Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόμβα Stoltenberg: Η Ουκρανία θα αναγκαστεί να δώσει εδάφη για να ζήσει - Η Ρωσία είναι στρατιωτικά πολύ ανώτερη από το ΝΑΤΟ

Βόμβα Stoltenberg: Η Ουκρανία θα αναγκαστεί να δώσει εδάφη για να ζήσει -  Η Ρωσία είναι στρατιωτικά πολύ ανώτερη από το ΝΑΤΟ
Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ επικαλέστηκε το ιστορικό παράδειγμα της Φινλανδίας για να υπονοήσει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να παραχωρήσει εδάφη για να επιβιώσει ως ανεξάρτητο κράτος
Οι πρώην αξιωματούχοι είναι πάντα απελευθερωμένοι και λένε τις μεγαλύτερες αλήθειες.
Αυτό τον κανόνα ακολούθησε και ο πρώην Γενικός Γραμματέας του NATO Jens Stoltenberg. ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η Ουκρανία μπορεί να αναγκαστεί να παραιτηθεί από εδάφη που έχασε κατά την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας.
Η χώρα μπορεί να αναγκαστεί να εγκαταλείψει εδάφη που έχασε κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με τη Ρωσία δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του ΝΑΤΟ σε συνέντευξή του στους Financial Times.
Ο πρώην επικεφαλής του ΝΑΤΟ υποστηρίζει πως μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου 2024 θα υπάρξουν διπλωματικές πρωτοβουλίες, ώστε η Ουκρανία να μπορέσει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.

To παράδειγμα της Φινλανδίας


«Η Φινλανδία πολέμησε γενναία εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης το 1939.
Οι Φιλανδοί προκάλεσαν πολύ μεγαλύτερη ζημιά στον Κόκκινο Στρατό από ό,τι αναμενόταν.
Ο πόλεμος τελείωσε με τη Φινλανδία να χάνει το 10% της επικράτειάς της.
Ωστόσο, στη συνέχεια τα σύνορά της ήταν ασφαλή», είπε ο Stoltenberg απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα προσφερόταν στον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky, εάν επρόκειτο για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Σημαντικές εξελίξεις μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 5/11

Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση είναι δυνατή μετά τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.
«Μετά τις εκλογές, μπορεί να υπάρξει μια νέα ώθηση, μια νέα προσπάθεια να κινηθεί η διπλωματική κατάσταση, αλλά δεν νομίζω ότι θα υψώσουμε λευκή σημαία και θα τα παρατήσουμε.
Μπορεί να υπάρξει μια προσπάθεια αλλαγής της κατάστασης στο πεδίο της μάχης, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίσουμε πως θα υπάρξει κινητικότητα στις διαπραγματεύσεις.
Η απόφαση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ανήκει στην Ουκρανία, ωστόσο, πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορούν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ρώσους, κάτι που θα τους επιτρέψει να παραμείνουν ανεξάρτητο κράτος», είπε ο Νορβηγός πολιτικός.
stoltenberg_rutte.JPG


Αυταπάτες για Ουκρανία στο ΝΑΤΟ

Ο Stoltenberg πιστεύει επίσης ότι η Ουκρανία θα μπορέσει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ ακόμα κι αν τα πραγματικά της σύνορα δεν συμπίπτουν με εκείνα που αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα.
«Υπάρχουν τρόποι γύρω από αυτό», είπε.
«Εάν υπάρχει η βούληση, μπορεί πάντα να βρεθεί μια λύση, ωστόσο, πρέπει να υπάρχει μια γραμμή, μετά τη διέλευση της οποίας θα γίνει επίκληση του Άρθρου 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ και η Ουκρανία πρέπει να ελέγχει ολόκληρη την επικράτεια μέχρι αυτά τα σύνορα», πρόσθεσε ο Stoltenberg.

«Μπλοφάρει η Ρωσία»

Είπε επίσης ότι ενόσω ήταν στη διοίκηση του ΝΑΤΟ υποστήριξε την παροχή περισσότερης στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο και τη διάσπαση των κόκκινων γραμμών της Ρωσίας.
Υποστήριξε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ τις έχουν ξεπεράσει (σ.σ. κόκκινες γραμμές) και κατηγόρησε τη ρωσική ηγεσία ότι προσπαθεί να μπλοφάρει.
«Υπήρχαν μέρες και εβδομάδες, ειδικά στην αρχή της σύγκρουσης, όταν έπρεπε να κάνουμε συζητήσεις και να θίξουμε το ζήτημα των ρωσικών κόκκινων γραμμών», επισήμανε.
«Οι ενέργειες αυτές είναι πολύ επικίνδυνες, αλλά η εναλλακτική λύση είναι η παροχή στήριξης στην Ουκρανία λόγω της ρωσικής ρητορικής, η οποία δεν πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη» υπογράμμισε ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Στρατιωτικά το ΝΑΤΟ είναι κατώτερο από τη Ρωσία

Στην ίδια συνέντευξη ο Stoltenberg παραδέχεται ότι τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ είναι κατώτερα από τη Ρωσία, όσον αφορά στο στρατιωτικό δυναμικό τους και θα πρέπει να αντισταθμίσουν αυτή την υστέρηση αυξάνοντας τις αμυντικές δαπάνες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν πλέον πολύ λίγα όπλα, εξοπλισμό και στρατιώτες σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας για πιθανή σύγκρουση.
«Γνωρίζουμε ότι είμαστε πίσω από τους Ρώσους», είπε.
«Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς πόσο θα κοστίσει για να αντισταθμιστεί η υστέρηση.
Αλλά μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι εάν οι σύμμαχοι πρόκειται να εκπληρώσουν τα υπεσχημένα θα κοστίσει πολύ περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ ίσως χρειαστεί το 3%», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον Stoltenberg, η Μόσχα γνωρίζει επίσης αυτή την κατάσταση πραγμάτων.

Έπρεπε να στείλουμε όπλα στην Ουκρανία πριν από το 2022

Ερωτηθείς για το τι μετάνιωσε περισσότερο μετά την αποχώρησή του από τη θέση του ως Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, ο Νορβηγός πολιτικός είπε ότι το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να είχε αρχίσει να προμηθεύει θανατηφόρα όπλα στην Ουκρανία νωρίτερα.
Υποστήριξε ότι οι παραδόσεις θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί πριν από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά οι περισσότεροι σύμμαχοι «φοβήθηκαν πολύ τις συνέπειες».
Συνεχίζοντας ο Stoltenberg ισχυρίστηκε ότι η αποστολή πιο σύγχρονων όπλων στην Ουκρανία θα μπορούσε να είχε αποτρέψει τη σύγκρουση με τη Ρωσία ή «τουλάχιστον να δυσκολέψει πολύ» τον ρωσικό στρατό να εκτελέσει μάχιμες αποστολές.
«Αν υπάρχει κάτι για το οποίο με κάποιο τρόπο μετανιώνω και βλέπω πολύ πιο ξεκάθαρα τώρα είναι ότι θα έπρεπε να είχαμε παράσχει στην Ουκρανία πολύ περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη πολύ νωρίτερα», είπε χαρακτηριστικά.
«Νομίζω ότι όλοι πρέπει να το παραδεχτούμε, θα έπρεπε να τους είχαμε δώσει περισσότερα όπλα, πιο προηγμένα και πιο γρήγορα.
Αναλαμβάνω το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί», επισήμανε.

Η παραδοχή Stoltenberg στον απόηχο της ρωσικής προέλασης στο Donbass

Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι οι δηλώσεις Stoltenberg γίνονται στον απόηχο της κατάληψης της πόλης Ugledar στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk (DPR) από τους Ρώσους που αποκτούν προσεγγίσεις προς την πόλη της Μαριούπολης .
Πρόκειται για εξαιρετικής σημασίας αποφάσεις για την περαιτέρω απελευθέρωση του οικισμού Kurakhovo δήλωσε ρωσική στρατιωτική πηγή στο Tass.
«Το Ugledar ήταν μια καλά οχυρωμένη περιοχή στρατηγικής σημασίας για τον εχθρό», ανέφερε η πηγή.
«Η κατάληψη των οχυρωμένων περιοχών θα επέτρεπε την εξασφάλιση περαιτέρω προσεγγίσεων προς τη Μαριούπολη και τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στα νότια του Donetsk», δήλωσε.
«Αυτή η επιτυχία σίγουρα θα εξασφαλίσει την περαιτέρω προέλαση προς τον οικισμό Kurakhovo», πρόσθεσε η πηγή.

Πιο ασφαλείς οι κάτοικοι στο Donetsk

Το Ugledar βρίσκεται περίπου 60-70 χλμ νοτιοδυτικά του Donetsk.
Η πόλη είναι βασικός κόμβος εφοδιαστικής στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk που παρέμενε υπό τον έλεγχο του Κιέβου μέχρι τώρα.
Με την απελευθέρωση του Ugledar, οι ρωσικές δυνάμεις θα απωθήσουν τον ουκρανικό στρατό πιο μακριά από την πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk και θα μειώσουν τον αριθμό των βομβαρδισμών του Κιέβου στη Yelenovka και στα περίχωρα της Volnovakha.
Επιπλέον, αυτό θα αυξήσει την πίεση στην ομάδα μάχης Kurakhovo του Κιέβου και στα σημεία υλικοτεχνικής υποστήριξης που οδηγούν στην πόλη Zaporozhye και θα επιτρέψει περαιτέρω στα ρωσικά στρατεύματα να συνεχίσουν την επίθεσή τους προς αυτή την κατεύθυνση.

forner_nato.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης