Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανοίκεια επίθεση Von der Leyen στον Orban – Έκλεισε την ομιλία της λέγοντας… «Είμαστε μια οικογένεια»

Ανοίκεια επίθεση Von der Leyen στον Orban – Έκλεισε την ομιλία της λέγοντας… «Είμαστε μια οικογένεια»
Στο παρελθόν, το Κοινοβούλιο επέκρινε τη Von der Leyen ότι είναι πολύ ήπια όταν αντιμετωπίζει ζητήματα κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουγγαρία
Μια πρωτοφανή και ανοίκεια επίθεση εξαπέλυσε η Ursula Von der Leyen στον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Viktor Orban, αφού μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη φιλοσοφία του Vladimir Putin, ενώ επέτρεψε ξένες παρεμβάσεις Ρωσίας και Κίνας και απογοήτευσε τον ουγγρικό λαό.
«Θέλω να τους ρωτήσω», είπε κοιτάζοντας κατευθείαν τον Orban: «Θα κατηγορούσαν ποτέ τους Ούγγρους για τη σοβιετική εισβολή του 1956;
Ή οι Τσέχοι και οι Σλοβάκοι για τη σοβιετική καταστολή του 1968;
Ή οι Λιθουανοί για τη σοβιετική καταστολή του 1991;».
Οι ρητορικές ερωτήσεις αντιμετωπίστηκαν με χειροκροτήματα από φιλοευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες.
Στο παρελθόν, το Κοινοβούλιο επέκρινε τη Von der Leyen ότι είναι πολύ ήπια όταν αντιμετωπίζει ζητήματα κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουγγαρία.
Η διάψευση της για τις πολιτικές του Orban έρχεται εβδομάδες πριν η ομάδα των 26 Ευρωπαίων Επιτρόπων πάει στο Κοινοβούλιο για την υπογραφή τους — και χρειάζεται την υποστήριξη των ευρωβουλευτών για τη δεύτερη θητεία της.
Στην πιο πρόσφατη ομιλία της, με ασυνήθιστα αυστηρό τόνο, η Von der Leyen ανέφερε ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός συμπαθεί τον Putin.
Στην αρχή των έξι μηνών της Ουγγαρίας στο τιμόνι της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Orban πραγματοποίησε αυτοανακηρυγμένες «ειρηνευτικές αποστολές» στο Κίεβο, τη Μόσχα, το Πεκίνο και την Ουάσιγκτον και ισχυρίστηκε, χωρίς εξουσιοδότηση, ότι εκπροσωπούσε την ΕΕ.
«Υπάρχουν ακόμη κάποιοι που κατηγορούν αυτόν τον πόλεμο όχι στον εισβολέα αλλά στους εισβολείς.
Όχι για τη λαγνεία του Putin για εξουσία, αλλά για τη δίψα της Ουκρανίας για ελευθερία», πρόσθεσε η Von der Leyen.

Σοκαρισμένος ο Orban

Μετά από σχόλια από τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου, ο Orban είχε την ευκαιρία να απαντήσει και είπε ότι «εξεπλάγην με όσα είπε η πρόεδρος».
«Εσκεμμένα δεν έθεσα τις διαφορές μας, γιατί ως Προεδρία του Συμβουλίου εργαζόμαστε για λογαριασμό της Ευρώπης.
Δεν είναι σωστό να μιλάμε για αυτές τις διαφορές απόψεων όταν εδώ μιλάμε για την προεδρία», είπε.
Ο Orban πρόσθεσε ότι η Επιτροπή έχει γίνει «πολιτικό όπλο» αντί να είναι ουδέτερη και να επικεντρώνεται στην προστασία των συνθηκών της ΕΕ.

Συνέχισε η Von der Leyen

Όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, το θέμα όπου η von der Leyen και ο Orbán συμφωνούν ότι η ΕΕ χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις, η πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε ότι, παρά τις προσπάθειες της ΕΕ να τονώσει την ενιαία αγορά, υπάρχει «μία κυβέρνηση που κινείται προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, που απομακρύνεται από την ενιαία αγορά».
«Πώς μπορεί μια κυβέρνηση να προσελκύσει περισσότερες ευρωπαϊκές επενδύσεις, αν την ίδια στιγμή κάνει διακρίσεις σε βάρος των ευρωπαϊκών εταιρειών, φορολογώντας τις περισσότερο από άλλες;» πρόσθεσε εκείνη.
Η Von der Leyen ολοκλήρωσε την επίθεσή της στον Orban αναφέροντας τη μετανάστευση, ένα πολιτικό καυτό θέμα και μακροχρόνιο σημείο συζήτησης του Ούγγρου πρωθυπουργού, ο οποίος υποστήριξε μια μέρα νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου ότι η χώρα του ήταν μια από τις μοναδικές που αγωνίζονται να κρατήσουν μετανάστες χωρίς έγγραφα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Άκουσα τα λόγια σας», συνέχισε η Von der Leyen.
«Είπατε ότι η Ουγγαρία προστατεύει τα σύνορα και ότι εγκληματίες φυλακίζονται στην Ουγγαρία.
Πώς ταιριάζει αυτό με το γεγονός ότι οι αρχές πέρυσι απελευθέρωσαν από τη φυλακή καταδικασμένους διακινητές και λαθρέμπορους πριν ολοκληρώσουν την ποινή τους;».
Χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να επικρίνει περαιτέρω την πρόσφατη απόφαση της Ουγγαρίας να επιτρέψει στην κινεζική αστυνομία να περιπολεί εντός της χώρας, καθώς και τη χαλάρωση του καλοκαιριού στις προϋποθέσεις βίζας για τους Ρώσους υπηκόους, την οποία αποκάλεσε «κίνδυνο ασφαλείας» για όλες τις χώρες της ΕΕ.
«Αυτό δεν υπερασπίζεται την κυριαρχία της Ευρώπης, είναι μια κερκόπορτα για ξένες παρεμβάσεις», είπε η Von der Leyen.

Είμαστε μια οικογένεια

Όμως η Von der Leyen άμβλυνε τα χτυπήματά της τελειώνοντας την ομιλία της με μια έκκληση προς τον ουγγρικό λαό.
«Είμαστε μια οικογένεια. Η ιστορία σας είναι η ιστορία μας.
Το μέλλον σας είναι το μέλλον μας.
Δέκα εκατομμύρια Ούγγροι είναι 10 εκατομμύρια καλοί λόγοι για να συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε το μέλλον μας μαζί», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης