Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: «Ο Ρώσος έμπορος του θανάτου» Viktor Bout επέστρεψε - Τα όπλα, το χρονικό της σύλληψης στις ΗΠΑ και οι... Houthis

WSJ: «Ο Ρώσος έμπορος του θανάτου» Viktor Bout επέστρεψε - Τα όπλα, το χρονικό της σύλληψης στις ΗΠΑ και οι... Houthis
Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης, σήμερα ότι το εν λόγω δημοσίευμα της WSJ μοιάζει να είναι ψεύτικη είδηση, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Peskov δήλωσε πως η Μόσχα τείνει να εντάξει το δημοσίευμα «στην κατηγορία των ψευδών ειδήσεων»
Ο Viktor Bout, ο Ρώσος έμπορος όπλων που είχε φυλακιστεί στις ΗΠΑ και στη συνέχεια ανταλλάχθηκε πριν από δύο χρόνια με την αμερικανίδα σταρ του μπάσκετ Griner, έχει επιστρέψει στο διεθνές εμπόριο όπλων, ανέφερε η εφημερίδα Wall Street Journal.
Ο Ρώσος, γεννημένος στο Τατζικιστάν της Σοβιετικής Ένωσης το 1967 Viktor Bout βρισκόταν ανάμεσα στους πιο καταζητούμενους ανθρώπους του πλανήτη, πριν συλληφθεί στην Μπανγκόκ της Ταϋλάνδης το 2008.
Επικαλούμενη πηγή στις ευρωπαϊκές δυνάμεις ασφαλείας την οποία δεν κατονομάζει, καθώς και άλλες ανώνυμες πηγές που γνωρίζουν το θέμα, η WSJ έγραψε ότι ο Viktor Bout, ο επονομαζόμενος «έμπορος του θανάτου», προσπαθεί να μεσολαβήσει για την πώληση μικρών όπλων στους Houthis της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν.
«Όταν απεσταλμένοι των Houthis πήγαν τον Αύγουστο στη Μόσχα για να διαπραγματευθούν την αγορά αυτόματων όπλων αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων, συνάντησαν ένα οικείο πρόσωπο: τον μυστακοφόρο Μπουτ», έγραψε η εφημερίδα επικαλούμενη τις πηγές της.
Τα όπλα δεν έχουν ακόμα παραδοθεί, σύμφωνα με τη WSJ, η οποία προσθέτει ότι σ’ αυτά δεν περιλαμβάνονται ρωσικοί πύραυλοι κατά πλοίων ούτε αντιαεροπορικοί πύραυλοι που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική απειλή για τις αμερικανικές στρατιωτικές προσπάθειες για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας από τις επιθέσεις των Houthis

Τι απαντά ο ίδιος

Τη δήλωσή του δημοσίευσε η εφημερίδα RBC και σύμφωνα με αυτή, ο Viktor Bout υποστήριξε πως το κομμάτι φαίνεται να δημοσιεύθηκε ώστε να συμπέσει με τα σημερινά γενέθλια του προέδρου Putin, ενώ έπλεξε επίσης, το εγκώμιο των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι γι' αυτά που χαρακτήρισε «στρατιωτικά επιτεύγματά» τους.
Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης, σήμερα ότι το εν λόγω δημοσίευμα της WSJ μοιάζει να είναι ψεύτικη είδηση, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Peskov δήλωσε πως η Μόσχα τείνει να εντάξει το δημοσίευμα «στην κατηγορία των ψευδών ειδήσεων».
Η WSJ ανέφερε επίσης, ότι ο Στηβ Ζήσου, ο Ελληνοαμερικανός δικηγόρος της Νέας Υόρκης που εκπροσώπησε τον Viktor Bout στις ΗΠΑ, αρνήθηκε να πει αν ο πελάτης του συναντήθηκε με τους Χούτι, και ότι εκπρόσωπος των Χούτι αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο «έμπορος του θανάτου» που έγινε ταινία

Επί σχεδόν δύο δεκαετίες, ο Viktor Bout ήταν ένας από τους πιο διαβόητους εμπόρους όπλων, καθώς πωλούσε όπλα σε κράτη παρίες, ανταρτικές οργανώσεις και αιματοβαμμένους πολέμαρχους στην Αφρική, την Ασία και τη Νότια Αμερική.

Viktor Bout

Εκδόθηκε στις ΗΠΑ και το 2012 καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 25 ετών από δικαστήριο στο Μανχάταν.
Αφού επέστρεψε στη Ρωσία μετά την ανταλλαγή φυλακισμένων το Δεκέμβριο 2022, ο 57χρονος Viktor Bout εντάχθηκε στο πιστό στο Κρεμλίνο υπερεθνικιστικό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά έχει κρατήσει έκτοτε σχετικά χαμηλό προφίλ.
Η ζωή του ενέπνευσε το 2005 μια χολιγουντιανή ταινία με τίτλο «Κυρίαρχος του Πολέμου» (Lord of War) .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης