Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ισραήλ κόντρα στην Ρωσία παρέδωσε στην Ουκρανία το σύστημα αεράμυνας «Κόκκινος Κώδικας» - Τι σημαίνει αυτό για τον πόλεμο

Το Ισραήλ κόντρα στην Ρωσία παρέδωσε στην Ουκρανία το σύστημα αεράμυνας «Κόκκινος Κώδικας» - Τι σημαίνει αυτό για τον πόλεμο
Αρκετοί αναλυτές στην Ουκρανία έχουν ήδη εκφράσει ανησυχίες για τη μη λειτουργικότητα του συστήματος
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ουκρανία επιβεβαίωσε ότι το Κίεβο έχει τώρα στην κατοχή του το ισχυρό ισραηλινό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης «Κόκκινος Κώδικας», το οποίο θα βοηθήσει την εμπόλεμη χώρα να αποτρέψει τις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις.
Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στην Ουκρανία Michael Brodsky, ο οποίος μίλησε σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, είπε ότι το σύστημα προειδοποίησης πυραύλων Tzeva Adom επιτέλους παραδόθηκε στην Ουκρανία μετά από αρκετούς μήνες σχεδιασμού και συζήτησης.
Πρόκειται για το "Tzeva Adom" το οποίο στα εβραϊκά σημαίνει "Κόκκινος κώδικας".

Ο διπλωμάττης τόνισε ότι η Ουκρανία ήταν αποκλειστικά υπεύθυνη για την εφαρμογή του συστήματος και την ενσωμάτωσή του στο τρέχον πλαίσιο αεράμυνας της χώρας.
Όπως τόνισε ο ίδιος, ο ρόλος του Ισραήλ περιορίζεται μόνο στο να παράσχει το εν λόγω σύστημα… », τόνισε ο Michael Brodsky.
Πολλοί στρατιωτικοί αναλυτές και ιστότοποι μέσων ενημέρωσης στην Ουκρανία έχουν ήδη εκφράσει ανησυχίες για τη μη λειτουργικότητα του συστήματος και εκφράζουν τη λύπη τους για την έλλειψη πληροφοριών από Ουκρανούς αξιωματούχους σχετικά με τον λόγο της καθυστέρησης, την ώρα που η Ρωσία σφυροκοπά συνεχώς ουκρανικές πόλεις.

Το σύστημα  Tzeva Adom 

Κατά τη διάρκεια των ετών, όταν οι μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο έχουν εκτοξεύσει χιλιάδες πυραύλους σε ισραηλινές πόλεις, το σύστημα έχει πιστωθεί ότι έσωσε εκατοντάδες ζωές στο Ισραήλ.
Στην πραγματικότητα, οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ έχουν χρησιμοποιήσει εκτενώς το σύστημα Tzeva Adom για να προειδοποιήσουν τους κατοίκους στα χωριά κοντά στη Λωρίδα της Γάζας για επικείμενες επιθέσεις. Τον τελευταίο καιρό, η ακρίβεια του συστήματος έχει βελτιωθεί, επιτρέποντάς του να περιορίζει τις περιοχές των μεγάλων πόλεων όπου εκδίδει ειδοποιήσεις.

Israel-Iron-Dome-System-1.jpg

Το χρονικό... 

Η παράδοση του συστήματος έρχεται μετά από μια μακρά και επίπονη διαδικασία διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Ισραήλ, Yevhen Korniychuk, δήλωσε ότι οι δοκιμές και τα πειράματα με το Tzeva Adom είχαν ξεκινήσει στις αρχές του 2023.
Η ανάπτυξη του συστήματος προοριζόταν να ξεκινήσει σε μεγάλες ουκρανικές πόλεις όπου οι επιθέσεις είχαν στοχεύσει σημαντικές υποδομές.
Το σύστημα προορίζεται να προειδοποιεί γρήγορα τους πολίτες για επικείμενους κινδύνους από τακτικές επιθέσεις πυραύλων.

Η δήλωση του Ισραηλινού πρεσβευτή έρχεται μήνες αφότου ο Gilad Erdan, Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε ότι η χώρα εργάζεται για την αποστολή συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης στην Ουκρανία για πυραυλικές επιθέσεις και επιθέσεις drone.
Τα συγκεκριμένα συστήματα θα βοηθούσαν «να σωθούν ζωές αμάχων από τις αδιάκριτες επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ρωσίας», είπε τότε ο Erdan.
Camera_01_20151216_072809-Copy-01172.jpg

Σε ρήξη οι σχέσεις Ρωσίας - Ισραήλ; 

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η παράδοση θα υπονομεύσει τη σχέση του Ισραήλ με τη Ρωσία.
Παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, το Ισραήλ μέχρι στιγμής... ακροβατεί σε ένα διπλωματικό τεντωμένο σκοινί σε σχέση με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.
Το Ισραήλ επιδίωξε ενεργά τη συνεργασία με τη Ρωσία στη Συρία, ενώ βρίσκεται συχνά σε αντίπαλες πλευρές σε γεωπολιτικά ζητήματα.
Το Ισραήλ έχει μέχρι στιγμής απορρίψει το αίτημα της Ουκρανίας για ικανότητα αναχαίτισης πυραύλων.
1234559999999999999999999.PNG
Αυτός ο δισταγμός αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη στρατηγική ανάγκη του Ισραήλ να διατηρήσει την επιχειρησιακή του ελευθερία στη Συρία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν κατά κύριο λόγο τον εναέριο χώρο.
Το Ισραήλ είναι ένα από τα λίγα έθνη που χαίρουν κάπως θετικούς δεσμούς τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία.
Αφού αμφισβήτησε το ζήτημα της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, το Ισραήλ φέρεται να ενέκρινε την πώληση αμυντικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου εξοπλισμού ηλεκτρονικού πολέμου με εμβέλεια 40 χιλιομέτρων που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αποτροπή επιθέσεων με drone. Αυτές οι πληροφορίες, ωστόσο, δεν μπόρεσαν να επαληθευτούν από τους EurAsian Times.
Netanyahu-Zelensky.jpg
Το σύστημα που παραδίδεται στην Ουκρανία έχει διαμορφωθεί ώστε να εξασφαλίζει εκτεταμένη κάλυψη, με αποτέλεσμα να ενεργοποιούνται ειδοποιήσεις σε μια ευρεία περιοχή όπου αναμένεται να χτυπήσει ένας ρωσικός πύραυλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης