Τελευταία Νέα
Διεθνή

To αφεντικό της γερμανικής Rheinmetall επανεξοπλίζει την Ευρώπη - Κομπάρσος ο Επίτροπος Άμυνας της Ursula von der Leyen

To αφεντικό της γερμανικής Rheinmetall επανεξοπλίζει την Ευρώπη - Κομπάρσος ο Επίτροπος Άμυνας της Ursula von der Leyen
Η Rheinmetall διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο παραγγελιών ύψους 48,6 δισεκατομμυρίων ευρώ
Ο Andrius Kubilius είναι ο επίσημος υποψήφιος για να γίνει ο πρώτος επίτροπος άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά υπάρχει κάποιος άλλος με πολύ περισσότερη ισχύ και χρήμα που κάνει ήδη τη δουλειά - ο Armin Papperger, ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας κατασκευής όπλων Rheinmetall.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Politico, ενώ ο Kubilius...βρίσκεται στον πάγο, περιμένοντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αρχίσει τις ακροάσεις για τη νέα Επιτροπή της Ursula von der Leyen, ο Papperger συναντάται ήδη με άλλους τιτάνες της βιομηχανίας όπλων καθώς και με σημαντικούς πολιτικούς και οδηγεί πραγματικές πολιτικές αποφάσεις.

Αμυντικές συμφωνίες δισεκατομμυρίων

Το αφεντικό της Rheinmetall «έχει πολύ σαφείς ιδέες για το αμυντικό μέλλον της ΕΕ», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ που τον συνάντησε πρόσφατα.
«Έχει απόψεις σχετικά με τις χώρες με τις οποίες πρέπει να συνάψουμε συμφωνίες και με εκείνες με τις οποίες δεν πρέπει».
Η ΕΕ επεξεργάζεται αμυντικές εταιρικές σχέσεις με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, για παράδειγμα, και εξετάζει επίσης τρόπους συνεργασίας με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Τέτοιες συμφωνίες μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για τις εταιρείες όπλων.
Ένα άλλο στέλεχος της βιομηχανίας, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι ο Papperger υπήρξε βασική φωνή στην υποστήριξη περισσότερων αμυντικών δαπανών σε ολόκληρη την Ευρώπη και υποστηρίζει επίσης την ενοποίηση του παραδοσιακά κατακερματισμένου αμυντικού τομέα του μπλοκ.
Για παράδειγμα, ο Papperger έχει συνεργαστεί με την ιταλική Leonardo και τη βρετανική BAE Systems σε μεγάλες συμφωνίες βιομηχανικής συνεργασίας με στόχο την παραγωγή σύγχρονων αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων με βάση την πλατφόρμα Lynx της Rheinmetall για τον ιταλικό στρατό, ενώ εργάζεται πάνω σε φορτηγά Boxer και άρματα Challenger 3 για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Χρησιμοποιώντας τα πάντα, από συμφωνίες αθλητικής χορηγίας μέχρι ισχυρή και πολύ δημόσια υποστήριξη για το Κίεβο, ο Papperger βγάζει την αμυντική βιομηχανία από τη σκιά.
Στην πορεία, έχει μπει στο στόχαστρο των Ρώσων - οι υπηρεσίες κατασκοπείας απέτρεψαν μια απόπειρα κατά της ζωής του νωρίτερα φέτος.
Είναι επίσης επικεφαλής μιας μονάδας παραγωγής όπλων.
Η Rheinmetall διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο παραγγελιών ύψους 48,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους απέφερε κέρδη 404 εκατ. ευρώ και ο Papperger δήλωσε ότι αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Κομπάρσος ο Επίτροπος Άμυνας της Κομισιόν

Αντίθετα, ο Kubilius έχει πολύ λιγότερη οικονομική δύναμη πυρός.
Θα είναι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αμυντικής Βιομηχανίας (EDIP) - ένα ταμείο ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους εργολάβους αμυντικών προϊόντων. Για να βρει περισσότερα χρήματα θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τις χώρες μέλη είτε για την έκδοση κοινού χρέους για αμυντικά έργα είτε για την επέκταση των αμυντικών δαπανών στον επταετή προϋπολογισμό του μπλοκ.
Επειδή δεν υπήρξε ποτέ επίτροπος άμυνας, ο Kubilius, πρώην πρωθυπουργός της Λιθουανίας, θα πρέπει να προσπαθήσει να αρπάξει φακέλους από άλλους ισχυρούς επιτρόπους.
Προς το παρόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν διαθέτει καν πλήρη επιτροπή άμυνας - κάτι που εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει.
Εν τω μεταξύ, ο 61χρονος ασημένιος Papperger έχει μετατρέψει τη Rheinmetall σε παγκόσμια δύναμη πυροβολικού από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία το 2022.
Η εταιρεία εξαγόρασε το 2022 την ισπανική εταιρεία κατασκευής οβίδων Expal, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο παίκτη πυροβολικού στην Ευρώπη, ενώ ο Papperger έχει υπογράψει την αξιοποίηση των εσόδων από τις τεράστιες συμβάσεις της Bundeswehr σε νέες γραμμές παραγωγής σε όλο τον κόσμο.

Κλείνει συμφωνίες

Ο Papperger, ο οποίος απέρριψε αίτημα συνέντευξης του Politico για το θέμα αυτό, έχει υπάρξει επίσης επιδέξιος διπλωμάτης.
Όταν οι συνομιλίες μεταξύ της Leonardo και της γαλλογερμανικής εταιρείας κατασκευής όπλων KNDS κατέρρευσαν, ο Papperger έσπευσε να σφυρηλατήσει μια συμφωνία με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Leonardo Roberto Cingolani για την κατασκευή πολεμικών συστημάτων χερσαίας μάχης με βάση την τεχνολογία της Rheinmetall με στόχο την παγκόσμια αγορά εξαγωγών.
Η Rheinmetall υπήρξε επίσης πρωτοπόρος στην υπόσχεση να κατασκευάσει όπλα εντός της Ουκρανίας.
Αυτού του είδους οι κινήσεις προσφέρουν πρόσβαση.
Ακόμα και όταν περάσει τη διαδικασία επιβεβαίωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Kubilius θα δυσκολευτεί να μπει στη λίστα ανακλήσεων των μεγάλων εθνικών ηγετών.
Αντίθετα, ο Papperger έχει ήδη άμεση επαφή με τους ηγέτες.
Συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Keir Starmer κατά την αεροπορική επίσκεψη του τελευταίου στο Βερολίνο στα τέλη Αυγούστου, ενώ συναναστρέφεται τακτικά με ανώτερους αξιωματούχους της γερμανικής κυβέρνησης, όπως ο καγκελάριος Olaf Scholz και ο υπουργός Άμυνας Boris Pistorius.
Φιλοξένησε επίσης τη Δανή πρωθυπουργό Mette Frederiksen, μια ένθερμη σύμμαχο της Ουκρανίας, σε μια ξενάγηση σε ένα μελλοντικό εργοστάσιο πυρομαχικών στο Unterlüß στη βόρεια Γερμανία, και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy στο Κίεβο προτού δεσμευτεί να επενδύσει σε εγκαταστάσεις συντήρησης τεθωρακισμένων οχημάτων και εργοστάσια πυρομαχικών εντός της Ουκρανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης