Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ινστιτούτο SIPRI: Καταστροφικό για το Ισραήλ να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Ινστιτούτο SIPRI: Καταστροφικό για το Ισραήλ να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Τι κρύβεται πίσω από την πολιτική πυρηνικής ασάφειας του Ισραήλ;
Το Ισραήλ μπορεί να στοχεύσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν μετά την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης, γεγονός που θα οδηγούσε σύμφωνα με το αμερικανικό CNN και τον βρετανικό Guardian σε μοιραία κλιμάκωση, καθώς θα ωθούσε το Ιράν να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα, και με την προφανή κατοχή πυρηνικών όπλων από το Ισραήλ όχι απλά περιπλέκεται ακόμη περισσότερο η κατάσταση, θα μπορούσε να είναι καταστροφική για το Ισραήλ, πρώτα - πρώτα.
Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), από τον Ιανουάριο του 2024, το Ισραήλ διέθετε περίπου 90 πυρηνικές κεφαλές.
Περιλαμβάνουν:
- 30 βόμβες βαρύτητας για ρίψη από αεροσκάφη F-16 ή F-15,
- 50 κεφαλές για επίγειους βαλλιστικούς πυραύλους Jericho III και,
- 10 πυρηνικούς πυραύλους κρουζ για τα ισραηλινά υποβρύχια κλάσης Dolphin.

Πότε ξεκίνησε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ;

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έμαθε για πρώτη φορά για το μυστικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Negev (NNRC) κοντά στη Ντιμόνα το 1960, σύμφωνα με έγγραφα της αμερικανικής κυβέρνησης που αποχαρακτηρίστηκαν το 2015.
Μέχρι το 1974, το Ισραήλ είχε ήδη συγκεντρώσει πυρηνικό απόθεμα, υπολόγισε η CIA εκείνη την εποχή .
Το κέντρο φέρεται να χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 με τη γαλλική βοήθεια.
Το Ισραήλ θα μπορούσε να είχε 750–1.110 κιλά πλουτωνίου στις αρχές του 2023, αρκετά για να δημιουργήσει έως και 277 πυρηνικές κεφαλές, λέει το SIPRI.

Ποιος εξακολουθεί να διεξάγει πυρηνικές δοκιμές; - Τι κρύβεται πίσω από την πολιτική πυρηνικής ασάφειας του Ισραήλ;

Το Ισραήλ ποτέ δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε επίσημα ότι κατέχει πυρηνικά όπλα.
Το Ισραήλ επίσης δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT).
Σε ένα άρθρο της 20ης Φεβρουαρίου για την Washington Post, Αμερικανοί ειδικοί ασφαλείας ισχυρίστηκαν ότι η πολιτική ήταν δικαιολογημένη κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, καθώς το Ισραήλ φοβόταν ότι η ΕΣΣΔ θα μπορούσε να μοιραστεί πυρηνική τεχνολογία με την Αίγυπτο ή τη Συρία για λόγους ισορροπίας.
Ωστόσο, ο Ισραηλινός υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς Amichai Eliyahu και ο βουλευτής του Likud Tally Gotliv πρότειναν δημόσια τη χρήση πυρηνικών όπλων στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της Hamas στις 7 Οκτωβρίου.
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Moshe Dayan πρότεινε τη χρήση πυρηνικών όπλων τη δεύτερη ημέρα του πολέμου του Yom Kippur το 1973, αποκάλυψαν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης το 2013.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης