Τελευταία Νέα
Διεθνή

Figaro: Παντελώς αδύναμος ο Biden, παρακολουθεί έναν εγκληματία πολέμου στη Μέση Ανατολή ανήμπορος

Figaro: Παντελώς αδύναμος ο Biden, παρακολουθεί έναν εγκληματία πολέμου στη Μέση Ανατολή ανήμπορος
Οι ΗΠΑ βρίσκονται ξανά στην άβολη θέση να εξασφαλίζουν την προστασία του Ισραήλ, ενώ αφήνουν τις αποφάσεις και τις ενέργειες στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Netanyahu
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στη Le Figaro, ο δημοσιογράφος Adrien Jaulmes υποστηρίζει ότι ο Joe Biden έχει απολέσει παντελώς την πρωτοβουλία κινήσεων στη Μέση Ανατολή.
Μετά την αποτυχία του να εξασφαλίσει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ο Αμερικανός πρόεδρος αντιμετωπίζει τώρα την αυξανόμενη απειλή ενός περιφερειακού πολέμου, τον οποίο προσπαθούσε να αποφύγει για μήνες, σύμφωνα με τον Jaulmes.
Η νέα πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η οποία ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο το πρωί της Τρίτης, καθιστά τις εκκλήσεις για εκεχειρία ακόμη πιο μάταιες, αφήνοντας την αμερικανική διοίκηση να αντιδρά σε γεγονότα που έχει ελάχιστη δύναμη να ελέγξει.
Κατά την άποψη του Jaulmes, η Ουάσιγκτον βρίσκεται και πάλι στη θέση να απαντά σε ενέργειες που ξεκινούν άλλοι: τόσο οι αντίπαλοί της όσο και ο Ισραηλινός σύμμαχός της.
Τον Απρίλιο, οι ΗΠΑ φέρεται να μην είχαν ενημερωθεί από το Ισραήλ για την επίθεσή του στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό.
Αυτή η επιχείρηση προκάλεσε την πρώτη άμεση ιρανική επίθεση στο Ισραήλ.
Αμερικανικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις συνέβαλαν στην αποτροπή της επίθεσης με πυραύλους και drones.

Η παραλυτική στάση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Η βασική θέση του Jaulmes είναι ότι αυτή η αμυντική στάση έχει γίνει η βασική στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή.
Έξι μήνες αργότερα, οι ΗΠΑ βρίσκονται ξανά στην άβολη θέση να εξασφαλίζουν την προστασία του Ισραήλ, ενώ αφήνουν τις αποφάσεις και τις ενέργειες στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Netanyahu.
Ο Netanyahu πλέον δεν αισθάνεται την ανάγκη να αποκαλύπτει τα σχέδιά του στον σύμμαχό του, βασιζόμενος αντ' αυτού στις ΗΠΑ για στρατιωτική και διπλωματική κάλυψη.
Οι τελευταίες δύο εβδομάδες ήταν ακόμη μία επίδειξη της αδυναμίας των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν τα γεγονότα που εξελίσσονται ραγδαία.
Οι αιφνιδιαστικές ενέργειες του Ισραήλ κατά του Ιράν και των συμμάχων του έπιασαν την Ουάσιγκτον απροετοίμαστη.
Το άρθρο προσθέτει ότι οι ηλεκτρονικές επιθέσεις, ως πρόλογος μιας σειράς πληγμάτων κατά του Λιβάνου, αύξησαν ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στον Λίβανο.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Biden υπέστη ένα ακόμη πλήγμα.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, κάλεσε για άλλη μια φορά σε αποκλιμάκωση.
Την ίδια ημέρα, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε συνεργασία με τη Γαλλία και άλλους συμμάχους, εξέδωσε κοινή έκκληση για μια τριών εβδομάδων εκεχειρία προκειμένου να μειωθεί η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου και να επιτραπούν νέες διαπραγματεύσεις με τη Hamas για την απελευθέρωση Ισραηλινών αιχμαλώτων.
Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Biden, Jake Sullivan, είχε εξασφαλίσει κατ' αρχήν συμφωνία από το Ισραήλ μέσω γραπτών ανταλλαγών μηνυμάτων με τον Ron Dermer, έναν από τους συμβούλους του Netanyahu.
Ωστόσο, το σχέδιο απορρίφθηκε σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωσή του.
Αντί για εκεχειρία, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Netanyahu εκφώνησε μια προκλητική ομιλία στον ΟΗΕ, λίγες ώρες πριν από τις επιθέσεις στα κεντρικά γραφεία της Hezbollah και τη δολοφονία του Γενικού Γραμματέα της, Sayyed Hassan Nasrallah.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης