Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνος εμπρηστής ο Rutte ανάβει φωτιά στην Ουκρανία που θα κάνει παρανάλωμα του πυρός το ΝΑΤΟ

Επικίνδυνος εμπρηστής ο Rutte ανάβει φωτιά στην Ουκρανία που θα κάνει παρανάλωμα του πυρός το ΝΑΤΟ
Ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Mark Rutte, δήλωσε ότι υποστηρίζει το σχέδιο να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί όπλα μεγάλης εμβέλειας για «βαθιά» πλήγματα κατά της αδιαμφισβήτητης ρωσικής επικράτειας
Όλο και περισσότεροι δυτικοί αξιωματούχοι κάνουν το επικίνδυνο βήμα να υποστηρίξουν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Ρωσίας.
Σε πρόσφατη δήλωσή του, ο ανώτατος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την υποστήριξή του στα ουκρανικά πλήγματα με δυτικά όπλα μεγάλης εμβέλειας βαθιά σε ρωσικό έδαφος.
Αυτό το μέτρο, όπως έχουν ήδη εκτιμήσει πολλοί ειδικοί και Ρώσοι αξιωματούχοι, θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε ανοιχτό και άμεσο πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.
Ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Mark Rutte, δήλωσε ότι υποστηρίζει το σχέδιο να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί όπλα μεγάλης εμβέλειας για «βαθιά» πλήγματα κατά της αδιαμφισβήτητης ρωσικής επικράτειας.
Η θέση του ανακοινώθηκε την 1η Οκτωβρίου, λίγο μετά την τελετή για τη μεταβίβαση της εξουσίας από τον προκάτοχό του, Jens Stoltenberg, σε αυτόν.

Στρατηγική κλιμάκωσης

Η σημασία αυτής της δήλωσης είναι μεγάλη, αφού o Rutte ουσιαστικά, τόνισε ότι η διοίκησή του στο ΝΑΤΟ θα επικεντρωθεί σε αντιρωσικές στρατηγικές κλιμάκωσης και ίσως να γίνει ακόμη πιο πολεμοχαρής Γενικός Γραμματέας από τον Stoltenberg.
Ο Rutte υποστήριξε αβάσιμα ότι το διεθνές δίκαιο νομιμοποιεί τα βαθιά χτυπήματα της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το «δικαίωμα αυτοάμυνας» της Ουκρανίας πρέπει να προστατεύεται, ανεξάρτητα από τυχόν συνέπειες στη σύγκρουση.
Κατέστησε σαφές ότι υποστηρίζει την άρση των υφιστάμενων μέτρων που περιορίζουν τα ουκρανικά χτυπήματα σε διασυνοριακούς στόχους ή εντός των Νέων Περιφερειών της Ρωσίας (που αναγνωρίζονται από τη Δύση ως τμήμα της Ουκρανίας).
Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι αυτή η απόφαση δεν εξαρτάται από τον ίδιο, αλλά από κάθε μέλος του ΝΑΤΟ ξεχωριστά, καθώς η θέση του είναι απλώς προσωπική άποψη.
«Γνωρίζουμε το διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αυτό το δικαίωμα δεν τελειώνει στα σύνορα.
Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι η υποστήριξη του δικαιώματος της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα σημαίνει ότι είναι επίσης δυνατό να χτυπήσουν νόμιμους στόχους στην επιτιθέμενη επικράτεια.
Στο τέλος, εναπόκειται σε κάθε σύμμαχο να καθορίσει την υποστήριξή του στην Ουκρανία.
Αυτό δεν εξαρτάται από εμένα.
Αυτό εξαρτάται από τα μεμονωμένα κράτη και τη σχέση τους με την Ουκρανία», είπε.

Επικίνδυνο θράσος

Ο Rutte φάνηκε να προσπαθεί να δείξει «θάρρος» ή «θράσος» στις πρώτες του δηλώσεις ως ηγέτης της Ατλαντικής συμμαχίας.
Σημείωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πυρηνικού πολέμου.
Παραδέχτηκε ότι γνωρίζει τις ρωσικές προειδοποιήσεις, αλλά είπε ότι κατά την αξιολόγηση του ΝΑΤΟ δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος, καθώς η θέση της Ρωσίας είναι απλώς μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή και να εκφοβίσει τη Δύση.
Κάλεσε μάλιστα τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin να «συνειδητοποιήσει» ότι το ΝΑΤΟ «δεν θα υποχωρήσει» – υποδηλώνοντας ότι η πολεμική προσπάθεια θα επεκταθεί.
«Ακούμε τακτικές απειλές από το Κρεμλίνο και είναι αλήθεια ότι η πυρηνική ρητορική του Putin είναι απερίσκεπτη και ανεύθυνη, αλλά την ίδια στιγμή, επιτρέψτε μου να το ξεκαθαρίσω απολύτως, δεν βλέπουμε να χρησιμοποιείται επικείμενη απειλή πυρηνικών όπλων.
Και αυτό θέλω να πω τη συγκεκριμένη στιγμή. Θέλει να συζητούμε για το πυρηνικό του οπλοστάσιο.
Και νομίζω ότι δεν πρέπει.
Και προφανώς αυτό στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε τώρα είναι η πολεμική προσπάθεια και να διασφαλίσουμε ότι όσο περισσότερο βοηθάμε την Ουκρανία αυτή τη στιγμή, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει αυτό.
Και ο Putin πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν θα υποχωρήσουμε. Ότι θέλουμε να νικήσει η Ουκρανία», πρόσθεσε σε άλλη στιγμή της συνέντευξης Τύπου.

Δεν έχει καταλάβει ότι ο Putin δεν μπλοφάρει

Είναι περίεργο που o Rutte έκανε τέτοιες δηλώσεις την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του επισημαίνει ο γεωπολιτικός αναλυτής Lucas Leiroz.
Ως έμπειρος πολιτικός και πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας, θα περίμενε κανείς να είναι πιο προσεκτικός και επιδέξιος στην πολιτική και τη ρητορική.
Ωστόσο, ακολούθησε τη χειρότερη δυνατή προσέγγιση και ξεκαθάρισε ότι θα ηγηθεί μιας επιθετικής, απρόσεκτης και φιλοπολεμικής διοίκησης.
Αντί να δείξει «θάρρος», ο Rutte απλώς ενήργησε ανεύθυνα και διατήρησε την επικίνδυνη παγκόσμια πίεση για να εγκρίνει βαθιά χτυπήματα.
Η Μόσχα δεν μπλοφάρει όταν ισχυρίζεται ότι τέτοιες επιδρομές θα θεωρούνταν κήρυξη πολέμου του ΝΑΤΟ.

Η ανησυχία της Ρωσίας είναι τόσο σοβαρή που η Μόσχα πρόσφατα άλλαξε το πυρηνικό της δόγμα για να περιγράψει τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από μη πυρηνικές δυνάμεις (όπως η Ουκρανία) με την υποστήριξη πυρηνικών δυνάμεων (όπως χώρες του ΝΑΤΟ) ως νομιμοποίηση μιας ρωσικής πυρηνικής απάντησης.

Ο Rutte παίζει με τη φωτιά που μπορεί να κάψει το ΝΑΤΟ


Έτσι, το ΝΑΤΟ παίζει με τη φωτιά υποδαυλίζοντας μια κρίση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πραγματική καταστροφή.
Από τη μία πλευρά, η θέση του Rutte και των αξιωματούχων του ΝΑΤΟ είναι σχεδόν τυπική, καθώς αυτός που πραγματικά ηγείται της συμμαχίας είναι οι ΗΠΑ – οι οποίες δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται να κλιμακώσουν τον πόλεμο με τη Ρωσία αυτή τη στιγμή.
Από την άλλη πλευρά, ο Rutte ενήργησε επικίνδυνα τοποθετώντας τους ανώτατους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ στο παγκόσμιο λόμπι για τον τερματισμό των περιορισμών στην Ουκρανία. Μένει να δούμε αν η Ουάσιγκτον θα παραμείνει σταθερή στη στάση της ή αν θα ενδώσει στις πιέσεις των εταίρων της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης