Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε βαθιά ύφεση οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης, παραπαίει η ανάκαμψη - Πιέσεις στην ΕΚΤ για νέα μείωση επιτοκίων

Σε βαθιά ύφεση οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης, παραπαίει η ανάκαμψη - Πιέσεις στην ΕΚΤ για νέα μείωση επιτοκίων
Οι αναλυτές βλέπουν νέα μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Οκτώβριο
Η τελική μέτρηση του δείκτη PMI για την ευρωζώνη επιβεβαιώνει ότι η οικονομία συνέχισε να χάνει ταχύτητα τον Σεπτέμβριο.
Ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε κάτω από το όριο των 50 μονάδων τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας απότομη πτώση μετά από μια σύντομη ανάκαμψη τον Αύγουστο, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων.
Εκτός από αυτή την προσωρινή ανάκαμψη, η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών, τον κύριο μοχλό ανάπτυξης κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, επιβραδύνεται εδώ και πέντε μήνες, ενώ η μεταποίηση δεν εξέρχεται από τη βαθιά ύφεση, σχολιάζει η Oxford Economics.
Σε σύγκριση με την πρόωρη εκτίμηση, ο σύνθετος δείκτης PMI της ευρωζώνης αναθεωρήθηκε προς τα πάνω στο 49,6, 0,7 μονάδες υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση. Ειδικότερα, ο PMI υπηρεσιών της Γαλλίας γνώρισε σημαντική αναθεώρηση προς τα πάνω, πιο κοντά στο επίπεδο προ των Ολυμπιακών Αγώνων.

Βελτίωση σε Ισπανία, Ιταλία

Τα νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα δείχνουν σημαντική βελτίωση του σύνθετου δείκτη PMI της Ισπανίας, ενώ ο δείκτης της Ιταλίας έπεσε κάτω από το όριο των 50 μονάδων για πρώτη φορά φέτος.
Ο PMI υπηρεσιών της Ισπανίας εκτινάχθηκε στο 57 τον Σεπτέμβριο, αντικατοπτρίζοντας την ανάκαμψη του δείκτη μεταποίησης και θέτοντας την Ισπανία εκτός της υπόλοιπης ευρωζώνης όσον αφορά τη δυναμική της ανάπτυξης.
Εν τω μεταξύ, η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών της Ιταλίας επιβραδύνθηκε για έκτο συνεχόμενο μήνα, υποχωρώντας στο 50,5, καθώς οι νέες επιχειρήσεις συνέχισαν να μειώνονται.
Και στις δύο αυτές οικονομίες, η έκθεση του Σεπτεμβρίου υποδεικνύει σταδιακή υποχώρηση των πιέσεων στις τιμές παραγωγής στον τομέα των υπηρεσιών, σύμφωνα με την υπόλοιπη ευρωζώνη.

Παραπαίει η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη

Με εξαίρεση την Ισπανία, οι Δείκτες Υπευθύνων Προμηθειών του Σεπτεμβρίου έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά από αδύναμα στοιχεία ερευνών τους τελευταίους μήνες, τα οποία όλα υποδεικνύουν μια παραπαίουσα ανάκαμψη στην ευρωζώνη και θέτουν σε κίνδυνο την πρόβλεψη για μέτρια ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2024.
 Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα επαναλαμβανόμενα σημάδια οικονομικής αδυναμίας, μαζί με την πτώση του πληθωρισμού του Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να συμβάλουν στο να γείρει η πλάστιγγα υπέρ της μείωσης των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Οκτώβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης