Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένας Έλληνας σε αμερικανικό περιοδικό μιλά για Ουκρανία και προειδοποιεί: Μετά την πτώση του Ugledar κίνδυνος ολικής κατάρρευσης

Ένας Έλληνας σε αμερικανικό περιοδικό μιλά για Ουκρανία και προειδοποιεί: Μετά την πτώση του Ugledar κίνδυνος ολικής κατάρρευσης
Μετά από πάνω από δύο χρόνια μαχών για τον έλεγχο της πόλης, οι ουκρανικές δυνάμεις τελικά αποσύρθηκαν για να αποφύγουν το ενδεχόμενο να περικυκλωθούν από τους Ρώσους στρατιώτες
Ο ρωσικός στρατός πριν λίγες ημέρες κατέλαβε τη στρατηγικής σημασίας πόλη Ugledar στο Donbass, σηματοδοτώντας μια μεγάλη υποχώρηση για τον ουκρανικό στρατό.
Μετά από πάνω από δύο χρόνια μαχών για τον έλεγχο της πόλης, οι ουκρανικές δυνάμεις τελικά αποσύρθηκαν για να αποφύγουν το ενδεχόμενο να περικυκλωθούν από τους Ρώσους στρατιώτες.
«Την 1η Οκτωβρίου 2024, η Ρωσία ανέλαβε τον έλεγχο του Ugledar, στο νότιο Donetsk, το οποίο βρίσκεται στο σταυροδρόμι των δύο βασικών μετώπων της Zaporizhzhia και του Donetsk», ανέφερε η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Μ. Βρετανίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του The National Interest που υπογράφει ο Σταύρος Ατλαμάζογλου, δημοσιογράφος για αμυντικά θέματα με ειδίκευση σε ειδικές επιχειρήσεις και βετεράνος του ελληνικού στρατού, ο ρωσικός στρατός άρχισε την αντεπίθεση για την κατάληψη της πόλης τον περασμένο μήνα.

Υποχώρηση για να αποφύγουν τα χειρότερα

«Έως το τέλος του μήνα, οι ρωσικές δυνάμεις είχαν σχεδόν περικυκλώσει την πόλη, οδηγώντας στην αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων», επισήμανε η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο ουκρανικός στρατός αναγκάστηκε να αποσυρθεί για να μην περικυκλωθεί στην Ugledar και υποστεί περιττές απώλειες.
«Η Ρωσία έκανε σποραδικές προσπάθειες να καταλάβει την Ugledar τα τελευταία δύο χρόνια, καταγράφοντας μεγάλες απώλειες σε αυτήν την προσπάθεια.
Η πόλη βρίσκεται σε ψηλό έδαφος, γεγονός που επέτρεψε στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να την υπερασπιστούν καλύτερα» επισήμαναν οι Βρετανοί αναλυτές.

Μεγάλες απώλειες

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν χάσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και χιλιάδες βαρέα οπλικά συστήματα στις προσπάθειές τους να καταλάβουν την Ugledar.
Πράγματι, όπως αναφέρεται, στα χωράφια που περιβάλλουν την ουκρανική πόλη, ο ρωσικός στρατός έχει υποστεί μερικές από τις πιο ταπεινωτικές ήττες του, με τις συνακόλουθες απώλειες.
Τώρα, οι Ουκρανοί στρατιώτες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα επωφεληθούν από την πτώση της Ugledar και δεν θα επιχειρήσουν να προωθηθούν και να καταλάβουν μια ευρύτερη περιοχή.

Οι επόμενες κινήσεις

«Είναι πιθανό ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν να συνεχίσουν να προελαύνουν πέρα από την Ugledar τις επόμενες εβδομάδες.
Στα δυτικά, ένας πιθανός στόχος είναι η πόλη Velyka Novosilka, στην Zaporizhzhia, στον αυτοκινητόδρομο T0509.
Οκτώ χιλιόμετρα βόρεια είναι η πόλη Bohoiavlenka», τονίζει και πάλι η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Απίθανο

Βάσει του δημοσιεύματος, μια γρήγορη προέλαση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων είναι μάλλον απίθανο να συμβεί.
Όπως επισημαίνεται, οι ρωσικές δυνάμεις στερούνται των απαραίτητων συνδυασμένων όπλων και των πολεμικών ελιγμών για να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν ένα τακτικό επίτευγμα και να το μετατρέψουν σε επιχειρησιακή επιτυχία.
Από την άλλη πλευρά, ο ουκρανικός στρατός μάχεται βάσει των δυνατοτήτων του, με άμυνα σε βάθος και αποσύρεται από τις θέσεις μόνο όταν χρειάζεται.

Βαρύ τίμημα

Σύμφωνα με το National Interest, η κατάληψη του Ugledar έγινε με μεγάλες απώλειες για τον ρωσικό στρατό.
Επισημαίνεται μάλιστα πως οι τελευταίες 120 ημέρες της σύγκρουσης ήταν οι πιο αιματηρές της σύγκρουσης, με τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν κατά μέσο όρο πάνω από 1.000 απώλειες καθημερινά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης