι φόροι εισοδήματος φυσικών προσώπων θα παραμείνουν σταθεροί και θα υπάρξουν περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, ανέφερε η εφημερίδα.
Ο Michel Barnier, ο δεξιός πρωθυπουργός που διορίστηκε νωρίτερα αυτό το μήνα από τον Emmanuel Macron, θα εκθέσει τους στόχους του για τη δημοιονομική εξυγίανση σε μια πολιτική ομιλία στο κοινοβούλιο την Τρίτη 1 Οκτωβρίου καθώς θα επιχειρήσει να «περάσει» τον προϋπολογισμό του 2025 σε ένα κατακερματισμένο Κοινοβούλιο.
Ετοιμάζει το νομοσχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί γύρω στις 9 Οκτωβρίου.
Ενισχύοντας την πίεση στον Barnier, 27 βουλευτές από το κόμμα του Macron δημοσίευσαν το Σάββατο (17 Σεπτεμβρίου) άρθρο στην εφημερίδα La Tribune που αντιτίθεται στις αυξήσεις φόρων, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή κινδυνεύει να έρθει σε ρήξη με το φιλοεπιχειρηματικό mantra του προέδρου που δεν αυξάνει τις εισφορές στις εταιρείες και τα πλούσια νοικοκυριά.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της Le Monde, λέγοντας ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.  
Οι υπουργοί Οικονομικών και Προϋπολογισμού προειδοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει διευρυνθεί πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, ξεπερνώντας το 6% του ΑΕΠ φέτος.
Δεσμεύτηκαν να αναλάβουν σκληρή δράση για να αποτρέψουν τη Γαλλία να χάσει το καθεστώς της ως μία από τις ασφαλέστερες αγορές ομολόγων στην Ευρώπη.
Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής κρίσης από τότε που ο πρόεδρος Emmanuel Macron προκήρυξε πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο, ένα στοίχημα που γύρισε μπούμερανγκ, καθώς επέστρεψε μια Εθνοσυνέλευση διχασμένη μεταξύ τριών έντονα διχασμένων μπλοκ ανίκανων να διαμορφώσουν κυβερνητική συνοχή, και ο Macron έχασε τη σχετική πλειοψηφία του.

Η απειλή της ψήφου δυσπιστίας

Ο Barnier, ο Ρεπουμπλικανός πρωθυπουργός που επέλεξε αφού δίσταζε όλο το καλοκαίρι να διορίσει μια κυβέρνηση που δεν θα ανατρεπόταν αμέσως σε μια ψήφο δυσπιστίας, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με την απειλή της Marine Le Pen να συμμετάσχει ή να καταθέσει μια ψήφο δυσπιστίας με την υποστήριξη της αριστεράς.
Δέχεται επίσης πιέσεις από ορισμένους βουλευτές εντός του κόμματος του Macron, με τον επικεφαλής της ομάδας Gabriel Attal, πρώην πρωθυπουργό, να έχει αποκαλέσει προηγουμένως τις αυξήσεις φόρων «κόκκινη γραμμή».
Η κυβέρνηση θα μπορούσε δυνητικά να εισαγάγει ένα διορθωτικό νομοσχέδιο για τα δημοσιονομικά, ώστε να υιοθετήσει τα μέτρα ήδη από φέτος, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Le Monde.
Το νομοσχέδιο θα μπορούσε να συμπεριλάβει την έκτακτη εισφορά 8,5% επί των εταιρικών παροχών, η οποία θα έφερνε τον συνολικό φορολογικό συντελεστή επί των εταιρικών κερδών στο 33,5% – το επίπεδο που ίσχυε πριν από τις φορολογικές περικοπές του Macron.
Αυτό θα μπορούσε να αποφέρει επιπλέον έσοδα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα
Ένας φόρος επί της επαναγοράς μετοχών θα εφαρμοζόταν επίσης στις εταιρείες με κύκλο εργασιών άνω του 1 δισ. ευρώ.
Το γραφείο του πρωθυπουργού σχεδιάζει να αφαιρέσει το 8% από το ονομαστικό ποσό της μείωσης κεφαλαίου, αποφέροντας έσοδα 200 εκατ. ευρώ ετησίως, ανέφερε η Le Monde.
Ο Barnier εξετάζει επίσης υψηλότερους συντελεστές σε μια εισφορά γνωστή ως οικολογικό bonus-malus ή περιβαλλοντικό φόρο για τα αυτοκίνητα, έναν για τα βαρέα οχήματα και για την ενοικίαση επιπλωμένων κατοικιών.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-09-29_225702.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης