Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορική ανατροπή - Η Βρετανία θα κηρύξει ως «οικολογικά φιλική» την πολεμική βιομηχανία

Ιστορική ανατροπή - Η Βρετανία θα κηρύξει ως «οικολογικά φιλική» την πολεμική βιομηχανία
Η βρετανική οικονομική δύναμη, το City του Λονδίνου, ασκεί σημαντικές πιέσεις να χαρακτηριστούν τα χρήματα που εισρέουν στους κατασκευαστές όπλων ως φιλικά προς το περιβάλλον
Ο πολιτισμικός πόλεμος αναμένεται να φουντώσει εκ νέου στη Δύση, καθώς οι Βρετανοί άνοιξαν και πάλι την ατζέντα για τους κατασκευαστές όπλων.
Η βρετανική οικονομική δύναμη, το City του Λονδίνου, ασκεί σημαντικές πιέσεις να χαρακτηριστούν τα χρήματα που εισρέουν στους κατασκευαστές όπλων ως φιλικά προς το περιβάλλον.
Καθώς η Ουκρανία συνεχίζει να πολεμά τη Ρωσία, η βρετανική κυβέρνηση που έχει περιορισμένα χρήματα θέλει ο ιδιωτικός τομέας να βοηθήσει στην ενίσχυση της χρηματοδότησης για την αμυντική βιομηχανία της χώρας.
Αλλά η κορυφή του Σίτι του Λονδίνου λέει ότι υπάρχει ένα σοβαρό εμπόδιο: περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί και αποκλεισμοί διακυβέρνησης (ESG) που εμποδίζουν τα χρήματα να φτάσουν στους κατασκευαστές όπλων και στους κατασκευαστές βομβών.
Και, υποστηρίζει, ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει ότι τα όπλα πλέον εξυπηρετούν ένα πραγματικό κοινωνικό αγαθό για την υπεράσπιση της δημοκρατίας – και έτσι θα πρέπει να αναγνωριστούν ως φιλικές προς το περιβάλλον και κοινωνικά επενδύσεις.
«Θα υποστηρίξαμε ότι υπάρχει μια κοινωνική αξία στην άμυνα που πρέπει να αναγνωριστεί σωστά από την κοινότητα της βιωσιμότητας», δήλωσε ο Miles Celic, διευθύνων σύμβουλος του TheCityUK, ενός κορυφαίου εμπορικού λόμπι.

Εκρηκτικό επιχείρημα

Αν και δεν υπάρχουν σαφείς κανόνες που να εμποδίζουν αυτές τις επενδύσεις, πληροφορίες των ξένων μέσων αναφέρουν ότι η κυβέρνηση των Εργατικών θα προχωρήσει σε σημαντική αναθεώρησή της στην προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου για την άμυνα για να εξαλείψει τυχόν αντικίνητρα που προκύπτουν στο όνομα των φιλικών προς το περιβάλλον επενδύσεων.
Αλλά είναι μια συζήτηση που κινδυνεύει να εξοργίσει τόσο την αριστερά όσο και τη δεξιά, δημιουργώντας ένα πολιτικό ναρκοπέδιο για τη νέα κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στα δεξιά, το ESG έχει γίνει μια βρώμικη λέξη, με τους Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ να επιτίθενται στις επιχειρήσεις επειδή δίνουν προτεραιότητα στις προοδευτικές αξίες έναντι της δημιουργίας χρημάτων.
«Ως υπουργός Πόλης είδα από πρώτο χέρι τη ζημιά που προκλήθηκε από τις «συνολικές» πολιτικές ESG που αποχρηματοδοτούσαν τις βρετανικές αμυντικές εταιρείες, επειδή οι οικολογικοί πολεμιστές που έβγαλαν τους δείκτες έτυχε να ήταν και προσωπικά αντίθετοι σε αυτούς», δήλωσε ο Andrew Griffith, ένας συντηρητικός βουλευτής.

«Τίποτα ηθικό»

Ταυτόχρονα, το City έχει δεχθεί πυρά από την αριστερά επειδή διοχέτευσε πάρα πολλά χρήματα σε ρυπογόνες ή επιβλαβείς εταιρείες.
Αυτό συνεπάγεται κινδύνους για τη φήμη.
Ο οίκος Baillie Gifford, για παράδειγμα, επικρίθηκε από ακτιβιστές αυτό το καλοκαίρι για τις σχέσεις του με ισραηλινές αμυντικές εταιρείες και ορυκτά καύσιμα — και αποσύρθηκε ως χορηγός ενός διάσημου λογοτεχνικού φεστιβάλ.
Η τράπεζα Barclays έχει δεχθεί επίσης πιέσεις για τις συναλλαγές της με την ισραηλινή κυβέρνηση.
Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας θα αντιστέκονταν σθεναρά σε κάθε προσπάθεια να χαρακτηριστεί η άμυνα ως ηθική.
Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση των Εργατικών χρειάζεται μετρητά.
Ξεκινώντας την αμυντική αναθεώρηση του κόμματός του τον Ιούλιο, ο πρωθυπουργός Keir Starmer ανέλαβε μια «σοβαρή δέσμευση» να δαπανήσει το 2,5% του ΑΕΠ για την άμυνα εν μέσω «πολλαπλασιασμένων και διαφοροποιημένων» απειλών για την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ενώ οι παραδοσιακές αμυντικές δαπάνες, για παράδειγμα σε αεροπλάνα και τανκ, προέρχονται απευθείας από την κυβέρνηση, η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα θα μπορούσε να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο βοηθώντας τις εταιρείες που προμηθεύουν αμυντικές εταιρείες, αλλά των οποίων τα προϊόντα έχουν διπλή χρήση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλους κλάδους, όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης