Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η αλήθεια διαψεύδει το Ισραήλ - Τεράστιες καταστροφές στη βάση Nevatim με τα F-35 stealth από την επίθεση του Ιράν

Η αλήθεια διαψεύδει το Ισραήλ - Τεράστιες καταστροφές στη βάση Nevatim με τα F-35 stealth από την επίθεση του Ιράν
Το Ιράν υποστηρίζει ότι έπληξε τόσο το αρχηγείο της Mossad όσο και τις αεροπορικές βάσεις Nevatim και Hatzerim
Σχετικά Άρθρα
(upd2) Παρά τις διαβεβαιώσεις του Ισραήλ ότι κατά τη μαζική επίθεση με 180 πυραύλους που εξαπέλυσε το Ιράν το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου δεν υπήρξαν παρά ελάχιστες ζημιές, εικόνες αποκαλύπτουν την αλήθεια αλλά και τη λογοκρισία της ισραηλινής πλευράς.
Δορυφορικές εικόνες από την αεροπορική βάση Nevatim, εκεί όπου φιλοξενούνται τα F-35 stealth, δείχνουν πως μετά την πυραυλική επίθεση έχουν προκληθεί ζημιές και καταστροφές.
Το Associated Press αναφέρει πως δορυφορικές εικόνες επιβεβαιώνουν πως πράγματι πύραυλοι του Ιράν έπληξαν τη βάση και αποτυπώνουν μεγάλες ζημιές στις οροφές διαφόρων κτηρίων της αεροπορικής βάσης κοντά στον κεντρικό διάδρομο απογείωσης/προσγείωσης των αεροσκαφών.
4444_1.jpg
Συντρίμμια παντού

Σύμφωνα με το Associated Press, μεγάλα κομμάτια συντριμμιών διακρίνονται να είναι απλωμένα γύρω από το κτήριο.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές από τις δορυφορικές εικόνες εάν μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονταν στα υπόστεγα που χτυπήθηκαν.
Όπως μεταδίδει το AP, ο στρατός του Ισραήλ δεν θέλησε να απαντήσει σε αίτημά του για κάποιο σχόλιο σχετικά με αυτές τις εικόνες.
08.jpg
Τι λέει το Ιράν

Από την πρώτη στιγμή της επίθεσης του το Ιράν υποστήριξε πως έπληξε στρατιωτικούς στόχους του Ισραήλ.
Μάλιστα το Ιράν είπε ότι βασικοί του στόχοι ήταν το αρχηγείο της Mossad και οι δύο αεροπορικές στρατιωτικές βάσεις Nevatim και Hatzerim, στην οποία φιλοξενούνται τα αεροσκάφη F-15.
Σε ανακοίνωση τους οι Φρουροί της Επανάστασης είχαν αναφέρει πως το 90% των πυραύλων που εκτόξευσαν, βρήκαν το στόχο τους, ενώ το Ιράν τόνιζε ότι η βάση στο Nevatim υπέστη μεγάλες ζημιές και ότι πολλά αεροσκάφη F-35 καταστράφηκαν.

Σβήνουν.... τους δορυφόρους

Οι ισχυρισμοί μάλιστα αυτοί του Ιράν
αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα μετά την απόφαση του Ισραήλ να λογοκρίνει και να ... σβήσει τις δορυφορικές εικόνες από τις αεροπορικές του βάσεις προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η έκταση αλλά και τι είδους ζημιές αυτές υπέστησαν.
98.jpg
99_3.jpg
Αναδίπλωση

Πάντως μετά τη δημοσιοποίηση των εικόνων οι Ισραηλινοί έσπευσαν να αναδιπλωθούν.
Αφού αρχικά έλεγαν πως δεν επλήγη καμία βασική στρατιωτική τους υποδομή, τελικά αναγνώρισαν ότι κάποιες βάσεις τους χτυπήθηκαν.
Παρόλο αυτά, επισήμαναν πως οι ζημιές αυτές δεν προκάλεσαν προβλήματα στην επιχειρησιακή δραστηριότητα της ισραηλινής αεροπορίας, καθώς επλήγησαν κτήρια γραφείων και χώροι συντήρησης.

Τεράστιο πλήγμα


Εφόσον και οι Ισραηλινοί αναγνώρισαν ότι βάσεις τους χτυπήθηκαν, αυτό συνιστά μια τεράστια επιτυχία των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων αλλά και ένα συντριπτικό πλήγμα για τους Ισραηλινούς, οι οποίοι κάθε άλλο παρά άτρωτοι θα πρέπει να νιώθουν.
Εάν μάλιστα από την επίθεση αυτή, έχουν καταστραφεί και μαχητικά F-35 (ανεπιβεβαιώτες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι καταστράφηκαν πολλά μαχητικά F-35), τότε μιλάμε για ένα ιδιαίτερα σοβαρό πλήγμα, καθώς ενώ οι δυνατότητες stealth των μαχητικών είναι περιορισμένης αξίας στον εναέριο χώρο του Λιβάνου λόγω της έλλειψης τοπικής αεράμυνας, το Ισραήλ δεν διαθέτει άλλα μαχητικά με συγκρίσιμα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα και προηγμένους αισθητήρες.
Τα F-35 είναι καλύτερα επιχειρησιακά από άλλα ισραηλινά αεροσκάφη και μπορούν να πλήττουν επίγειες δυνάμεις με πολύπλοκα δίκτυα οχυρώσεων όπως αυτά της Hezbollah.
Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ έχουν λάβει μέτρα από τα τέλη του 2023 για να «επιταχύνουν τις δυνατότητες παράδοσης F-35 και να αυξήσουν τα ποσοστά προμήθειας ανταλλακτικών».
Αυξάνουν έτσι τις προμήθειες στο Ισραήλ για να επιτρέψουν στον μικρό στόλο μαχητικών stealth να πραγματοποιήσει περισσότερες εξόδους εναντίον παλαιστινιακών, λιβανικών και συριακών στόχων.

Έτρεμαν τα χέρια του Netanyahu

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η απώλεια αυτών των αεροσκαφών, και πιθανώς και των F-15, θα υπονομεύσει την ικανότητα του Ισραήλ να χρησιμοποιήσει την αεροπορική του δύναμη για να διευκολύνει την προέλαση στον Λίβανο.
Μάλιστα επισημαίνεται ότι ενδεικτική της έντασης που επικρατεί στο Ισραήλ, είναι ότι κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu τα χέρια του έτρεμαν ενώ η σύγχυσή του ήταν εμφανής.
Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε να προχωρήσει σε αντίποινα κατά του Ιράν.
«Το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος και θα το πληρώσει», είπε ο Netanyahu.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης