Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δυστοπικό σενάριο για τη Γάζα - Σύννεφο από αμίαντο απειλεί με καρκίνο τους Παλαιστίνιους

Δυστοπικό σενάριο για τη Γάζα - Σύννεφο από αμίαντο απειλεί με καρκίνο τους Παλαιστίνιους
Σενάριο ... 11ης Σεπτεμβρίου για τη Γάζα
Σαν να μην έφταναν οι βάρβαροι ισραηλινοί βομβαρδισμοί ένας νέος υγειονομικός -αυτή τη φορά- κίνδυνος απειλεί τώρα τους Παλαιστίνιους της Γάζας.
Ο λόγος γίνεται για τον αμίαντο ένα άκρως επικίνδυνο χημικό υλικό, το οποίο αναδύεται από τα συντρίμμια στον παλαιστινιακό θύλακα.
Πρόκειται για ένα ορυκτό που ενέχει ελάχιστο κίνδυνο για τον άνθρωπο όταν δεν διαταράσσεται, αλλά είναι εξαιρετικά καρκινογόνο όταν διασκορπίζεται και απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα.
Μέσα σε μόλις έναν χρόνο οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί είχαν ως αποτέλεσμα τη διάσπαση τεράστιων ποσοτήτων αμιάντου σε μικροσκοπικά, αιωρούμενα σωματίδια, τα οποία μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν καρκίνο σε όσους τα εισπνέουν, με αποτέλεσμα ειδικοί να υποστηρίζουν ότι περιπτώσεις καρκίνου πιθανότατα θα καταγράφονται «για δεκαετίες» στη Γάζα.
Όπως υπολογίζει ο ΟΗΕ, περίπου 800.000 τόνοι από τα συντρίμμια σε όλη τη Γάζα μπορεί να είναι μολυσμένοι με αμίαντο.
Αυτό συνιστά θανάσιμο κίνδυνο για τους Παλαιστίνιους που είναι παγιδευμένοι στη Λωρίδα, τονίζει στο Al Jazeera ο Βρετανός ακαδημαϊκός και ειδικός στον αμίαντο, Roger Willie.
«Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε αν ο αμίαντος διαταραχθεί και μεταφερθεί στον αέρα είναι να μπείτε σε ένα αυτοκίνητο και να απομακρυνθείτε όσο το δυνατόν πιο μακριά» δήλωσε ο Willie.
Όμως η λύση αυτή δεν είναι εφικτή για τους περισσότερους από δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιους που συνωστίζονται στα περίπου 365 τετραγωνικά χιλιόμετρα, εκ των οποίων -όπως προειδοποίησε ο ΟΗΕ- μόνο το 11% εξακολουθεί να θεωρείται ασφαλής ζώνη.

Σενάριο ... 11ης Σεπτεμβρίου για τη Γάζα

Η έκθεση στον αμίαντο όσων που βρέθηκαν σε στόχους ισραηλινών βομβαρδισμών, μπορεί να συγκριθεί με εκείνη από το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, υπογράμμισε ο Willie.
Χρόνια αργότερα, έγινε φανερό ότι στα σύννεφα σκόνης υπήρχαν τοξικές χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένου του αμιάντου.
«Έκανα τότε (σ.σ. το 2001) μια πρόβλεψη ότι περισσότεροι άνθρωποι θα πέθαιναν από τις ασθένειες που σχετίζονται με τον αμίαντο από ό,τι στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου», πρόσθεσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Υγείας του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, 4.343 επιζώντες πέθαναν μετά την επίθεση από ασθένειες που σχετίζονται με τον αμίαντο σε σύγκριση με τους 2.974 ανθρώπους που πέθαναν την 11η Σεπτεμβρίου. «Θα συμβεί ακριβώς το ίδιο στη Γάζα», τόνισε ο Βρετανός ακαδημαϊκός.
«Οι αιωρούμενες συγκεντρώσεις θα είναι εξαιρετικά υψηλές, και αυτό είναι εγγυημένο μεσοθηλίωμα» εξήγησε ο Willie, θίγοντας έναν τύπο καρκίνου που συνήθως σχηματίζεται γύρω από τους πνεύμονες ή την κοιλιά.
Η έκθεση στον αμίαντο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρκίνο των πνευμόνων, του λάρυγγα και των ωοθηκών, καθώς και σε αμιάντωση, την οποία το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ περιγράφει ως μια «φλεγμονώδη κατάσταση που επηρεάζει τους πνεύμονες και μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια, βήχα και μόνιμη βλάβη των πνευμόνων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης