Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Κωλοτούμπα Macron για να αποφύγει την κατάρρευση - Έκτακτος φόρος στις μεγάλες επιχειρήσεις

Γαλλία: Κωλοτούμπα Macron για να αποφύγει την κατάρρευση - Έκτακτος φόρος στις μεγάλες επιχειρήσεις
Η υποστήριξη του Μacron στην έκτακτη φορολόγηση, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα προηγούμενα επτά χρόνια της προεδρίας του

Την επιβολή προσωρινού φόρου στις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας ενέκρινε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, υποστηρίζοντας τη στρατηγική της νέας κυβέρνησης του Michel Barnier, απόφαση η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη μακροχρόνια φιλοεπιχειρηματική του στάση.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη σχέδια για περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων ύψους περίπου 60 δισεκατομμυρίων ευρώ το επόμενο έτος, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει το διευρυνόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη Γαλλία.
Μόλις 20 δισ. ευρώ θα προκύψουν από την ενίσχυση των κρατικών εσόδων, με αυξήσεις φόρων για πλούσιους ιδιώτες και μεγάλες εταιρείες, καθώς και με αύξηση της πράσινης φορολογίας
«Η έκτακτη φορολόγηση των επιχειρήσεων είναι κάτι που γίνεται κατανοητό από τις μεγάλες εταιρείες της Γαλλίας, αν πρόκειται για ένα έτος, δεδομένου του επιπέδου των προσπαθειών που πρέπει να καταβληθούν», δήλωσε ο Macron σε συζήτηση με τη Stephanie Flanders του Bloomberg στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Διαλόγου του Βερολίνου. «Αλλά θα πρέπει να είναι περιορισμένη, δεν πρέπει να ξεχνάμε την πραγματικότητα της οικονομίας μας, την πραγματικότητα της ανταγωνιστικότητας και της θέσης μας», τόνισε.

H... κωλοτούμπα Macron

Η υποστήριξη του Μacron στην έκτακτη φορολόγηση, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα προηγούμενα επτά χρόνια της προεδρίας του, όταν η οικονομική πολιτική διέπονταν από ένα φιλοεπιχειρηματικό κλίμα που βασιζόταν στην αποφυγή της αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης.
O πρωθυπουργός της Γαλλίας σχεδιάζει να τριπλασιάσει την έκτακτη φορολόγηση στα υψηλά εισοδήματα για να συγκεντρώσει 3 δισεκατομμύρια ευρώ και να επιβάλει επιπλέον φόρο σε εταιρείες αξίας 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Επιπλέον, θα επιβάλει φόρο 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ηλεκτρική ενέργεια και επιπλέον 3 δισεκατομμύρια ευρώ που θα επιβάλλονται σε εταιρείες ενέργειας και σε εξαγορές μετοχών.
Οι λεπτομέρειες δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα, ενώ η κυβέρνηση θα κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της για κάποιες διατάξεις μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2025.
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θα παρουσιαστεί την εβδομάδα της 9ης Οκτωβρίου και ότι το μεγαλύτερο μέρος της σύσφιγξης θα προέλθει από τη μείωση των δαπανών.
Η νεοδιορισθείσα κυβέρνηση του Barnier την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα κινδυνεύει να επεκταθεί πέρα ​​από το 6% του ΑΕΠ, σημειώνει το Bloomberg.
Αυτή η πρόβλεψη αυξάνεται κατά διαστήματα από το 4,4% που σχεδίαζε αρχικά η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς τα φορολογικά έσοδα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και οι τοπικές αρχές έχουν αυξήσει τις δαπάνες.
Ο γαλλικός φόρος πλούτου θα επηρεάσει λιγότερο από το 1% των νοικοκυριών, υποστήριξε από την πλευρά του ο υπουργός Προϋπολογισμού aurent Saint-Martin.

Αυστηρή προειδοποίηση Le Pen στον Barnier: Θα ρίξουμε την κυβέρνηση αν αποφασιστεί φοροεπιδρομή στην εργατική τάξη

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Barnier εκφώνησε την Τετάρτη μια γενική πολιτική ομιλία, περιγράφοντας τα σχέδιά του για την αντιμετώπιση ενός εθνικού χρέους αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ, τον έλεγχο της μετανάστευσης, την πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες και το βιοτικό επίπεδο των Γάλλων.
Η υπόδειξή του ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει αυξήσεις φόρων ώθησε το σκληροπυρηνικό κόμμα RN να εκδώσει προειδοποίηση προς την κυβέρνηση.
Μετά την ομιλία αργά την 1η Οκτωβρίου, το RN είπε ότι ήταν έτοιμο να αναλάβει δράση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης, εάν χρειαστεί.
Η Marine Le Pen, πρόεδρος του RN στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, έχει θέσει τρεις βασικές κόκκινες γραμμές που, εάν ξεπεραστούν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση της κυβέρνησης – κάνοντάς την έτσι ουσιαστικά τον κυρίαρχο της χώρας.
Η Le Pen επέμεινε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει οποιαδήποτε αύξηση της «φορολογικής επιβάρυνσης, ιδιαίτερα για τις εργατικές τάξεις».
Ζήτησε επίσης αποφασιστική δράση για τον περιορισμό της μετανάστευσης και την καθιέρωση ενός αναλογικού συστήματος ψηφοφορίας.
«Επιτρέψτε μου να πω επίσημα σε κάθε υπουργό και σε κάθε κάτοχο δημόσιας εξουσίας από αυτήν την κυβέρνηση:
Περιμένουμε να γίνουν σεβαστοί τα 11 εκατομμύρια πατριώτες που ψήφισαν για τον συνασπισμό της Εθνικής μας Ένωσης» τόνισε η Γαλλίδα δεξιά πολιτικός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης