Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο στόχαστρο του γαλλικού οργανισμού φαρμάκων σκευάσματα κατά της παχυσαρκίας

Στο στόχαστρο του γαλλικού οργανισμού φαρμάκων σκευάσματα κατά της παχυσαρκίας
Το Wegovy είναι ένα από τα ανάλογα του GLP-1 (aGLP-1), ένα νέο είδος θεραπείας που έχει γίνει πολύ δημοφιλές στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, καθώς βοηθά τους ασθενείς να χάσουν γρήγορα βάρος.
Το δανέζικο εργαστήριο Novo Nordisk ανακοίνωσε την κυκλοφορία του φαρμάκου κατά της παχυσαρκίας Wegovy στη Γαλλία, όμως η υπηρεσία ασφάλειας φαρμάκων της χώρας έχει ήδη δηλώσει ότι θα παρακολουθεί τη χρήση του για να διασφαλίσει ότι δεν γίνεται κατάχρηση για αισθητικούς σκοπούς.
Το Wegovy είναι ένα από τα ανάλογα του GLP-1 (aGLP-1), ένα νέο είδος θεραπείας που έχει γίνει πολύ δημοφιλές στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, καθώς βοηθά τους ασθενείς να χάσουν γρήγορα βάρος.
Λόγω της έγχυσης μιας δραστικής ουσίας, της σεμαγλουτίδης, η οποία είναι η ίδια που χρησιμοποιείται στο άλλο αντιδιαβητικό φάρμακο Ozempic της Novo Nordisk, οι ασθενείς αισθάνονται χορτάτοι.
Εάν χρησιμοποιηθεί σε υψηλότερες δόσεις και σε περιπτώσεις όπου ο ασθενής είναι παχύσαρκος, η ουσία μπορεί να οδηγήσει σε εμετό, ναυτία ή διάρροια.
Για τη γαλλική αγορά, η Novo Nordisk ανακοίνωσε ότι το Wegovy θα διατίθεται με ιατρική συνταγή. Αναμένεται να κοστίζει μεταξύ 9 και 12 ευρώ και δεν θα καλύπτεται από το εθνικό σύστημα ασφάλισης υγείας, πρόσθεσε το δανέζικο εργαστήριο.
Υπάρχει η ελπίδα ότι το Wegovy «θα επιτρέψει σε πολλούς Γάλλους ασθενείς να ακολουθήσουν μια θεραπευτική πορεία που περιλαμβάνει μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων και αυξημένη σωματική δραστηριότητα, η οποία εξακολουθεί να είναι απαραίτητη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής θυγατρικής της Novo Nordisk, Etienne Tichit, σε μήνυμα που απέστειλε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Η ANSM εφιστά προσοχή

Ωστόσο, παρόμοια φάρμακα έχουν χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά για αισθητικούς σκοπούς από άτομα που δεν χρειάζονται τη θεραπεία από ιατρικής άποψης.
Ενώ η Γαλλική Εθνική Υπηρεσία για την Ασφάλεια των Φαρμάκων και των Προϊόντων Υγείας (ANSM) έχει δώσει την έγκρισή του για την κυκλοφορία του φαρμάκου στη Γαλλία, θέτει το φάρμακο υπό στενή παρακολούθηση για να αποφευχθεί η χρήση του από άτομα που δεν είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα και δεν έχουν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το βάρος.
«Το φάρμακο αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως θεραπεία δεύτερης γραμμής, σε περίπτωση αποτυχίας της διαχείρισης της δίαιτας και σε συνδυασμό με δίαιτα χαμηλών θερμίδων και σωματική δραστηριότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του οργανισμού.
Μόνο ένας γιατρός που ειδικεύεται στην ενδοκρινολογία-διαβητολογία-διατροφή ή με εκπαίδευση στην «εφαρμοσμένη διατροφή» μπορεί να συνταγογραφήσει το Wegovy, έγραψε η ANSM, προσθέτοντας ότι οι γενικοί γιατροί μπορούν να ανανεώνουν τις συνταγές των ασθενών μόνο αργότερα.
Η ANSM ζητά επίσης από τους γιατρούς που θεραπεύουν την παχυσαρκία να συνταγογραφούν την aGLP-1 σε ασθενείς με αρχικό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) μεγαλύτερο ή ίσο με 35 kg/m2 κάτω των 65 ετών.
«Οι συστάσεις αυτές θα επανεκτιμηθούν καθώς η κατάσταση θα εξελίσσεται», πρόσθεσε η ANSM.
Το Wegovy έλαβε το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) στις αρχές του 2022 για τη διαχείριση της παχυσαρκίας σε ενήλικες και στις αρχές του 2023 για εφήβους ηλικίας άνω των 12 ετών.
Στην Ευρώπη, το Wegovy κυκλοφορεί ήδη στη Γερμανία, την Ισπανία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης