Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο γαλλικός στρατός ετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία - Το κρίσιμο τεστ του 2025 και η μεγάλη άσκηση στη Ρουμανία

Ο γαλλικός στρατός ετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία - Το κρίσιμο τεστ του 2025 και η μεγάλη άσκηση στη Ρουμανία
Ο γαλλικός στρατός θα εκπαιδευτεί για να στείλει μια ετοιμοπόλεμη ταξιαρχία στη Ρουμανία μέσα σε 10 ημέρες
Το 2025 θα αποδειχθεί κρίσιμη δοκιμασία για τον γαλλικό στρατό, καθώς επιχειρεί να μετασχηματιστεί σε μια δύναμη ικανή να αντιμετωπίσει τη Ρωσία.
Τον Μάιο, οι Γάλλοι στρατιώτες θα συμμετάσχουν σε μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση στη Ρουμανία με την ονομασία Dacian Spring 2025, η οποία θα αξιολογήσει την ικανότητά τους να μετακινούνται γρήγορα στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.
Πρόκειται για μια βασική αρμοδιότητα σε περίπτωση που ο Ρώσος πρόεδρος Putin αποφασίσει να επιτεθεί σε ένα μέλος της συμμαχίας, σημειώνει το Politico.
«Συνηθίζαμε να παίζουμε πόλεμο.
Τώρα υπάρχει ένας καθορισμένος εχθρός και εκπαιδεύουμε με ανθρώπους με τους οποίους θα πηγαίναμε πραγματικά σε πόλεμο», δήλωσε την Παρασκευή στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της διοίκησης ξηράς του στρατού για την Ευρώπη, στρατηγός Bertrand Toujouse.
Ασκήσεις όπως η Dacian Spring 2025 «αποτελεί ένα στρατηγικό μήνυμα», πρόσθεσε.
Τα τελευταία χρόνια, οι χερσαίες δυνάμεις της Γαλλίας έχουν ξεκινήσει έναν «βαθύ μετασχηματισμό» για να είναι έτοιμες για μια σύγκρουση υψηλής έντασης παρόμοια με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Νέες διαταγές από το ΝΑΤΟ

Ο γαλλικός στρατός έχει επίσης νέες διαταγές πορείας από το ΝΑΤΟ: Μέχρι το 2027 θα πρέπει να είναι σε θέση να αναπτύσσει μια πολεμική έτοιμη μεραρχία σε 30 ημέρες, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών και προμηθειών.
Η κίνηση προς την κατεύθυνση αυτού του στόχου βρίσκεται στο επίκεντρο της άσκησης του επόμενου έτους, εξήγησαν κορυφαίοι αξιωματικοί.
Ο γαλλικός στρατός θα εκπαιδευτεί για να στείλει μια ετοιμοπόλεμη ταξιαρχία στη Ρουμανία μέσα σε 10 ημέρες - ένα ενδιάμεσο βήμα που, αν επιτύχει, θα επιβεβαιώσει την αξιοπιστία της Γαλλίας έναντι των συμμάχων στο ΝΑΤΟ και θα ανοίξει το δρόμο για την επίτευξη του στόχου του 2027.
Μια ταξιαρχία έχει 3.000 έως 5.000 στρατιώτες, ενώ μια μεραρχία έχει από 10.000 έως και 25.000 στρατιώτες.
Η βασική πρόκληση θα είναι να φτάσουν στη Ρουμανία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
«Δεν υπάρχει ακόμη στρατιωτική Σένγκεν και πρέπει να βελτιώσουμε αποφασιστικά τη στρατιωτική κινητικότητα στην Ευρώπη», δήλωσε ο στρατηγός Pierre-Eric Guillot, αναπληρωτής του Toujouse, επαναλαμβάνοντας τις ανησυχίες που είχε εκφράσει προηγουμένως ο προϊστάμενός του.
Μια πρώτη αποστολή στρατευμάτων στη Ρουμανία το 2022, καταδιώχθηκε από τη γραφειοκρατία, τις συνοριακές διαδικασίες και τα τρένα που δεν ήταν κατάλληλα για στρατιωτικό εξοπλισμό.
Οι χώρες έχουν εργαστεί για να εξαλείψουν τέτοιες εμπλοκές.
«Μπορεί να μας εμποδίζουν ακόμη ορισμένα τελωνειακά μέτρα, αλλά έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο όσον αφορά τη διαφοροποίηση των δρομολογίων μας», δήλωσε ο Guillot στους δημοσιογράφους.
Ο στρατός συνήθιζε να βασίζεται μόνο στα τρένα, αλλά τώρα μετακινεί επίσης στρατεύματα και εξοπλισμό με φορτηγά και πλοία, μερικές φορές μάλιστα συνδυάζοντας διαφορετικές μεθόδους μεταφοράς.
Πρόσθεσε ότι είναι βέβαιος ότι οι Γάλλοι στρατιώτες θα περάσουν το τεστ του επόμενου έτους.

Αμυντικές δαπάνες

Για να επιτευχθεί ο στόχος του 2027, ωστόσο, οι αμυντικές δαπάνες θα πρέπει να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στον μη δεσμευτικό, επταετή νόμο στρατιωτικού σχεδιασμού της Γαλλίας, προειδοποίησε ο στρατηγός Pierre Schill, αρχηγός του γαλλικού στρατού.
Ο αμυντικός προϋπολογισμός βρίσκεται υπό πίεση καθώς η νέα κυβέρνηση της Γαλλίας προσπαθεί να περιορίσει το έλλειμμα της χώρας.
«Αναμένω ότι οι προγραμματισμένοι πόροι θα υπάρχουν στο ακέραιο», δήλωσε ο Schill. «Εάν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, κάποια στιγμή μπορεί να καθυστερήσουμε [τον στόχο του 2027], λέγοντας ότι δεν υπάρχουν αρκετά αποθέματα για να τα πάρουμε στη μάχη».
«Αλλά αυτό είναι μυθοπλασία. Αυτό είναι μόνο μια υπόθεση», πρόσθεσε. Τουλάχιστον προς το παρόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης