Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ και δέος στη Μέση Ανατολή - Σενάρια για πλήγμα Ισραήλ σε … πυρηνικές υποδομές του Ιράν - Τεράστιες απώλειες IDF στις μάχες με Hezbollah

Σοκ και δέος στη Μέση Ανατολή - Σενάρια για πλήγμα Ισραήλ σε … πυρηνικές υποδομές του Ιράν - Τεράστιες απώλειες IDF στις μάχες με Hezbollah
Τα ισραηλινά στρατεύματα φέρονται να διείσδυσαν περίπου 400 μέτρα στο έδαφος του Λιβάνου πριν αποσυρθούν - Βομβαρδισμοί Ισραήλ σε Βηρυτό και Δαμασκό
(upd18) Με τον ισραηλινό στρατό να βομβαρδίζει σχεδόν καθημερινά τη Βηρυτό στον Λίβανο αλλά και τη Δαμασκό στη Συρία σε μια προσπάθεια να εξοντώσει στελέχη της Hezbollah, της Hamas και άλλων ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα… στα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν για τη μαζική επίθεση με πάνω από 180 πυραύλους που εξαπέλυσε το βράδυ της Τρίτης 1/10.
Η κυβέρνηση Netanyahu φέρεται να έχει λάβει τις οριστικές της αποφάσεις με τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας, Yoav Gallant να απειλεί λέγοντας ότι «όποιος επιτίθεται στο Ισραήλ πληρώνει υψηλό τίμημα».
Πληροφορίες αναφέρουν πως η ισραηλινή απάντηση είναι θέμα ημερών ενώ κυκλοφορούν και εφιαλτικά σενάρια που κάνουν λόγο για συντριπτικά χτυπήματα με στόχο ακόμα και τις πυρηνικές εγκαταστάσεις και υποδομές του Ιράν.
Σε κάθε περίπτωση από την πρώτη στιγμή Ισραήλ και ΗΠΑ διαμηνύουν πως η όποια επόμενη κίνηση του IDF θα είναι από κοινού αποφασισμένη, αν και επισημαίνεται πως το Ισραήλ θα δράσει μόνο του.
Την ίδια στιγμή, το Ιράν έχει καταστήσει σαφές πως σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση, η απάντηση του θα είναι άμεση και αυτήν την φορά θα χρησιμοποιήσει τους πιο εξελιγμένους τεχνολογικά και πιο θανατηφόρους πυραύλους του.
Μέσα σε αυτήν την ισορροπία τρόμου, όπου ο ψυχολογικός πόλεμος κλιμακώνεται μέρα με την ημέρα, στον νότιο Λίβανο εξελίσσονται σκληρές μάχες μεταξύ των ισραηλινών στρατευμάτων και των δυνάμεων της Hezbollah, η οποία διαμηνύει με τη σειρά της πως σε αυτήν την μάχη θα πάει μέχρι τέλους.
Ήδη μάλιστα ο ισραηλινός στρατός παραδέχεται μεγάλες απώλειες από τη σύγκρουση του με την Hezbollah.

Που θα χτυπήσει το Ισραήλ - Τα σενάρια

Το πλέον καίριο ερώτημα είναι που θα χτυπήσει το Ισραήλ.
Iσραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως η απάντηση θα έρθει γρήγορα και θα είναι... σημαντική.
Ένα από τα σενάρια είναι ότι το Ισραήλ μπορεί να πλήξει πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν ή απευθείας τις δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης στη Συρία ή στην Υεμένη.
Σύμφωνα με το Politico, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν μια «περιορισμένη απάντηση» και σε καμία περίπτωση δεν συμμερίζονται τα σενάρια εκείνα που κάνουν λόγο ακόμα και για επίθεση στις πυρηνικές υποδομές του Ιράν.
Δημοσιεύματα του Economist αλλά και του Sky News ανέφεραν πως ανάμεσα στις επιλογές που εξετάζει το Ισραήλ είναι και πλήγμα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Η Wall Street Journal υποστηρίζει ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως σε περίπτωση που το Ιράν αντιδράσει με νέες πυραυλικές επιθέσεις στην επικείμενη ισραηλινή επίθεση, τότε τα αντίποινα του Ισραήλ θα αφορούν πετρελαϊκές και πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν ενώ το πρακτορείο Axios μετέδωσε ότι ανάμεσα στους πιθανούς στόχους των Ισραηλινών είναι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και άλλες κρίσιμες υποδομές στο ιρανικό έδαφος.

Οι «θερμοκέφαλοι» θέλουν μακελειό

Πάντως εντύπωση προκαλούν οι πληροφορίες ότι η Hezbollah πριν τον θάνατο του ηγέτη της, Hassan Nasrallah είχε συμφωνήσει σε μια κατάπαυση πυρός διάρκειας 21 ημερών με το Ισραήλ και στην άμεση έναρξη αναζήτησης διπλωματικής λύσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
Όμως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu με την ομιλία του στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τίναξε στον αέρα κάθε διπλωματική προσπάθεια.
Μάλιστα ο Netanyahu φέρεται σύμφωνα με αξιωματούχους του Λιβάνου, να είχε συμφωνήσει και αυτός αρχικά σε μια συμφωνία εκεχειρίας αλλά στη συνέχεια και λόγω της κατακραυγής στο εσωτερικό της κυβέρνησης του όχι μόνο υπαναχώρησε, αλλά διέταξε και τη δολοφονία του Hassan Nasrallah.

Στήριξη μέχρι τέλους

Την ίδια στιγμή, ο Ιρανός πρόεδρος Masoud Pezeshkian υποστήριξε πως το Ιράν θα στηρίξει τους Παλαιστίνιους και τις δυνάμεις της αντίστασης μέχρι την τελική απελευθέρωσή τους από την ισραηλινή κατοχή.
«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την παλαιστινιακή αντίσταση μέχρι την πλήρη απελευθέρωση της Παλαιστίνης.
Αυτό το θεωρούμε ευθύνη μας στο παλαιστινιακό ζήτημα και στεκόμαστε σταθερά σε αυτή τη θέση» υποστήριξε ο Pezeshkian.

Προειδοποιήσεις από Ιράν

Από την πλευρά του το Ιράν απειλεί το Ισραήλ να μην διανοηθεί καν να πλήξει ευαίσθητες και κρίσιμες υποδομές του, όπως πετρελαϊκές πόσο μάλλον πυρηνικές.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Abbas Araghchi εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το Ισραήλ δεν θα τολμήσει να επιτεθεί σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Όπως είπε η Τεχεράνη θεωρεί απίθανο το Ισραήλ να κάνει ένα τέτοιο βήμα.
Μάλιστα το ΥΠΕΞ του Ιράν επισήμανε πως κατά την πυραυλική επίθεση στόχευσε αποκλειστικά στρατιωτικούς στόχους του Ισραήλ και ότι αυτή ήρθε ως απάντηση στις δολοφονίες του επικεφαλής της Hamas, Ismail Haniyeh, του γενικού γραμματέας της Hezbollah, Hassan Nasrallah και του αναπληρωτή διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης Abbas Nilforoushan.
Σύμφωνα με το Ιράν, ανάμεσα στους στόχους ήταν το αρχηγείο της Mossad και δύο αεροπορικές στρατιωτικές βάσεις.
222_8.jpg
Σκληρά αντίποινα

Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν απείλησε το Ισραήλ με πλήρη καταστροφή των υποδομών του εάν λάβει αντίποινα για την επίθεση με πυραύλους.
Ο Ιρανός υπουργός Άμυνας Aziz Nasirzadeh, δήλωσε ότι η επιχείρηση των Φρουρών της Επανάστασης «έδειξε μόνο ένα μέρος» των πυραυλικών δυνατοτήτων του και ότι «οι πύραυλοι υψηλής τεχνολογίας και οι φονικοί πύραυλοι» δεν χρησιμοποιήθηκαν.
Πάντως, ο Abbas Araghchi είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας και δήλωσε ότι «το Ιράν δεν επιδιώκει να κλιμακώσει τις εντάσεις και τον πόλεμο, αν και δεν φοβάται τον πόλεμο».

Houthis: Πλήξαμε με drones το Τελ Αβίβ

Επίθεση με drones κατά ζωτικών υποδομών του Ισραήλ στο Τελ Αβίβ εξαπέλυσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι Houthis της Υεμένης.
«Η Πολεμική Αεροπορία της Υεμένης πραγματοποίησε επιχείρηση χρησιμοποιώντας drones Jaffa για να επιτεθεί σε ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις στο Τελ Αβίβ στην κατεχόμενη Παλαιστίνη», ανέφερε εκπρόσωπος των Houthis.
Πάντως ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε ένα ύποπτο εναέριο στόχο στα ανοικτά των ακτών του Τελ Αβίβ.

Παρέμβαση Κατάρ: Συλλογική γενοκτονία

Δριμεία κριτική στο Ισραήλ ότι διαπράττει συλλογική γενοκτονία στην περιοχή ασκεί ο Εμίρης του Κατάρ, Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει κατάπαυση πυρός προκειμένου να σταματήσει η επιθετικότητα του Ισραήλ στον Λίβανο.
Όπως είπε, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή, εάν δεν υπάρξει Παλαιστινιακό κράτος.

Λίβανος: Το Ισραήλ ρίχνει όλη τη Μέση Ανατολή στην άβυσσο

Πυρά στο Ισραήλ ότι σπρώχνει όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής στην άβυσσο εξαπέλυσε ο Λιβανέζος πρέσβης στη Μ. Βρετανία, Rami Mortada
.
«Στις 7 Οκτωβρίου, έγινε μια γενοκτονία που ξεκίνησε στη Γάζα.
Οι συγκρούσεις στην περιοχή είναι μεταδοτικές λόγω του κοινωνικού ιστού που μοιράζονται όλες οι χώρες της περιοχής.
Πρέπει να σταματήσουμε αυτή τη σφαγή στη Γάζα, να σταματήσουμε αυτή τη σφαγή στον Λίβανο και να αναζητήσουμε μια διπλωματική λύση.
Αυτή η επέκταση του πολεμικού θεάτρου δεν βοηθά.
Σπρώχνει την περιοχή προς την άβυσσο.
Είναι καιρός να αντιστρέψουμε την τάση και να αναζητήσουμε μια διπλωματική λύση.
Αυτό είναι που υποστηρίζουμε» τόνισε ο Λιβανέζος διπλωμάτης.

Η στάση των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ από την πρώτη στιγμή διαμηνύουν πως στηρίζουν την κυβέρνηση Netanyahu και το Ισραήλ στη σύγκρουση με το Ιράν, αναφέροντας μάλιστα από κοινού θα σχεδιάσουν τα αντίποινα με την ισραηλινή πλευρά.
Η κυβέρνηση Biden ωστόσο τάσσεται υπέρ μιας περιορισμένης απάντησης και δεν επιθυμεί μια επίθεση που θα κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αν και παραμένει ερωτηματικό κατά πόσο οι Ισραηλινοί θα λάβουν τελικά υπόψη τους, τις συμβουλές των Αμερικανών.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής αναχαίτισαν και κατέρριψαν ιρανικούς πυραύλους.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Kurt Campbell τόνισε ότι η κυβέρνηση Biden επιδιώκει να ευθυγραμμίσει τη θέση της με το Ισραήλ σχετικά με οποιαδήποτε πιθανή απάντηση στην επίθεση του Ιράν, αν και αναγνώρισε ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται στην «κόψη του ξυραφιού» και μια ευρύτερη κλιμάκωση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τόσο τα συμφέροντα του Ισραήλ όσο και των ΗΠΑ.
43_8.jpg
Σφοδρές συγκρούσεις στο νότιο Λίβανο – Τεράστιες απώλειες Ισραηλινών

Και ενώ όλοι περιμένουν την απάντηση του Ισραήλ, στον νότιο Λίβανο μαίνονται σκληρές συγκρούσεις μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της Hezbollah.
Μάλιστα οι ισραηλινές δυνάμεις υπέστησαν μια από τις πιο αιματηρές ημέρες από την έναρξη του πολέμου τους με την Hezbollah, η οποία υποστήριξε ότι κατέστρεψε τρία άρματα μάχης Merkava με ρουκέτες κοντά στη συνοριακή πόλη Maroun el Ras.
Είναι χαρακτηριστικό πως τις απώλειες αναγνώρισε και ο IDF, ο οποίος έκανε λόγο για 8 νεκρούς στρατιώτες του και για τουλάχιστον 5 σοβαρά τραυματίες.
Συγκεκριμένα ο IDF παραδέχτηκε ότι σκοτώθηκαν πέντε στρατιώτες από τη Μονάδα Καταδρομών Egoz, δύο από τη μονάδα αναγνώρισης της Ταξιαρχίας Golani και ένας από τη Μονάδα Μάχης Μηχανικής Yahalom.
Οι πέντε κομάντο της Egoz, συμπεριλαμβανομένου ενός διοικητή ομάδας, και ο μηχανικός Yahalom σκοτώθηκαν όλοι κατά τη διάρκεια μάχης με μαχητές της Hezbollah, σύμφωνα με το IDF, το οποίο είπε ότι ένας άλλος αξιωματικός και τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά στο ίδιο περιστατικό.
Ο στρατός είπε επίσης ότι δύο στρατιώτες της μονάδας αναγνώρισης Golani σκοτώθηκαν σε ξεχωριστό επεισόδιο, στο οποίο ένας ακόμα στρατιώτης τραυματίστηκε σοβαρά.
Σε ένα τρίτο περιστατικό, ένας μάχιμος γιατρός με το 51ο τάγμα της Ταξιαρχίας Golani τραυματίστηκε σοβαρά.
Αν και ο IDF ανακοίνωσε τον θάνατο 8 στρατιωτών μέχρι στιγμής, το Sky News Arabia, επικαλούμενο ισραηλινές πηγές ασφαλείας, έκανε λόγο για τουλάχιστον 14 νεκρούς ενώ άλλες πηγές υποστηρίζουν πως οι Ισραηλινοί έχουν δεκάδες νεκρούς.
F160404OZ007.png
Μπήκαν 400 μέτρα και αποσύρθηκαν

Πληροφορίες αναφέρουν πως τα ισραηλινά στρατεύματα διείσδυσαν περίπου 400 μέτρα στο έδαφος το Λιβάνου πριν αποσυρθούν.
Η Hezbollah ανακοίνωσε και άλλες επιθέσεις κατά του Ισραηλινού Στρατού.
Η ομάδα βομβάρδισε αρκετές συγκεντρώσεις κατά μήκος των λιβανικών συνόρων, χτύπησε μια ομάδα στρατευμάτων μεταξύ της Odaisseh και της τοποθεσίας Misgav Am, επιτέθηκε σε μια θέση πυροβολικού κοντά στον οικισμό Neve Ziv και κατέστρεψε τρία κύρια άρματα μάχης Merkava κοντά στο Maroun al-Ras χρησιμοποιώντας κατευθυνόμενους πυραύλους.
Σύμφωνα με τους Times of Israel, οι απώλειες των Ισραηλινών από την έναρξη της επιχείρησης στη Γάζα είναι 346 στρατιώτες, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών στρατιωτών κατά τον νέο γύρο σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή υπολογίζεται σε 723.

IDF: Έχουμε πλήξει 200 στόχους της Hezbollah

Σε ανακοίνωση του ο IDF αναφέρει πως οι δυνάμεις του έπληξαν 200 στόχους της Hezbollah στο έδαφος του Λιβάνου.
Ανάμεσα στους στόχους αυτούς είναι υποδομές, αποθήκες οπλισμού και παρατηρητήρια.
Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι εξουδετέρωσε περίπου 15 μαχητές της Hezbollah με το χτύπημα στο κτήριο Bint Jbeil.

1112.png

Το Ισραήλ θέλει να κρύψει τις απώλειές του στις μάχες με τη Hezbollah αλλά δεν μπορεί - Κάθε λίγα λεπτά και ένας νεκρός στο Λίβανο 

Ο ισραηλινός στρατός κρύβει το μέγεθος των απωλειών στις μάχες με τη Hezbollah, δήλωσε ο Mohamed Afif, εκπρόσωπος της Hezbollah.
«Ο αριθμός των θανάτων μεταξύ των εχθρικών δυνάμεων σήμερα είναι υψηλός, και τα νέα για την εξέλιξη αυτή άρχισαν να διαδίδονται.
Η παραδοχή των απωλειών άρχισε να κάνει την εμφάνισή της και στα ΜΜΕ παρά τη στρατιωτική λογοκρισία..
Σήμερα ωστόσο ήταν εκτός ελέγχου και έπρεπε να το παραδεχτεί γιατί οι απώλειες είναι προφανείς», είπε ο Afif.
Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε λίγα λεπτά υπάρχουν αναφορές στον ισραηλινό Τύπο για ένα «μείζον επεισόδιο» στο βορρά με νεκρούς και τραυματίες.

Βομβαρδισμοί σε Βηρυτό, Δαμασκό

Η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε ξανά συνοικίες της Βηρυτού
(ο απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 6 νεκρούς) ενώ στο στόχαστρο της βρέθηκε και η Δαμασκός στη Συρία.
Κατά τους βομβαρδισμούς αυτούς, στη συνοικία Al-Bashoura, στην καρδιά της Βηρυτού, αναφέρεται πως σκοτώθηκαν 6 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 7.
Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι έπληξαν κέντρο άμεσης βοήθειας οργάνωσης συνδεδεμένης με τη Hezbollah, ενώ εξέδωσαν νέα διαταγή εκκένωσης του πληθυσμού από μια σειρά από προάστια στη νότια Βηρυτό.
Εκτιμάται πως από τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στον Λίβανο έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι ενώ έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 9.000 με τους εκτοπισμένους να έχουν ξεπεράσει τα 1,2 εκατομμύρια.
Οι Ισραηλινοί όμως βομβάρδισαν και τη Δαμασκό, σκοτώνοντας μεταξύ άλλων και το γαμπρό του πρώην γενικού γραμματέα της Hezbollah, Hassan Nasrallah που και αυτός έπεσε νεκρός στις 27 Σεπτεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης