Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τον ΟΑΣΕ, παρά την αποτυχία της Δύσης

Η Ρωσία δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τον ΟΑΣΕ, παρά την αποτυχία της Δύσης
Οι Ρώσοι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι οι σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και του ΟΑΣΕ βρίσκονται σε θλιβερή κατάσταση
Η Ρωσία θεωρεί τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ως μια ζωτικής σημασίας πλατφόρμα διαλόγου και δεν θα εγκαταλείψει τον οργανισμό παρά την αποτυχία του να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, δήλωσε υψηλόβαθμη πηγή στη Izvestia.
Οι Ρώσοι αξιωματούχοι που ερωτήθηκαν παραδέχονται ότι οι σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και του ΟΑΣΕ βρίσκονται σε θλιβερή κατάσταση.
Παρ' όλα αυτά, πρόκειται για τη «μοναδική νησίδα» που απομένει για διάλογο με την Ευρώπη, επειδή δεν υπάρχει αλληλεπίδραση κατά τα πρότυπα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, λένε οι ειδικοί.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Konstantin Kosachev τόνισε ότι οι Ρώσοι εκπρόσωποι δεν έχουν σταματήσει τη συμμετοχή τους στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση (ΚΣ) του οργανισμού, παρά μόνο την έχουν αναστείλει.
«Αναστείλαμε τη συμμετοχή μας στην ΠΑ του ΟΑΣΕ επειδή μας αρνήθηκαν την πρόσβαση σε μια τρίτη συνέλευση.
Απλώς δεν μας χορηγήθηκε βίζα», δήλωσε στη Izvestia.
«Όσον αφορά τον ΟΑΣΕ γενικά, ο οργανισμός δεν έχει ακόμη υποπέσει σε τέτοιες μισητές αποφάσεις όσον αφορά τη Ρωσία και οι διπλωμάτες μας και οι εκπρόσωποι των αρμόδιων υπουργείων μπορούν να συμμετέχουν στις εργασίες του», πρόσθεσε.

Αναστολή συμμετοχής, όχι αποχώρηση

Σύμφωνα με τον Dmitry Novikov, πρώτο αντιπρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, ο οργανισμός έχει ακόμη κάτι να προσφέρει, οπότε η Μόσχα απλώς ανέστειλε τη συμμετοχή της στην ΠΑ του ΟΑΣΕ χωρίς να την εγκαταλείψει εντελώς.
Ωστόσο, ο οργανισμός συνεχίζει να επιδεινώνεται και οι σχέσεις μεταξύ αυτού και της Ρωσίας βρίσκονται «σε καθοδική πορεία».
«Βρισκόμαστε σήμερα σε ένα σταυροδρόμι και η κατάσταση μπορεί να αλλάξει στο μέλλον.
Η ιστορία δείχνει ότι όλες οι φάσεις αντιπαράθεσης τελειώνουν αργά ή γρήγορα και τότε καθίσταται δυνατή η αποκατάσταση των μορφών που κάποτε λειτουργούσαν», σημείωσε.
«Επιπλέον, η Σοβιετική Ένωση ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης αυτού του οργανισμού.
Δεδομένου αυτού του γεγονότος, η Ρωσία δεν μπορεί απλώς να εγκαταλείψει τον ΟΑΣΕ.
Αναμφίβολα, θα παραμείνουμε στον ΟΑΣΕ και θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την παρουσία μας με κάθε τρόπο, παρά το γεγονός ότι εξωτερικοί παράγοντες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς, καταφέρνουν να επιβάλουν προσωρινά την ατζέντα τους σε αυτόν τον οργανισμό», δήλωσε ο Vladimir Vinokurov, καθηγητής στη Διπλωματική Ακαδημία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και αρχισυντάκτης του περιοδικού Diplomatic Service.

Εναλλακτικές

Ωστόσο, ενώ παραμένει στον ΟΑΣΕ, η Ρωσία σκέφτεται πιθανές εναλλακτικές λύσεις. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, σημείωσε την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου περιγράμματος «ισότιμης και αδιαίρετης ασφάλειας της Ευρασίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης