Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η CIA βλέπει ... όλεθρο στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ θα πλήξει τουλάχιστον μια πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν

Η CIA βλέπει ... όλεθρο στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ θα πλήξει τουλάχιστον μια πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν
Δεν πιστεύει ότι οι Ισραηλινοί θα ακολουθήσουν τη γραμμή Biden o άλλοτε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της CIA
Το Ισραήλ ενδέχεται να πλήξει τουλάχιστον μία πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν, φέρνοντας έτσι τη Μέση Ανατολή στο χείλος ενός γενικευμένου και καταστροφικού πολέμου, υποστηρίζει ο πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος της CIA, Golf Goff, ο οποίος υπηρέτησε στην περιοχή, όπως αναμεταδίδει το Bloomberg.
«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει επιθέσεις στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Δεν πιστεύω ότι οι Ισραηλινοί θα ακολουθήσουν αυτή τη γραμμή», είπε ο Goff.
Τουναντίον, εκτιμάει ότι οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) θα επιτεθούν τουλάχιστον σε μία πυρηνική εγκατάσταση «απλώς για να υπενθυμίσουν στους Ιρανούς» ότι μπορούν να το κάνουν.
Σύμφωνα με τον Goff, εάν υπήρχε ποτέ λόγος για το Ιράν να προχωρήσει στην ανάπτυξη πυρηνικού όπλου, αυτός πιθανότατα θα ήταν ως αποτέλεσμα μιας ισραηλινής επίθεσης στο Ιράν.
Επισημαίνεται ότι στις 5 Οκτωβρίου, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε ότι δεν πρέπει να απαγορεύεται στο Ισραήλ να επιτεθεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Με τη σειρά του, ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών, Abbas Araghchi, τόνισε ότι το Ισραήλ δεν θα τολμούσε να επιτεθεί σε πυρηνικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο έδαφος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τεχεράνη θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο το Τελ Αβίβ να λάβει τέτοια μέτρα.

Θέμα ημερών η ισραηλινή απάντηση στο Ιράν - Το «πυρηνικό» σενάριο που ... τρομάζει

Ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσει τελικά να πράξει η αμερικανική γεσία σε επίσημο επίπεδο, το Ισραήλ εμφανίζεται αποφασισμένο να απαντήσει στην ιρανική πυραυλική επίθεση.
Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο Axios, η επίθεση αυτή αναμένεται εντός μερικών ημερών ή ακόμη και ωρών.

Iran_0.png

Όπως αναφέρεται, το Ισραήλ θα απαντήσει μόνο του, αλλά θέλει να συντονίσει τα σχέδια του με τις ΗΠΑ, καθώς θα χρειαστεί περισσότερα βλήματα για το σύστημα αεράμυνας καθώς και «άλλη υποστήριξη» από τις ΗΠΑ.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το Ισραήλ εξετάζει να στοχεύσει απευθείας στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπως και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και άλλες στρατηγικές υποδομές στο έδαφος του Ιράν, ενώ επισημαίνεται πως θα είναι μια πολύ ισχυρή επίθεση.
Δεν αποκλείεται στο πλαίσιο της επίθεσης αυτής να πληγούν και τα συστήματα αεράμυνας του Ιράν αλλά και να συνεχιστούν οι επιθέσεις εξουδετέρωσης κορυφαίων Ιρανών αξιωματούχων.

ΥΠΕΞ Ιράν: Το Ισραήλ δεν θα διανοηθεί να χτυπήσει τις πυρηνικές μας εγκαταστάσεις...

Απαντώντας στην οργιώδη φημολογία και στα δημοσιέυματα που κάνουν λόγο για ισραηλινό πλήγμα στα πυρηνικά του Ιράν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Abbas Araghchi εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το Ισραήλ δεν θα τολμήσει να επιτεθεί σε πυρηνικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο Ιράν, παραχωρώντας συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι του Κατάρ Al Araby.
Ο Araghchi τόνισε ότι η Τεχεράνη θεωρεί απίθανο το Ισραήλ να κάνει ένα τέτοιο βήμα.
«Αποκλείουμε το Ισραήλ να τολμήσει να επιτεθεί στις πυρηνικές μας εγκαταστάσεις», τόνισε σχετικά ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.
Επισημαίνεται ότι ο πρώην αξιωματικός των πληροφοριών των ΗΠΑ και επιθεωρητής του ΟΗΕ Scott Ritter, σχολιάζοντας την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, σημείωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές του Ιράν απέδειξαν την ανικανότητα του Ισραήλ να αμυνθεί από μόνο του, χωρίς τη βοήθεια των δυτικών συμμάχων του.
Την 1η Οκτωβρίου, μια μέρα μετά την εισβολή του Ισραηλινού Στρατού στον Λίβανο, το Ιράν, σε αντίθεση με διάφορες προβλέψεις, εξαπέλυσε μια μαζική επίθεση με ρουκέτες στο Ισραήλ.
Οι New York Times σημείωσαν ότι ο Ιρανός πρόεδρος Masoud Pezeshkian δεν γνώριζε καν για την επίθεση πριν ξεκινήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης