Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παράξενα της Ουκρανίας – To Ρωσικό υπερόπλο Su-57 Stealth κατέρριψε το Ρωσικό drones S-70 Okhotnik-B και ένα F-16

Παράξενα της Ουκρανίας – To Ρωσικό υπερόπλο Su-57 Stealth κατέρριψε το Ρωσικό drones S-70 Okhotnik-B και ένα F-16
Το ρωσικό S-70 «Okhotnik-B» καταρρίφθηκε από το Su-57 Stealth τελευταίας γενιάς μαχητικό αεροσκάφος
Στις 5 Οκτωβρίου 2024, ένα αρκετά περίεργο περιστατικό σημειώθηκε πάνω από το Donbass, με ένα ρωσικό S-70 «Okhotnik-B» (ή κυριολεκτικά «Hunter-B») να καταρρίπτεται από «φιλικά πυρά».
Το ρωσικό S-70 «Okhotnik-B» καταρρίφθηκε από Ρώσους αλλά έχει σημασία ο λόγος.
Ο έλεγχος στο βαρύ UCAV (μη επανδρωμένο εναέριο όχημα μάχης) προφανώς χάθηκε, με αποτέλεσμα το συνοδευτικό μαχητικό αεροσκάφος (πιθανότατα Su-57 Stealth τελευταίας γενιάς μαχητικό αεροσκάφος) να το καταρρίψει.
Αρχικά, το καθεστώς του Κιέβου ανέφερε ότι οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις (VKS) έχασαν ένα αεροσκάφος Su-25 CAS (στενή αεροπορική υποστήριξη) πάνω από την Konstantinovka και ότι φέρεται ότι «καταρρίφθηκε» από την αεράμυνα τους από το διαφημισμένο «Patriot».
Ωστόσο, δεδομένου ότι ο οικισμός βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα πίσω από την πρώτη γραμμή, δεν ήταν πολύ λογικό ότι ένα αεροσκάφος CAS στενής αεροπορικής υποστήριξης θα πήγαινε τόσο μακριά, ωθώντας πολλούς να αμφισβητήσουν την εγκυρότητα τέτοιων ισχυρισμών.

Το ρωσικό S-70 «Okhotnik-B» καταρρίφθηκε από το Su-57 Stealth τελευταίας γενιάς μαχητικό ασεροκσάφος

Και πράγματι, σύντομα υπήρξαν πλάνα από το περιστατικό, αποδεικνύοντας πέραν πάσης αμφιβολίας ότι όχι μόνο δεν ήταν Su-25 και ότι δεν καταρρίφθηκε από κανένα σύστημα SAM (πύραυλος επιφανείας-αέρος), αλλά το αντίθετο.
Οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις (VKS)πέταξε πάνω από την περιοχή χωρίς αντίπαλο, δείχνοντας ότι η πολυδιαφημισμένη αεράμυνα της Ουκρανίας που προέρχεται από το ΝΑΤΟ δεν ήταν σε θέση να εντοπίσει τίποτα. Το βίντεο δείχνει ξεκάθαρα ότι το μυστικό drones S-70 Okhotnik-B κατέρρευσε λόγω «φιλικών πυρών».
Το συνοδευτικό μαχητικό αεροσκάφος χρησιμοποίησε έναν πύραυλο αέρος-αέρος μικρού βεληνεκούς για να καταρρίψει το UCAV (ορισμένοι αναλυτές ισχυρίζονται ότι ήταν ένα R-73, αν και αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, καθώς το Su-57, ο πιο πιθανός «ένοχος» χρησιμοποιεί το νέο R-74M2).
Ωστόσο, οι εικασίες για τους λόγους της κατάρριψής του δεν είναι λιγότερο περίεργες από το ίδιο το περιστατικό, καθώς ανοίγει μια πληθώρα άλλων ερωτημάτων.

Το ρωσικό drone S-70 «Okhotnik-B»
Russian-S-70-UCAV-Incident-Proves-768x428_1.jpg

Τα πολλά ερωτήματα

Πρώτα από όλα, ορισμένες από τις πηγές της Ουκρανίας επιμένουν ότι το μυστικό drones S-70 Okhotnik-B πιθανώς καταρρίφθηκε από Ουκρανικό μαχητικό.
Ωστόσο, αυτός ο μύθος καταρρίπτεται αμέσως από το απλό γεγονός ότι το μυστικό drones S-70 Okhotnik-B και το συνοδευτικό αεροπλάνο πετούσαν από κοινού, υπονοώντας ξεκάθαρα ότι το πολεμικό αεροπλάνο συνόδευε το drone (και πιθανώς το έλεγχε και στην περίπτωση του Su-57).
Είναι γελοίο ακόμη και να σκεφτόμαστε ότι ένα αεροσκάφος της Ουκρανίας θα συνόδευε ένα άγνωστο αεροσκάφος μόλις 20 χιλιόμετρα πίσω από την πρώτη γραμμή και μετά θα αποφάσιζε ξαφνικά να το καταρρίψει.
Έτσι, είναι ξεκάθαρο ότι η ρωσική VKS κατέρριψε το S-70.
Ο δεύτερος μύθος που διαδόθηκε είναι ότι το μυστικό drones S-70 Okhotnik-B «καταστράφηκε» από τον ηλεκτρονικό πόλεμο του εχθρού (EW).
Ωστόσο, και αυτό μπορεί να απορριφθεί από το απλό γεγονός ότι αυτό το μαχητικό drone δεν μπορεί να εντοπιστεί από οποιοδήποτε σύστημα ραντάρ.

Πετούσαν απαρατήρητα

Αυτό μας φέρνει σε ένα άλλο πολύ σημαντικό γεγονός.
Συγκεκριμένα, τόσο το μυστικό drones S-70 Okhotnik-B όσο και το συνοδευτικό μαχητικό αεροσκάφος Su 57S σχεδόν σίγουρα πέταξαν απαρατήρητα περίπου 20 χιλιόμετρα πίσω από την πρώτη γραμμή.

Αυτό ενισχύεται περαιτέρω από το απλό γεγονός ότι η Ουκρανία συχνά ισχυρίζεται ότι «κατέρριψε» ρωσικά αεροσκάφη που πετούσαν πολύ πέρα από τη μέγιστη εμβέλεια της αεράμυνας της.
Λαμβάνοντας υπόψη πόσο συχνά λέει ψέματα για την απόδοση των συστημάτων SAM του ακόμη και έναντι ρωσικών υπερηχητικών πυραύλων, αυτό δεν προκαλεί έκπληξη.
Και ενώ το περιστατικό μπορεί αρχικά να φαίνεται σαν οπισθοδρόμηση για τη Ρωσία, είναι πραγματικά ντροπιαστικό για την Ουκρανία, καθώς δεν μπορεί να εντοπίσει τα πιο πρόσφατα ρωσικά αεροσκάφη.

Τι αποκαλύπτεται για το μυστικό drones S-70 Okhotnik-B

Πλάνα από το σημείο της συντριβής αποδεικνύουν επίσης ότι το ρωσικό S-70 Okhotnik-B ήταν πράγματι οπλισμένο.
Στρατιωτικοί αναλυτές εντόπισαν αυτό που φαίνεται να είναι μια βόμβα ολίσθησης UMPB D-30SN στα συντρίμμια, υποδηλώνοντας ότι το drone επρόκειτο να πραγματοποιήσει μια αποστολή κρούσης (προς το παρόν, φαίνεται ότι υπάρχει μόνο μία βόμβα, υπονοώντας περαιτέρω ότι θα μπορούσε να είχε ήδη ρίξει τουλάχιστον μέρος του ωφέλιμου φορτίου).
Ορισμένοι αναλυτές έχουν αναγνωρίσει το εν λόγω S-70 Okhotnik-B ως bort 74 (επίσημη ονομασία S-70-4).
Τα δεδομένα ανοιχτού κώδικα υποδηλώνουν ότι υπάρχουν μόνο δύο τέτοια S-70 Okhotnik-B.
Συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να υπάρχουν πάνω από 6 από αυτά τα drones που έχουν ήδη κατασκευαστεί και πετούν (αν όχι περισσότερα), καθώς ο ρωσικός στρατός σίγουρα δεν θα έστελνε ένα αεροσκάφος σε μια αποστολή μάχης αν κατασκευάζονταν μόνο δύο.
Η σειριακή παραγωγή ήταν αρχικά προγραμματισμένη να ξεκινήσει το 2025, το νωρίτερο.

Ωστόσο, ορισμένες πηγές τόνισαν ότι επισπεύστηκε για το δεύτερο εξάμηνο του 2024.
Αν και υπήρχαν αμφιβολίες σχετικά με αυτήν την προθεσμία, ιδιαίτερα καθώς το όνομα S-70 υποδηλώνει ότι το UCAV δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη στρατιωτική ονομασία, η πολεμική χρήση τέτοιων τα drones μπορεί να υπονοούν ότι είναι όντως έτοιμο για μαζική παραγωγή.
Από την άλλη πλευρά, δεν είναι ασυνήθιστο για τον ρωσικό στρατό να χρησιμοποιεί πρωτότυπα προπαραγωγής σε αποστολές μάχης, όπως αποδεικνύεται από το Su-57 που χρησιμοποιήθηκε στη Συρία από το 2018 (είχε επισήμως τεθεί σε υπηρεσία δύο χρόνια αργότερα).

Το Su-57S εκτελεί μυστικές αποστολές βαθιάς κρούσης στην Ουκρανία – Κατέρριψε F-16

Και μιλώντας για το Su-57S, αυτό το περιστατικό αποδεικνύει ότι το αεροσκάφος επόμενης γενιάς εκτελεί όντως μυστικές αποστολές βαθιάς κρούσης πάνω από την Ουκρανία, ενισχύοντας περαιτέρω τις σοβαρές εικασίες ότι χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη επιβεβαιωμένη κατάρριψη ενός F-16 που προέρχεται από το ΝΑΤΟ.
Επιπλέον, ο Ουκρανός αναλυτής Mikhailo Pavliv προφανώς επιβεβαίωσε ότι όχι μόνο χρησιμοποιήθηκε το Su-57 για την κατάρριψη του F-16, αλλά ότι δύο F-16 μπορεί να είχαν καταστραφεί.
Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς ακόμη και το OSINT (πληροφορίες ανοιχτού κώδικα) μπόρεσε να εντοπίσει τη θέση του, οπότε σίγουρα δεν θα ήταν πρόβλημα για τον ρωσικό στρατό να κάνει το ίδιο.
Το γεγονός ότι το S-70 Okhotnik-B χάθηκε κατά τη διάρκεια μιας μυστικής αποστολής κρούσης που περιελάμβανε ένα Su-57S δείχνει ότι αυτό το UCAV δικαιολόγησε τον ίδιο τον σκοπό της ύπαρξής του – είναι ένα πολύ πιο αναλώσιμο αεροσκάφος από ένα επανδρωμένο αεροσκάφος, επιχείρημα που συμμερίζονται εξέχοντες στρατιωτικοί αναλυτές.
Και ενώ το drone χάθηκε, παρέχει στον ρωσικό στρατό μια ανεκτίμητη εμπειρία μάχης που θα επιτρέψει την εφαρμογή διαφόρων βελτιώσεων στο σχεδιασμό πριν εισέλθει πραγματικά στη μαζική παραγωγή.

Το Ρωσικό Su-57 Stealth
su57sss_bn.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης