Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξαφνικά κόλαση και στο Βορρά με ρωσικό μήνυμα - σοκ: Εάν γίνουν νηοψίες στον Κόλπο της Φινλανδίας θα βυθίσουμε πλοία του ΝΑΤΟ

Ξαφνικά κόλαση και στο Βορρά  με ρωσικό μήνυμα - σοκ: Εάν γίνουν νηοψίες στον Κόλπο της Φινλανδίας θα βυθίσουμε πλοία του ΝΑΤΟ
Αυστηρό μήνυμα της Μόσχας στα μικρά κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ στη Βόρεια Ευρώπη που δίνουν διαπιστευτήρια υποτέλειας στις ΗΠΑ
Τα νέα μέλη του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία και η Εσθονία θέλουν και οι δύο να επιδεικνύονται στους κυρίους τους στις ΗΠΑ σημειώνει ο ειδικός σε στρατιωτικά θέματα Vasily Dandykin απαντώντας στα σχόλια του διοικητή του εσθονικού στρατού Andrus Merilo στη φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat ότι η Εσθονία και η Φινλανδία θα μπορούσαν να αποκλείσουν τον Κόλπο της Φινλανδίας για τη Ρωσία.
«Το Kaliningrad είναι το ζωτικής σημασίας κομμάτι της Ρωσίας τώρα, εκεί κατασκευάζονται τα ρωσικά πολεμικά πλοία.
Είναι η κύρια αρτηρία του ρωσικού τμήματος της Βαλτικής Θάλασσας», είπε ο Dandykin, τονίζοντας τη σημασία του κόλπου.
Ούσα μια μικρή χώρα, η Εσθονία θα μπορούσε να συγκινηθεί από την επιθυμία να «κερδίσει έδαφος» στο ΝΑΤΟ ή ένα πιθανό οικονομικό κέρδος, σημείωσε.

Παραβίαση του διεθνούς δικαίου που η Ρωσία δεν θα αφήσει αναπάντητη

Εάν Εσθονία και Φινλανδία κλείσουν τον Κόλπο της Φινλανδίας για τη ρωσική ναυτιλία αυτό θα αποτελούσε «σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου», σημείωσε ο Dandykin.
Εάν πραγματοποιηθούν στρατιωτικές προκλήσεις, σίγουρα θα απορριφθούν από τη Ρωσία.
«Δεν πιστεύω ότι τίποτα από αυτά θα εγκριθεί από το ΝΑΤΟ, αφού δεν είναι επί του παρόντος έτοιμο για σύγκρουση με τη Ρωσία», είπε ο ειδικός στο Sputnik.
Εάν οι αρχές της Εσθονίας και της Φινλανδίας προσπαθήσουν να διενεργήσουν νηοψίες σε ρωσικά πλοία, εκείνα θα συνοδεύονται από πολεμικά σκάφη.
Απόπειρες αναγκαστικής επιβίβασης σε πλοίο θα δικαιολογούσαν τη Ρωσία να βυθίσει τα εμπλεκόμενα πλοία του ΝΑΤΟ, είπε ο Dandynkin.
Ο Ρώσος ειδικός προειδοποιεί ότι μία τέτοια απόφαση από χώρες του ΝΑΤΟ είναι πολύ πιο επικίνδυνη από την ανατίναξη των αγωγών Nord Stream και σίγουρα είναι μία πράξη που η Μόσχα δεν θα αφήσει αναπάντητη.
russian_ships.jpg
Παίζει με τη φωτιά η Εσθονία

Η Εσθονία και η Φινλανδία θα πρέπει να αναπτύξουν ένα σχέδιο για την πλήρη απαγόρευση της κίνησης του ρωσικού στόλου στον Κόλπο της Φινλανδίας δήλωσε ο Andrus Merilo, σύμφωνα με το TASS .
«Η ναυτική άμυνα είναι ένα πεδίο στο οποίο η Φινλανδία και η Εσθονία θα συνεχίσουν να αυξάνουν τη συνεργασία τους.
Θα πρέπει να αναπτύξουμε πιο συγκεκριμένα σχέδια για το πώς, εάν είναι απαραίτητο με την πραγματική έννοια της λέξης, να απαγορεύσουμε πλήρως τις εχθρικές δραστηριότητες στη Βαλτική Θάλασσα», ανέφερε ο Merilo.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο έλεγχος του μεγαλύτερου μέρους του κόλπου από χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ αποτελεί πρόβλημα για τη Ρωσία και το κλείσιμό του θα επέλθει εάν προκύψει κίνδυνος.
Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι μια νέα στρατιωτική βάση έχει δημιουργηθεί στη νότια Εσθονία κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.
Βρίσκεται στο χωριό Juba, κοντά στην πόλη Voru.
Αναμένεται ότι μια δεύτερη εσθονική ταξιαρχία και μια ομάδα στρατευμάτων από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ θα σταθμεύσει εκεί.

Ανησυχούν για επιθέσεις στη Βαλτική

Η Φινλανδία έχει καταγράψει τα τελευταία χρόνια αυξανόμενες απειλές στις υποθαλάσσιες υποδομές στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλίματος Kai Mykkanen.
Σύμφωνα με το Reuters, η Φινλανδία και η Εσθονία υπέγραψαν συμφωνία για την αύξηση της ασφάλειας των κοινών υποθαλάσσιων υποδομών τους, οι οποίες περιλαμβάνουν καλώδια τηλεπικοινωνιών και ρεύματος καθώς και τον αγωγό φυσικού αερίου Balticconnector, ο οποίος υπέστη ζημιές πριν από ένα χρόνο.
Η φινλανδική αστυνομία εξακολουθεί να ερευνά το περιστατικό του αγωγού ενώ η αστυνομία της Εσθονίας ηγείται της έρευνας για τη ζημιά που υπέστησαν ταυτόχρονα οι υποθαλάσσιες τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις.
Η αστυνομία στις δύο χώρες δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει τα συμπεράσματά της.
«Κατά τα τελευταία χρόνια παρατηρήσαμε ξεκάθαρα ότι αυξάνονται δυστυχώς οι απειλές για την ασφάλεια των διαύλων μεταφοράς ενέργειας, ειδικά στον υποθαλάσσιο χώρο του Φινλανδικού Κόλπου και συνολικά στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας», τόνισε ο Mykkanen.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σημαίνει ότι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να ενισχύσουν και την τεχνική παρακολούθηση, τις περιπολίες και τις δυνατότητες αποκατάστασης των υποθαλάσσιων υποδομών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης