Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στρατηγικά ιστορικό το χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ: Κατέρριψε τον «μύθο του αήττητου» Iron Dome

Στρατηγικά ιστορικό το χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ: Κατέρριψε τον «μύθο του αήττητου» Iron Dome
Αν και η ζημιά που προκλήθηκε από την επίθεση ήταν ελάχιστη, το Ιράν δέχθηκε ένα σημαντικό πλήγμα στην καρδιά της άμυνάς του, το περίφημο σύστημα Iron Dome του Ισραήλ σχετικά εύκολα - Αυτό που διακήρυξε το το Ιράν είναι το νόμιμο δικαίωμά του στην αυτοάμυνα, όπως ισχυρίζονται ότι έχει το Ισραήλ όταν καταστρέφει τον Λίβανο, όταν καταστρέφει τη Γάζα»
Αν και η ζημιά που προκλήθηκε από την επίθεσή του Iράν ήταν σχετικά ελάχιστη, κατάφερε ένα σημαντικό ψυχολογικό πλήγμα, διεισδύοντας στο περίφημο αμυντικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ με ευκολία, σύμφωνα με έναν ειδικό.
Οι αξιωματούχοι δεν ανέφεραν θύματα μετά το χτύπημα αντιποίνων του Ιράν κατά του Ισραήλ την Τρίτη 1/10, αλλά η προηγούμενη προβολή ισχύος και αποτροπής των συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή μπορεί να αποδειχθεί το πιο σημαντικό θύμα των γεγονότων της ημέρας, σύμφωνα με έναν σχολιαστή.
Ο ισχυρισμός έγινε από τον δημοσιογράφο-αναλυτή Esteban Carrillo την Τετάρτη 2/10, αφού το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) εκτόξευσε σχεδόν 200 πυραύλους προς το ισραηλινό έδαφος.
Το Ισραήλ έχει καταβάλει προσπάθειες να υποβαθμίσει τη ζημιά που υπέστη, ενώ ο Τιμ Γουόλς και ο JD Vance εξήραν την ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να αναχαιτίσουν ένα μέρος των βλημάτων κατά τη διάρκεια τηλεμαχίας των υποψηφίων αντιπροέδρων την Τρίτη 2/10.
Το Ιράν ισχυρίστηκε ότι περίπου το 90% των πυραύλων έπληξαν τους στόχους τους, ενώ Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να διευκρινίσουν πόσα βλήματα αναχαιτίστηκαν, με τη στρατιωτική λογοκρισία του Ισραήλ να απαγορεύει τη δημοσίευση λεπτομερειών για την επίθεση. 
Ένα εστιατόριο στο Τελ Αβίβ φέρεται να υπέστη ζημιές - ένα συμβολικά σημαντικό χτύπημα στην καρδιά της πολιτιστικής και οικονομικής Μέκκας του Ισραήλ - ενώ πολλαπλοί πύραυλοι προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση Nevatim του Ισραήλ ή κοντά στην αεροπορική βάση Tel Nof και τα κεντρικά γραφεία της Μοσάντ.

Αν και η ζημιά που προκλήθηκε από την επίθεση ήταν ελάχιστη, το Ιράν δέχθηκε ένα σημαντικό πλήγμα στην καρδιά της άμυνάς του, το περίφημοσύστημα Iron Dome του Ισραήλ σχετικά εύκολα, σύμφωνα με τον Carrillo.

«Δεν μοιάζει με την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία όταν έρχονται στον Λίβανο, όταν πηγαίνουν στη Γάζα ή τη Συρία [και] αφήνουν εκατοντάδες ή δεκάδες αμάχους νεκρούς κάθε φορά από τις βόμβες», σημείωσε ο αναλυτής.
"Οι Ιρανοί στόχευσαν ακριβώς αυτό που ήθελαν να στοχεύσουν... πολλαπλές αεροπορικές βάσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής από την οποία, προφανώς, η επίθεση που σκότωσε τον Γενικό Γραμματέα της Hezbollahχ Hassan Nasrallah [ξεκίνησε].
Η βάση όπου απογειώθηκαν τα αεροπλάνα για αυτό, όταν έριξαν περίπου 100 βαριές βόμβες στη μέση της Βηρυτού».
«Πραγματικά, είναι μια νέα μέρα», δήλωσε ο Carrillo.
"Είναι μια νέα μέρα για το Ισραήλ.
Είναι μια νέα μέρα για το Ιράν, για τις ΗΠΑ, για τον άξονα της αντίστασης, για ολόκληρο τον κόσμο.
Και, νομίζω ότι είναι επίσης πολύ σημαντικό να επισημάνουμε αυτό που είπαν Ιρανοί αξιωματούχοι στη συνέχεια...

Αυτό που διακήρυξε το το Ιράν είναι το νόμιμο δικαίωμά του στην αυτοάμυνα, όπως ισχυρίζονται ότι έχει το Ισραήλ όταν καταστρέφει τον Λίβανο, όταν καταστρέφει τη Γάζα».

«Το Ιράν περίμενε τρεις μήνες, σχεδόν μέχρι την ημέρα, μετά τη δολοφονία του Ismael Haniye», συνέχισε, αναφερόμενος στην προκλητική δολοφονία του πρώην ηγέτη της Hamas στην Τεχεράνη τον Ιούλιο από το Ισραήλ.
«Έδωσαν χρόνο στις ΗΠΑ, έδωσαν μια ευκαιρία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όπως έκανε η Hezbollah.
Και όπως έκαναν οι άλλες φατρίες του Άξονα της Αντίστασης, δίνοντας αρκετό χρόνο για να τελειώσει η διαπραγμάτευση.
Αλλά είδαμε τώρα για μήνες μετά το Ισραήλ σαμποτάρει αυτές τις διαπραγματεύσεις μέρα με τη μέρα».
Η περιφερειακή αποτροπή του Ισραήλ στηρίζεται ιστορικά στο αμυντικό του σύστημα Iron Dome και στην υποστήριξη που απολαμβάνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους δυτικούς συμμάχους. 
Το Iron Dome επέτρεψε στους Ισραηλινούς πολίτες να ζουν με σχετική ασφάλεια, ενώ τα όπλα και η στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ έφεραν την σιωπηρή απειλή σημαντικών αντιποίνων σε οποιαδήποτε επίθεση.
Όμως η χρήση υπερηχητικών πυραύλων από το Ιράν –μια τεχνολογία που δεν κατέχει ακόμη το Ισραήλ ή οποιοσδήποτε από τους συμμάχους του– έχει αποδείξει ότι η Τεχεράνη έχει την ικανότητα να παρακάμψει τον Iron Dome και να χτυπήσει οποιονδήποτε στόχο εντός ισραηλινού εδάφους.
Τα τρωτά σημεία της χώρας που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα οδήγησαν σε σημαντική έξοδο Ισραηλινών πολιτών, με περίπου μισό εκατομμύριο να τραπούν σε φυγή μέσα στους πρώτους έξι μήνες της επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα, προκαλώντας σημαντικό πλήγμα στην οικονομία της χώρας.
Εν τω μεταξύ, ο πιο σημαντικός σύμμαχος του Ισραήλ βρέθηκε εγκλωβισμένος στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden εργάζεται πυρετωδώς για να αποτρέψει το ξέσπασμα ενός περιφερειακού πολέμου που θα μπορούσε να βυθίσει τις πιθανότητες των Δημοκρατικών τον Νοέμβριο.
Η κυβέρνηση Biden εργάστηκε στα παρασκήνια για να προσπαθήσει να χαλιναγωγήσει τον ισραηλινό πρόεδρο Benjamin Netanyahu, αποτρέποντάς τον να πραγματοποιήσει μια μεγαλύτερη επίθεση αντιποίνων την τελευταία φορά που ξέσπασαν εχθροπραξίες με το Ιράν τον Απρίλιο.

Ο συνδυασμός πολιτικών και υλικών παραγόντων έχει απογοητεύσει την ικανότητα του Ισραήλ να ανταποκρίνεται στον κίνδυνο σε πολλαπλά μέτωπα.

«Δεν έχουν «το χέρι που κερδίζει», είπε ο Carrillo, τονίζοντας πως η εισβολή στο Λίβανο δεν έγινε καθόλου εύκολα.
Ακολούθως, το Ιράν με την κίνησή του προειδοποίησε το Ισραήλ: «Μην κάνετε λάθος υπολογισμούς.
Μην νομίζετε ότι μπορείτε, σε αυτό το σημείο, να μας χτυπήσετε ξανά.
Γιατί αν το κάνετε, αν έρθετε και χτυπήσετε το Ιράν», λένε, «θα αντιμετωπίσετε την οργή μας.
Θα καταρρεύσετε γρήγορα.
Αυτό θα είναι το τέλος σας», τόνισε ο Carrillo, ενώ ένας άλλος σχολιαστής επισήμανε την επόμενη σύγκρουση που... γεννιέται γιατί οι ΗΠΑ προωθούν όπλα σε όλο τον κόσμο και αυτό τους συμφέρει:
Γάζα, Συρία, Λίβανος και Ιράν είναι ήδη σε πόλεμο και ακολουθούν οι Houthi, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία επίσης συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό;»

«Μην ξεχνάτε και την Ταϊβάν», σημείωσε ο Carrillo, «αυτή την προγραμματισμένη κλιμάκωση κατά της Κίνας, η οποία είναι επίσης στα φτερά, κάτι από το οποίο οι ΗΠΑ δεν έχουν εγκαταλείψει…
Η διπλωματία είναι μια ξένη λέξη για [την κυβέρνηση των ΗΠΑ ]... μια βρώμικη λέξη ακόμα…
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φαίνονται πραγματικά αποφασισμένοι να γεμίζουν τις τσέπες τους με χρήματα από τις εταιρείες όπλων, επειδή στο τέλος της ημέρας, ο πόλεμος είναι απλώς μια μηχανή ξεπλύματος χρήματος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης