Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλλαγή δεδομένων στον Ειρηνικό: Η Βόρεια Κορέα αποκτά το δικό της πυρηνικό υποβρύχιο - Ο καταλυτικός ρόλος της Ρωσίας

Αλλαγή δεδομένων στον Ειρηνικό: Η Βόρεια Κορέα αποκτά το δικό της πυρηνικό υποβρύχιο - Ο καταλυτικός ρόλος της Ρωσίας
Η Βόρεια Κορέα διαθέτει εδώ και δεκαετίες τον πολυπληθέστερο στόλο υποβρυχίων στον κόσμο και τα τελευταία οκτώ χρόνια έχει σημειώσει επαναστατική πρόοδο
Πηγές από τον στρατό της Νότιας Κορέας μιλούν για ενδείξεις που καταμαρτυρούν ότι η Βόρεια Κορέα έχει ξεκινήσει την κατασκευή του πρώτου της πυρηνοκίνητου υποβρυχίου.
Οι εν λόγω πηγές από τις ένοπλες δυνάμεις του νότου και τη Βουλή της χώρας, τις οποίες επικαλούνται τοπικά μέσα ενημέρωσης, ανέφεραν ότι οι εργασίες για το πολεμικό αυτό πλοίο έχουν ήδη αρχίσει.
Η Βόρεια Κορέα διαθέτει εδώ και δεκαετίες τον πολυπληθέστερο στόλο υποβρυχίων στον κόσμο και τα τελευταία οκτώ χρόνια έχει σημειώσει επαναστατική πρόοδο, προσθέτοντας πλοία με νέες δυνατότητες.
Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη του πρώτου υποβρυχίου βαλλιστικών πυραύλων στα μέσα της δεκαετίας του 2010,  ενώ ακολούθησε το πρώτο υποβρύχιο πυραύλων κρουζ το 2023, καθώς και ένα μη επανδρωμένο υποβρύχιο με πυρηνική οπλική ισχύ, που δοκιμάστηκε από τον Απρίλιο του 2023.
Παρόλο που αξιωματούχοι της χώρας έχουν αναφερθεί αρκετές φορές στον στόχο ανάπτυξης ενός πυρηνοκίνητου υποβρυχίου, παραμένει ασαφές αν το πλοίο αυτό θα είναι υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων, το οποίο θα φέρει στρατηγικά πυρηνικά όπλα ως μέσο αποτροπής, ή υποβρύχιο επίθεσης που θα φέρει πυρηνικούς και συμβατικούς πυραύλους κρουζ και τορπίλες.
Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να κατασκευαστεί ένα σχέδιο σε δύο εκδοχές, για αμφότερους τους ρόλους - κάτι παρόμοιο με τα υποβρύχια Ohio Class του αμερικανικού ναυτικού.

Στρατηγική αναβάθμιση για τη Βόρεια Κορέα 

Τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια έχουν την αξία τους λόγω της πολύ μεγαλύτερης αυτονομίας τους σε σχέση με τα συμβατικά πλοία, όπως αυτά που διαθέτει σήμερα η Βόρεια Κορέα.
Μπορούν να παραμείνουν κάτω από το νερό για μήνες, δίνοντάς τους πρακτικά απεριόριστη εμβέλεια.
Για τα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων, αυτό περιπλέκει σημαντικά τις προσπάθειες των αντιπάλων να καταστρέψουν το πυρηνικό αποτρεπτικό οπλοστάσιο μιας χώρας που έχει διηπειρωτική εμβέλεια, κάτι που είναι ιδιαίτερα πολύτιμο για τη Βόρεια Κορέα λόγω του μικρού μεγέθους της και του περιορισμένου στρατηγικού της βάθους.
Αυτό επίσης επιτρέπει την εκτόξευση επιθέσεων από απρόβλεπτες κατευθύνσεις, όπου οι άμυνες πυραύλων δεν είναι τόσο ανεπτυγμένες, όπως από τα νότια σύνορα των ΗΠΑ.
Στην περίπτωση των υποβρυχίων επίθεσης, θα επιτρέψει στη Βόρεια Κορέα να εκτοξεύσει πυραύλους κρουζ εναντίον στόχων οπουδήποτε στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών βάσεων και αποθηκών όπλων στις ΗΠΑ και τον Ειρηνικό.

Στο στόχαστρο οι ίδιες οι ΗΠΑ

Η δυνατότητα να πληγούν αμερικανικοί στρατιωτικοί στόχοι πολύ πέρα από την κορεατική χερσόνησο και, εάν χρειαστεί, η εξαπόλυση αντιποίνων σε διαφορετικές κατευθύνσεις είναι εδώ και δεκαετίες ο στρατηγικός στόχος της βορειοκορεάτικης άμυνας.
Κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας, οι Ηνωμένες Πολιτείες βομβάρδισαν τις κορεατικές πόλεις ανενόχλητα, καταστρέφοντας όλα τα κτίρια άνω των δύο ορόφων και κατακλύζοντας τα αστικά κέντρα με ναπάλμ.
Η ανικανότητα της Βόρειας Κορέας να ανταποδώσει αναλογικά αποδυνάμωσε σημαντικά τη στρατηγική της θέση και τη διαπραγματευτική της ισχύ.
Ο Λευκός Οίκος εξέτασε σοβαρά το ενδεχόμενο πυρηνικών επιθέσεων εναντίον της Βόρειας Κορέας τόσο κατά τη διάρκεια του πολέμου όσο και σε πολλές περιπτώσεις μετά από αυτόν, με τις κυβερνήσεις του Barak Obama και του Donald Trump να πλησιάζουν στην εκτέλεση αδικαιολόγητων επιθέσεων.
Η Βόρεια Κορέα απέκτησε για πρώτη φορά τη δυνατότητα να πλήξει το αμερικανικό έδαφος με πυρηνικά όπλα το 2017, με την ανάπτυξη των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Hwasong-14 και Hwasong-15, γεγονός που θεωρήθηκε καθοριστικό σημείο στην ικανότητά της να αποτρέπει στρατιωτικές ενέργειες από τις ΗΠΑ και τη Δύση.

Μόλις 7 κράτη στον κόσμο διαθέτουν πυρηνικά υποβρύχια

Από το 2017, η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να ενισχύει το αποτρεπτικό της οπλοστάσιο, με την ανάπτυξη ενός πυρηνοκίνητου υποβρυχίου να αναμένεται να το ενισχύσει ακόμη περισσότερο.
Η κατασκευή ενός τέτοιου πλοίου θα καθιστούσε τη Βόρεια Κορέα την έβδομη χώρα στον κόσμο με πυρηνοκίνητα υποβρύχια, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, τη Ρωσία, την Ινδία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Από το 2022, έχει προκύψει οργιώδης φημολογία ότι η Ρωσία μπορεί να παρέχει υποστήριξη στο μακροχρόνιο πρόγραμμα πυρηνοκίνητων υποβρυχίων της Βόρειας Κορέας, ως αντάλλαγμα για τις μεγάλες μεταφορές οπλισμού από την ασιατική χώρα στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
Μια τέτοια υποστήριξη ίσως ήταν καθοριστικός παράγοντας για την επιτάχυνση της έναρξης της κατασκευής, με σημαντικές πιθανότητες να ναυπηγήσει το ναυτικό της Βόρειας Κορέας το πρώτο πυρηνοκίνητο πλοίο της γύρω στο 2030.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης