Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγάλες απώλειες σε Hezbollah - ισραηλινό στρατό από την είσοδο των IDF στον Λίβανο - Nεκρός ο διάδοχος Nasrallah, Safieddine

Μεγάλες απώλειες σε Hezbollah - ισραηλινό στρατό από την είσοδο των IDF στον Λίβανο - Nεκρός ο διάδοχος Nasrallah, Safieddine
Πόλεμος νεύρων Ισραήλ στο Ιράν για τα αντίποινα, με το πετρέλαιο στο στόχαστρο - To ασταμάτητο σφυροκόπημα του Ισραήλ φαίνεται πως οδήγησε στην εξόντωση και του διαδόχου Nasrallah, Safieddine
(Upd 7)Μεγάλες απώλειες μετρούν Hezbollah και ισραηλινός στρατός από την είσοδο των IDF στον Λίβανο, την ώρα που με κομμένη την ανάσα περιμένουν τα κράτη και ο κόσμος το ανταποδοτικό χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν για το πυραυλικό μπαράζ που εξαπέλυσε εναντίον του την Τρίτη 1η Οκτωβρίου, με την πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας να υποστηρίζει ένα αναλογικό χτύπημα, δηλαδή να μην πληγούν πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. 
Την ίδια ώρα, το ανελέητο σφυροκόπημα του Ισραήλ σε Λίβανο και Γάζα, με στόχους τον νέο ηγέτη της Hezbollah Hassem Saffiedin και της Hamas Yahia Sinuar, φαίνεται ότι βρήκε τον στόχο του καθώς, το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων Al-Hadath ανέφερε ότι το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι και ο Hassem Safieddine, σκοτώθηκε κατά το μπαράζ βομβαρδισμών από το βράδυ της Πέμπτης 4/10, στο οποίο οι IDF έπληξαν 11 φορές το γενικό αρχηγείο πληροφοριών της Hezbollah, στην Dahiye, νότιο προάστιο της Βηρυτού που θεωρείται προπύργιο της Hezbollah. Οι IDF ανακοίνωσαν επίσης τον θάνατο του Mohammad Rashid Sakafi του Επικοινωνιακού ηγέτη της Hezbollah, με χτύπημα ακριβείας την Παρασκευή 4/10.
Ο ισραηλινός στρατός έπληξε περιοχή δίπλα στο αεροδρόμιο της Βηρυτού και τζαμί δίπλα σε ένα νοσοκομείο στο νότιο Λίβανο

«Το τελευταίο ισραηλινό χτύπημα στην περιοχή είναι πολύ κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Rafiq Khariri, το μοναδικό διεθνές αεροδρόμιο του Λιβάνου» μεταδίδει ο ανταποκριτής του Al Jazeera από τον Λίβανο.
«Αυτή η επίθεση πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες ώρες και είναι στην ίδια περιοχή όπου το Ισραήλ χτύπησε πριν από δύο ημέρες και ισχυρίστηκε ότι στόχευσε έναν από τους κορυφαίους ηγέτες της Hezbollah, τον Hasem Safieddin.
Αυτή η επίθεση πραγματοποιήθηκε χωρίς προειδοποίηση.
Τα χτυπήματα αυτά έγιναν γύρω από ένα συγκρότημα όπου η Hezbollah συνήθιζε να πραγματοποιεί τις τελετές της.
Δεν είναι η ακριβής τοποθεσία, αλλά ο καπνός υψώνεται από κοντινές περιοχές.
Πρόκειται για μια κατοικημένη περιοχή και είναι πολυσύχναστη, όπου ζουν 700.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν πλέον φύγει.
Αλλά υπάρχουν άνθρωποι που αποφάσισαν να μείνουν, επειδή είτε δεν μπορούν να φύγουν είτε δεν θέλουν να μπουν σε έναν κύκλο εκτοπισμού».
Σε νέα ενημέρωση, η Hezbollah αναφέρει ότι βρίσκεται σε «συνεχή» σύγκρουση με Ισραηλινούς στρατιώτες στην ίδια περιοχή.

Το νοσοκομείο Salah Ghandour δήλωσε ότι εννέα άτομα από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του τραυματίστηκαν από τα βαριά πλήγματα, οι περισσότεροι από αυτούς σοβαρά.
Είχε προηγηθεί ισραηλινή προειδοποίηση για εκκένωση.
Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι μαχητές της Hezbollah ήταν παρόντες μέσα στο τέμενος όταν στοχοποιήθηκε, αλλά δεν έχουν δώσει αποδείξεις για να στηρίξει τον ισχυρισμό.
Το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου ανέφερε ότι ο χώρος του νοσοκομείου στη νότια πόλη Bid Djbeil «δέχθηκε ισραηλινούς βομβαρδισμούς».
Το πρακτορείο ειδήσεων AFP μετέδωσε ότι ο διευθυντής του νοσοκομείου δήλωσε ότι δέχθηκε άμεσο χτύπημα και εκκενώθηκε.

Συνεχές το ισραηλινό σφυροκόπημα από την νύχτα

Κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν αρκετές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές με στόχο κτίρια στα νότια προάστια της Βηρυτού, της πρωτεύουσας του Λιβάνου, χωρίς να υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για θύματα, αλλά και στην Γάζα, ενώ ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι τα συστήματα αεράμυνας εντόπισαν περίπου πέντε ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ το πρωί του Σαββάτου 5/10.
Ορισμένες από τις ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από «μαχητικά αεράμυνας», δήλωσε ο ισραηλινός στρατός χωρίς να δώσει τον ακριβή αριθμό των αναχαιτίσεων.
Οι ρουκέτες που δεν αναχαιτίστηκαν, είχαν χτυπήσει «ανοικτές περιοχές», δήλωσε ο στρατός.
Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε τις πρώτες πρωινές ώρες νότιο προάστιο της Βηρυτού Dahiye, στόχος κατ' επανάληψη του Ισραήλ όπου ήταν ορατή από μεγάλη απόσταση στήλη πυκνού καπνού που υψωνόταν στον ουρανό.
Αμέσως μετά ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε νέα διαταγή στους αμάχους στην περιοχή να απομακρυνθούν εσπευσμένα για την ασφάλειά τους.
O στρατός κάλεσε όσους ζουν σε κτίριο στην περιοχή Bourj el-Barajneh να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Ο αραβόφωνος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Avihai Adrai σε ανάρτησή του στα social media καλεί τους κατοίκους του συγκεκριμένου κτηρίου να εκκενώσουν αμέσως, καθώς όπως υποστηρίζει βρίσκονται «κοντά σε εγκαταστάσεις και συμφέροντα της Hezbollah, εναντίον των οποίων θα επιχειρήσει ο ισραηλινός στρατός στο εγγύς μέλλον».
«Για την ασφάλειά σας και την ασφάλεια των μελών της οικογένειάς σας, πρέπει να εκκενώσετε αμέσως αυτό το κτήριο και τα γειτονικά κτήρια και να μείνετε μακριά από αυτά για απόσταση όχι μικρότερη των 500 μέτρων», προσθέτει.
Η Hezbollah δήλωσε ότι απέκρουσε και προκάλεσε απώλειες στις ισραηλινές δυνάμεις τις οποίες εκτόπισε στην πόλη Andaishe, βασικό σημείο εισόδου του ισραηλινού στρατού στο νότιο Λίβανο.

Ο Sinwar της Hamas είναι ζωντανός εκτιμούν οι ΗΠΑ - Νεκρός επικεφαλής της Hamas στον Λίβανο

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους New York Times ότι πιστεύουν ότι ο ηγέτης της Hamas Yahia Sinwar είναι ζωντανός και εξακολουθεί να λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις για τη Hamas.
Ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν αμφισβητήσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι ο Sinwar είναι ζωντανός, λόγω του ότι ο ίδιος φαίνεται να μην επικοινωνεί εδώ και μήνες, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Ο Sinwar δεν έχει καμία πρόθεση να καταλήξει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων με το Ισραήλ, σύμφωνα με τους Times.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μέχρι πρόσφατα ο Sinwar διεξήγαγε διαπραγματεύσεις από φόβο για τη ζωή του, ενώ τώρα στοχεύει στο να εμπλακεί το Ισραήλ σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο, ο οποίος θα μειώσει έτσι τη στρατιωτική του δραστηριότητα στη Γάζα.
Ο Sayyed Atallah επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας της Hamas, των ταξιαρχιών Al-Qassam, της Hamas σκοτώθηκε μαζί με τρία μέλη της οικογένειάς του σε προσφυγικό καταυλισμό Παλαιστινίων κοντά στην Τρίπολη του βόρειου Λιβάνου, ανέφεραν μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στη Hamas το Σάββατο.
006.jpg
ISW, CTP: Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί της Hezbollah και η μορφολογία του εδάφους εμποδίζουν την ισραηλινή εισβολή

Ενώ η Hezbollah αναφέρει ότι ενέδρες και αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί (IEDS) έχουν εμποδίσει την χερσαία επίθεση του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο αυτή την εβδομάδα, ένας ισραηλινός στρατιωτικός ανταποκριτής απέδωσε στην μορφολογία του εδάφους την αργή εξέλιξη της χερσαίας εισβολής, αναφέρουν παρατηρητήρια πολέμου.
Σύμφωνα με τις αμερικανικές δεξαμενές σκέψης Institute for the Study of War (ISW) και Critical Threats Project (CTP), ο ισραηλινός αναλυτής ανέφερε ότι η προώθηση του ισραηλινού στρατού στο νότιο Λίβανο ήταν «σχετικά αργή» λόγω του λοφώδους και δύσβατου εδάφους».
Η Hezbollah δήλωσε ότι οι επιθέσεις της έχουν ανακόψει τη διασυνοριακή εισβολή του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της στοχοποίησης ισραηλινών δυνάμεων με τρεις αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IED) γύρω από το χωριό Μarun al-Rash, που βρίσκεται περίπου 500 μέτρα από τα σύνορα με το Ισραήλ, την Παρασκευή.
Οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί τοποθετήθηκαν κατά μήκος μονοπατιών από τα οποία η Hezbollah ανέμενε να περάσουν τα ισραηλινά στρατεύματα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση ISW-CTP.
Η Hezbollah πραγματοποίησε επίσης τουλάχιστον 14 επιθέσεις σε τοποθεσίες στο βόρειο Ισραήλ μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής, μεταξύ των οποίων ένα μπαράζ περίπου 70 ρουκετών και ένα δεύτερο περίπου 40 ρουκετών. Τα πυρά αντιαρματικών πυραύλων στόχευσαν επίσης ισραηλινά τεθωρακισμένα στα σύνορα, αναφέρει το ISW-CTP.
005.jpg
Πυρά Makari (Υπ. Πληροφοριών Λιβάνου) προς Γαλλία: Να μην γίνει ο Λίβανος, «νέα Γάζα» από τον εγληματία Netanyahu

«Φοβόμαστε νέα Γάζα στον Λίβανο» δήλωσε κατά τη διάρκεια της 19ης συνόδου της Γαλλοφωνίας, ο υπουργός Πληροφοριών της χώρας της Μέσης Ανατολής, ο Ziad Makari χωρίς να κρύψει πώς βλέπει την κλιμάκωση των επιχειρήσεων του Ισραήλ στην πατρίδα του, χαρακτηρίζοντας «αποκαρδιωτικό» το συνεχές σφυροκόπημα εναντίον της Ηezbollah που προκαλεί εξαιρετικά βαρύ απολογισμό στις τάξεις των αμάχων.
«Θεωρούμε πως υπάρχει ακόμη, έστω μικρή, ελπίδα να φέρει αποτέλεσμα η διπλωματία, διότι ο Λίβανος βομβαρδίζεται καθημερινά.
Η Βηρυτός βομβαρδίζεται μέρα-νύχτα, 24 ώρες το 24ωρο.
Η Beqaa, το Όρος Λίβανος, ο νότος», είπε ο υπουργός, που εκφράστηκε κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου στη Βιλιέρ-Κοτρέ, κοινότητα περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια του Παρισιού.
«Βασιζόμαστε πολύ στη Γαλλία.
Πολύ περισσότερο από ό,τι σε άλλες χώρες.
Υπολογίζουμε επίσης πολύ στη γαλλοαμερικανική πρωτοβουλία που προετοιμάστηκε στη Νέα Υόρκη» και υποστηρίχτηκε «από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το Κατάρ, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από τη Σαουδική Αραβία, από την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ελβετία, τη Βρετανία», απαρίθμησε.
Αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, ο Abdullah Bui Habib, αποκάλυψε πως η Hezbollah είχε αποφασίσει να αποδεχθεί, την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την πρόταση του Παρισιού και της Ουάσιγκτον να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός για 21 ημέρες ανάμεσα στις δυο αντίπαλες πλευρές — λίγο προτού το Ισραήλ σκοτώσει, εξαπολύοντας πολύνεκρο βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, τον Χασάν Νασράλα, τον γενικό γραμματέα του σιιτικού κινήματος που πρόσκειται στο Ιράν.
Ο Ziad Makari κατήγγειλε την «εγκληματική συμπεριφορά» του ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu.
«Δολοφόνησε τον Ismael Haniyeh», τον ηγέτη της Hamas, «ενώ διαπραγματευόταν κατάπαυση του πυρός.
Και δολοφόνησε τον Hassan Nasrallah ενώ διαπραγματευόταν κατάπαυση του πυρός.
Ήξερε τι θα γινόταν», τόνισε, κάτι που ο Λίβανος θεωρεί κατ’ αυτόν «απαράδεκτο».
«Οδήγησε μια ολόκληρη χώρα, και πιθανόν όλη την περιφέρεια σε πόλεμο που δεν θα τελειώσει ποτέ», τόνισε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Ως πολίτης του Λιβάνου» κατήγγειλε ακόμη πως η χώρα του μετρά «2.000 θύματα, 10.000 τραυματίες και 1.200.000 εκτοπισμένους μέσα σε μια εβδομάδα», χαρακτηρίζοντας «αποκαρδιωτική» την κατάσταση.
Ο υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου χαρακτήρισε εξάλλου «απαράδεκτη» τη στάση των ΗΠΑ.

CNN: Οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία διαβεβαίωση ότι το Ισραήλ δεν θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν


Ο Λευκός Οίκος δεν έχει λάβει καμία διαβεβαίωση από το Ισραήλ πως αποκλείεται ένα χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, δήλωσε στο CNN ανώτατο στέλεχος του Αμερικανού υπουργείου Εξωτερικών αργά την Παρασκευή 4/10.
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι είναι «πραγματικά δύσκολο» να προβλέψει εάν το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει την επέτειο των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου της Hamas για αντίποινα.
«Ελπίζουμε και αναμένουμε να δούμε λίγη σοφία, καθώς και δύναμη, αλλά όπως ξέρετε, δεν υπάρχει καμία εγγύηση» είπε ο αξιωματούχος όταν ρωτήθηκε από το CNN εάν το Ισραήλ έχει διαβεβαιώσει τις ΗΠΑ ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν είναι εκτός συζήτησης.
Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει την υποστήριξή της στο Ισραήλ ως προς την απάντηση στην πυραυλική επίθεση του Ιράν, με πολλούς αξιωματούχους να λένε δημόσια ότι πρέπει να υπάρξουν συνέπειες.
Ταυτόχρονα, αξιωματούχοι έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες για έναν περιφερειακό πόλεμο, καθώς αντιμετωπίζουν μια ολοένα και πιο ασταθή Μέση Ανατολή.
03_28.JPG
Mαύρα μεσάνυχτα στις ΗΠΑ...

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη εικόνα ούτε για το πότε θα υπάρξει απάντηση του Ισραήλ.
Ο Biden είπε την Παρασκευή ότι το Ισραήλ «δεν πρόκειται να λάβει μια απόφαση αμέσως».
Ο ανώτερος αξιωματούχος του State Department, ερωτηθείς από το CNN εάν το Ισραήλ θα χρησιμοποιούσε την επέτειο του ενός έτους από την επίθεση της Hamas για να αντεπιτεθεί εναντίον του Ιράν, είπε: «Είναι πραγματικά δύσκολο να το πούμε».
«Νομίζω ότι θα ήθελαν να αποφύγουν την 7η Οκτωβρίου, οπότε κατά την εκτίμησή μου, αν είναι να γίνει κάτι, πιθανότατα θα γίνει πριν ή μετά» είπε ο αξιωματούχος.
Οι ΗΠΑ εργάζονται εδώ και έναν χρόνο για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να μετατραπεί η σύγκρουση σε μεγαλύτερο πόλεμο, και το έχουν πετύχει μέχρι στιγμής, είπε ο αξιωματούχος.
Ο Biden είπε την Παρασκευή ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε επαφή με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους «12 ώρες την ημέρα».

«Ναι»Trump, για χτύπημα του Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Άκρως αντίθετες οι απόψεις του νυν Joe Biden και του υποψήφιου Donald Trump προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών σε ενδεχόμενο ισραηλινό πλήγμα στα πυρηνικά του Ιράν
Ο Donald Trump δήλωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής 4/10 ότι το Ισραήλ θα έπρεπε να «πλήξει» τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Μιλώντας στη Βόρεια Καρολίνα, ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος, που σε έναν μήνα θα διεκδικήσει εκ νέου την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, αναφέρθηκε στην ερώτηση που τέθηκε στον απερχόμενο Δημοκρατικό πρόεδρο Joe Biden στα μέσα της εβδομάδας, σχετικά με το ενδεχόμενο το Ισραήλ να στοχοποιήσει ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
«Όταν του έκαναν αυτή την ερώτηση, η απάντηση θα έπρεπε να είναι 'πλήξτε τα πυρηνικά πρώτα και ανησυχήστε για τα υπόλοιπα αργότερα'», δήλωσε ο Trump.
«Αλλά θα δούμε ποια είναι πραγματικά τα σχέδιά τους» πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος.
Ως τώρα, ο Donald Trump μάλλον απέφευγε να αναφερθεί στην πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης στην Εγγύς Ανατολή.
Στην αρχή της εβδομάδας ωστόσο η εκστρατεία του εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επέρριπτε την ευθύνη στον πρόεδρο Biden και την αντιπρόεδρό του -κι αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου- για την περαιτέρω όξυνση.
Nωρίτερα ο πρόεδρος Joe Biden είχε μιλήσει για χτύπημα αναλογικό....

Ενοχλημένος ο Biden με τον Netanyahu: Δεν ξέρω αν προσπαθεί να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές

Ενοχλημένος φάνηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden με την στάση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Benjamin  Netanyahu, όταν είπε πως δεν είναι σίγουρος γιατί καθυστερεί να συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αφήνοντας αιχμές μήπως αυτή η κωλυσιεργία στόχο έχει να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.
Μάλιστα, ορισμένοι Δημοκρατικοί εξέφρασαν την ανησυχία ότι ο Netanyahu αγνοεί τις εκκλήσεις του προέδρου των ΗΠΑ να διαπραγματευτεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων, προκειμένου να βλάψει τα εκλογικά αποτελέσματα του Νοεμβρίου.
Η ερώτηση του τέθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης στα 4 χρόνια της προεδρίας του, αιφνιδιαστικής εμφάνισής του σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, λέγοντας στους δημοσιογράφους: «Δεν ξέρω εάν προσπαθεί να επηρεάσει τις εκλογές, αλλά δεν το υπολογίζω αυτό».
Απευθυνόμενος στον μακροχρόνιο σύμμαχό του, ο Αμερικανός πρόεδρος κατέδειξε: «Καμία κυβέρνηση δεν έχει βοηθήσει το Ισραήλ περισσότερο από μένα.
Κανείς, κανείς, κανείς».
«Και νομίζω ότι (ο Netanyahu) θα πρέπει να το θυμάται αυτό», τόνισε.

«Υπό συζήτηση» τα αντίποινα στο Ιράν 

Ωστόσο, ο αμερικανός πρόεδρος απάντησε στην ανησυχία ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να χτυπήσει τα ιρανικά κοιτάσματα πετρελαίου ως αντίποινα.
«Οι Ισραηλινοί δεν έχουν καταλήξει στο τι πρόκειται να κάνουν όσον αφορά το χτύπημα», είπε προσθέτοντας ότι αυτό είναι «υπό συζήτηση».
«Αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές από το να χτυπήσω πετρελαιοπηγές», ανέφερε ο Joe Biden.
«Υποθέτω ότι όταν θα κρίνουν πώς θα αντιδράσουν, θα έχουμε μια συζήτηση», δήλωσε ο Biden.
Ο Biden μίλησε με περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ, λέγοντας ότι «οι ομάδες μας είναι σε επαφή 12 ώρες την ημέρα.
Σε συνεχή επαφή.
Είχα ήδη την καθημερινή μου ενημέρωση», προσθέτοντας ότι Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε επαφή σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο.
«Είναι άγιες ημέρες, δεν πρόκειται να πάρουν απόφαση αμέσως».
Ο Biden προκάλεσε την άνοδο των τιμών του πετρελαίου την Πέμπτη όταν είπε ότι οι ΗΠΑ συζητούσαν με το Ισραήλ την πιθανότητα χτυπημάτων στην πετρελαϊκή υποδομή του Ιράν.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Chris Murphy είπε στο CNN: «Δεν νομίζω ότι πρέπει να είσαι απελπιστικός κυνικός για να διαβάσεις μερικές από τις ενέργειες του Ισραήλ, ορισμένες από τις ενέργειες του πρωθυπουργού Netanyahu, όπως συνδέονται με τις αμερικανικές εκλογές».
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή και η αποτυχία εξασφάλισης διπλωματικής συμφωνίας πλήττει τον Biden και την αντικαταστάτριά του ως υποψήφια ων Δημοκρατικών, Καμάλα Χάρις.

Στη Δαμασκό ο ΥΠΕΞ του Ιράν Araghchi

Tην στιγμή που αναμένεται το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν, ο υπουργός Εξωτερικών της Τεχεράνης, επισκέπτεται χώρες - συμμάχους στη Μέση Ανατολή
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν αναφέρει ότι ο Abbas Araghchi έφτασε στη Δαμασκό για να συζητήσει τις περιφερειακές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις διμερείς σχέσεις με Σύρους αξιωματούχους.
Την Παρασκευή, ο Araghchi επισκέφθηκε τη Βηρυτό σε μια επίσκεψη που περιγράφηκε από τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης ως «επίσκεψη αλληλεγγύης».
«Ένα φορτίο 10 τόνων τροφίμων και φαρμάκων θα παρασχεθεί στον Λίβανο στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας του Ιράν», δήλωσε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την επίσκεψη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης