Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αρνήθηκε «deal» με τα καρτέλ ναρκωτικών και τον αποκεφάλισαν δημόσια - Νεκρός Μεξικανός δήμαρχος, 6 ημέρες αφού ανέλαβε

Αρνήθηκε «deal» με τα καρτέλ ναρκωτικών και τον αποκεφάλισαν δημόσια - Νεκρός Μεξικανός δήμαρχος, 6 ημέρες αφού ανέλαβε
Οργή και αηδία στο Μεξικό για τον αποκεφαλισμό του πρόσφατα ορκισμένου δημάρχου της πόλης
Η νέα κυβέρνηση του Μεξικού έχει συγκλονιστεί από τη δολοφονία δημάρχου πόλης που δέχθηκε επίθεση και αποκεφαλίστηκε λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Ο Arcos Catalán ορκίστηκε δήμαρχος του Τσιλπαντσίνγκο, της πρωτεύουσας της νότιας πολιτείας Guerrero, στις 30 Σεπτεμβρίου, μια ημέρα πριν η ίδια η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούντια Σεϊνμπάουμ, αναλάβει την εξουσία.
Η Sheinbaum επιβεβαίωσε αναφορές ότι ο 43χρονος αρχηγός της πόλης είχε δολοφονηθεί την προηγούμενη μέρα, λέγοντας στους δημοσιογράφους: «Γίνονται όλες οι απαραίτητες έρευνες».
Φωτογραφίες του ματωμένου κεφαλιού του Arcos Catalán, που εκτέθηκε στην οροφή ενός λευκού οχήματος ενώ το σώμα του βρισκόταν μέσα, διαδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – μια τρομακτική αποτύπωση της βίας που έχει προκαλέσει η σύγκρουση οργανωμένου εγκλήματος του Μεξικού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Η δολοφονία του δημάρχου ήρθε μετά τον θάνατο δύο στενών συμμάχων του στις πρώτες μέρες της βραχύβιας διοίκησής του. Ένας γραμματέας, ο Francisco Tapia, δολοφονήθηκε στις 3 Οκτωβρίου, ενώ ο Ulises Hernández Martínez, πρώην διοικητής της αστυνομίας των ειδικών δυνάμεων που φέρεται να γίνει επικεφαλής ασφαλείας του Arcos Catalán, δέχτηκε σφαίρες την παραμονή της ορκωμοσίας του δημάρχου.

Η πολιτεία Guerrero έχει γίνει από τις πιο φονικές για υποψήφιους και εν ενεργεία αιρετούς αξιωματούχους, καθώς και για δημοσιογράφους.
Τουλάχιστον έξι υποψήφιοι για δημόσια αξιώματα δολοφονήθηκαν στην πολιτεία πριν από τις εκλογές της 2ας Ιουνίου.
Συγκλονισμένοι πολίτες μοιράστηκαν πλάνα από μια συνέντευξη με τον δήμαρχο πριν από το θάνατό του, στην οποία είπε ότι ήθελε να τον θυμούνται ως προωθητή της ειρήνης και της ευτυχίας. «Έζησα εδώ όλη μου τη ζωή… και εδώ είναι που θέλω να πεθάνω – αλλά θέλω να πεθάνω παλεύοντας για την πόλη μου», είπε ο Arcos Catalán.
Ο Arcos εκπροσωπούσε έναν συνασπισμό της αντιπολίτευσης που περιλάμβανε το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI). Το κόμμα του ανέβηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτηρίζοντας τη δολοφονία του δημάρχου «άνανδρο έγκλημα». Το PRI ζήτησε δικαιοσύνη στις αρχές αυτής της εβδομάδας.   
"Φτάνει η βία και η ατιμωρησία! Ο λαός του Guerrero δεν αξίζει να ζει με φόβο", έγραψε το PRI στο X. 
Το Guerrero είναι μια κόλαση του καρτέλ και μια από τις πιο θανατηφόρες πολιτείες στο Μεξικό.
Τα καρτέλ πολεμούν μεταξύ τους για τον έλεγχο της παραγωγής ναρκωτικών και της εμπορίας ανθρώπων. Αυτή είναι μια από τις πιο θανατηφόρες περιοχές για εκλεγμένους δημόσιους λειτουργούς και δημοσιογράφους.
Εν τω μεταξύ, τα ανοιχτά νότια σύνορα της κυβέρνησης Biden δεν έχουν πυροδοτήσει απλώς τη χειρότερη συνοριακή κρίση στην αμερικανική ιστορία, αλλά ενίσχυσαν και εμπλουτίζουν καρτέλ που ελέγχουν τεράστια δίκτυα εμπορίας ανθρώπων. 

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης