Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατάρρευση - «Πέφτουν» οι Ουκρανοί στο Donbass, σαρωτική αντεπίθεση Ρώσων στο Kursk - Πυρηνική άσκηση το ΝΑΤΟ

Κατάρρευση - «Πέφτουν» οι Ουκρανοί στο Donbass, σαρωτική αντεπίθεση Ρώσων στο Kursk - Πυρηνική άσκηση το ΝΑΤΟ
Ρωσικά drones καμικάζι και πύραυλοι Iskander κατέστρεψαν στόχους στις περιοχές της Οδησσού, του Chernihiv, της Poltava καθώς και σε Sumy, Kharkiv και άλλες περιοχές
(upd15) Εικόνα κατάρρευσης παρουσιάζει ο ουκρανικός στρατός καθώς ολοένα και περισσότερα προπύργια τους στο Donbass πέφτουν στα χέρια των Ρώσων, οι οποίοι έχουν εξαπολύσει μια σαρωτική αντεπίθεση στο Kursk, όπου και φέρονται να έχουν ανακαταλάβει πολύ περισσότερους από τους μισούς από τους 36 οικισμούς που είχαν πάρει οι Ουκρανοί από την εισβολή τους τον περασμένο Αύγουστο.
Με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να έχουν επί της ουσίας «παγιδευτεί» στο Kursk και με τον πρόεδρο Zelensky να αδυνατεί να δώσει εντολή υποχώρησης φοβούμενος τις συνέπειες μιας τέτοιας διαταγής, οι ρωσικές δυνάμεις κατακτούν ολοένα και περισσότερα εδάφη στο Donbass, ενισχύοντας διαρκώς τις θέσεις τους.
Είναι πλέον θέμα χρόνου η πτώση του Toretsk ενώ σφοδρές μάχες καταγράφονται και σε άλλα κρίσιμα του σημεία του μετώπου όπως σε Pokrovsk, Selydove και Kurakhove.
Και ενώ οι Ουκρανοί δέχονται το ένα πλήγμα μετά το άλλο καθώς οι Σύμμαχοι, και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στη Μέση Ανατολή, στέλνοντας εκεί τα αντιαεροπορικά τους συστήματα, το ΝΑΤΟ αρχίζει από σήμερα Δευτέρα 14/10 την ετήσια πυρηνική του άσκηση και με τη συμμετοχή πάνω από 2.000 στρατιωτών και 60 αεροσκαφών πάνω από τη Δυτική Ευρώπη.
Και όλα αυτά όταν ο πρώην γ.γ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg υποστηρίζει πως η οικοδόμηση καλών σχέσεων με τη Ρωσία είναι αυτή τη στιγμή η καλύτερη στρατηγική για τη Δύση, θέση που αρχίζει να κερδίζει έδαφος… και στη Γερμανία όπου ζητείται αλλαγή πολιτικής απέναντι στη Ρωσία και στον Putin.

Miroshnik (Ρωσία): Ηχηρό χαστούκι για Zelensky από ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δέχθηκε ένα ακόμα ηχηρό χαστούκι καθώς απέτυχε να αποκτήσει τα απαραίτητα συστήματα αεράμυνας για την Ουκρανία, τη στιγμή που το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την αποστολή ενός συστήματος πυραυλικής άμυνας THAAD στο Ισραήλ.
«Το Ισραήλ θα λάβει ένα αμερικανικό σύστημα αεράμυνας, η Ουκρανία θα πρέπει να περιμένει.
Μετά την ακύρωση του Ramstein με τον πρόεδρο Biden, ο Zelensky δέχθηκε ένα άλλο ηχηρό χαστούκι στο πρόσωπο.
Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να διαθέσουν το σύστημα αεράμυνας THAAD στο Ισραήλ» ανέφερε σε μήνυμά του στο Telegram ο Ρώσος διπλωμάτης, Rodion Miroshnik.
Όπως λέει ο Miroshnik όλα τα «αιτήματα του Zelensky για άμεση προμήθεια αεράμυνας Patriot παρέμειναν χωρίς σαφή απάντηση από την Ουάσιγκτον, τη στιγμή που η απάντηση στο Τελ Αβίβ ήρθε εξαιρετικά γρήγορα και η απάντηση είναι θετική»

Stoltenberg (πρώην γ.γ. του ΝΑΤΟ): Να οικοδομήσουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία

Λίγες ημέρες μετά την επίσημη αποχώρηση του από τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο Jens Stoltenberg υποστήριξε πως αυτή τη στιγμή η καλύτερη στρατηγική για τη Δύση είναι να οικοδομήσει καλές σχέσεις με τη Ρωσία.
«Η οικοδόμηση καλών σχέσεων με τη Ρωσία μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και τώρα είναι η σωστή στρατηγική για τη Δύση» είπε ο Stoltenberg, ο οποίος αναφέρθηκε και στη σημασία της αποτροπής «παρεξηγήσεων» μεταξύ Δύσης και Μόσχας.
Όπως είπε ο Stoltenberg, ο κόσμος αντιμετωπίζει περισσότερες προκλήσεις και έχει γίνει πολύ πιο απρόβλεπτος σε αντίθεση με την αντιπαράθεση που υπήρχε μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.
Σύμφωνα με τον Stoltenberg, παρά την παρουσία στρατευμάτων στα σύνορα και πυρηνικών όπλων και από τις δύο πλευρές, «κανείς δεν ήθελε να διακινδυνεύσει να εισέλθει σε μια ανοιχτή σύγκρουση πλήρους κλίμακας».
Μάλιστα αναφέρθηκε σε μια επιστολή του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin το 2021, ο οποίος απαιτούσε η Συμμαχία να μην δεχθεί νέα μέλη και να μην επεκταθεί προς τα ανατολικά.
Ωστόσο, όπως είπε, το ΝΑΤΟ δεν μπορούσε να αρνηθεί την ένταξη της Ουκρανίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας ενώ ανέφερε πως εάν το 2014 το ΝΑΤΟ είχε προμηθεύσει την Ουκρανία με ένα κλάσμα των όπλων που της έδωσε μετά το 2022, η σύγκρουση θα είχε αποφευχθεί.

Πυρηνική άσκηση ΝΑΤΟ

Στην ετήσια πυρηνική του άσκηση με τη συμμετοχή 2.000 στρατιωτών και περισσοτέρων από 60 αεροσκαφών προχωρά από σήμερα Δευτέρα 14/10 και για δύο εβδομάδες το ΝΑΤΟ.
To NATO ανακοίνωσε ότι η άσκηση που φέρει την ονομασία «Steadfast Noon» θα πραγματοποιηθεί πάνω από τη δυτική Ευρώπη και θα περιλαμβάνει ελιγμούς από μαχητικά αεροσκάφη που θα είναι «ικανά να φέρουν αμερικανικές πυρηνικές κεφαλές».
Διευκρινίζεται ωστόσο πως στο πλαίσιο της άσκησης τα αεροσκάφη δεν θα χρησιμοποιήσουν κανονικά όπλα.
«Η άσκηση Steadfast Noon» είναι ένα σημαντικό τεστ για την πυρηνική αποτροπή της Συμμαχίας που στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε κάθε εχθρό, ότι το ΝΑΤΟ θα προστατεύσει και θα υπερασπιστεί όλους τους συμμάχους» υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Mark Rutte, αν και επισημαίνεται ότι η επικείμενη άσκηση «είναι μια εκπαιδευτική δραστηριότητα που πραγματοποιείται κάθε Οκτώβριο».
Στην άσκηση θα συμμετάσχουν 2.000 στρατιώτες από 8 αεροπορικές βάσεις και διάφοροι τύποι αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικά οπλισμένων αεροσκαφών, βομβαρδιστικών, συνοδευτικών μαχητικών, αεροσκαφών τάνκερ και αεροσκαφών ικανών για αναγνώριση και ηλεκτρονικό πόλεμο».
Το 2024, η άσκηση θα περιλαμβάνει πτήσεις κυρίως πάνω από Βέλγιο και Ολλανδία, αλλά και στον εναέριο χώρο της Δανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και στη Βόρεια Θάλασσα.

ZDF (Γερμανικά ΜΜΕ): Στον αέρα… η ομάδα Ramstein

Εν τω μεταξύ, το γερμανικό κανάλι ZDF μετέδωσε ότι η Ομάδα Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας (Ramstein) είναι απίθανο να συνεδριάσει στο εγγύς μέλλον, παρά την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden στη Γερμανία.
«Περαιτέρω απόφαση με τη μορφή Ranstein θα ληφθεί πιθανώς μόνο και υπό όρους μετά τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες» ανέφερε το ZDF, τη στιγμή που το Der Spiegel ανέφερε ότι ο Biden σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Γερμανία την επόμενη εβδομάδα και να συνομιλήσει με τον Γερμανό πρόεδρο Frank-Walter Steinmeier και τον Olaf Scholz στις 18 Οκτωβρίου.

Bild: Ο Scholz αγνόησε τα αιτήματα του Zelensky, αποτυχημένο το σχέδιο νίκης της Ουκρανίας

Ο Zelensky
, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησής του με τον γερμανό καγκελάριο Scholz στο Βερολίνο, πρότεινε δύο αιτήματα - να επιτραπούν χτυπήματα βαθιά στη Ρωσική Ομοσπονδία, που θα απαιτούσαν, μεταξύ άλλων, πυραύλους Taurus, και να εγκριθεί η ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ανέφερε η εφημερίδα Bild.
Ο Scholz δεν είπε κατηγορηματικό «όχι», αλλά δεν έδωσε ούτε θετική απάντηση.
Πηγή της Bild ανέφερε επίσης ότι η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Biden να αναβάλει τη συνάντηση για την Ουκρανία στο Rammstein λόγω του τυφώνα Μίλτον ήταν απλώς μια δικαιολογία.
Μάλιστα, σύμφωνα με την Bild, ο Biden απλά δεν θέλει να μιλήσει για τη σύγκρουση στην Ουκρανία την παραμονή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το γερμανικό υπουργείο Άμυνας πιστεύει ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει αντεπίθεση στο εγγύς μέλλον και οι γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν πλέον βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό για μεταφορά στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Όπως γράφει η Bild, η Bundeswehr δεν θα προμηθεύει πλέον την Ουκρανία με μεγάλο στρατιωτικό εξοπλισμό.
Έτσι, τα άρματα μάχης Leopard 2 θα σταματήσουν να δίνονται στην Ουκρανία, αν και η Bundeswehr έχει ακόμα σχεδόν 300 ακόμη τέτοια τανκς, αναφέρει η Bild.

Kim Dotcom (Γερμανός επιχειρηματίας): Σοβαρό πλήγμα για την Ουκρανία

Για σοβαρό πλήγμα για την Ουκρανία έκανε λόγο ο επιχειρηματίας και πρώην ιδιοκτήτης της Megaupload, Kim Dotcom αναφερόμενος στα δημοσιεύματα που θέλουν τη Γερμανία να αρνείται να προμηθεύσει με βαρύ οπλισμό το Κίεβο.
«Η Γερμανία σταματά τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, επειδή ο στρατός της δεν είναι πλέον σε θέση να ξεκινήσει μια επίθεση…» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Χ ο Dotcom.

Οι Ρώσοι σαρώνουν στο Kursk – Απελευθέρωσαν και νέο οικισμό

Την ίδια στιγμή στο μέτωπο οι ρωσικές δυνάμεις σαρώνουν ενώ έχουν περάσει στην αντεπίθεση στην περιοχή του Kursk, όπου και ανακαταλαμβάνουν διαρκώς οικισμούς.
«Το Novy Put απελευθερώθηκε» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Telegram ο Ρώσος υποστράτηγος και διοικητής των ειδικών δυνάμεων Akhmat, Apty Alaudinov, επισημαίνοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις την επιχείρηση για την απελευθέρωση οικισμών στην περιοχή του Kursk.
Ο οικισμός βρίσκεται στην περιοχή Glushkovsky της περιοχής Kursk.
Ρωσικές στρατιωτικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει 24 οικισμούς στην περιφέρεια Kursk έως τις 11 Οκτωβρίου, αν και άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι στιγμής έχουν απελευθερωθεί 15 με 19 οικισμούς.
Βάσει της τελευταίας ενημέρωσης από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, οι Ουκρανοί έχουν χάσει 22.600 στρατιώτες και 1.236 τεθωρακισμένα στην περιοχή του Kursk.

Economist: Η Ουκρανία κινδυνεύει να χάσει την χαλυβουργία της αν πέσει το Pokrovsk

Η Ουκρανία κινδυνεύει να χάσει εντελώς τη χαλυβουργία της λόγω της επίθεσης των μονάδων των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Pokrovsk.
“Η χαλυβουργία της Ουκρανίας απειλείται με καταστροφή λόγω της ρωσικής επίθεσης στο Pokrovsk, όπου βρίσκεται ένα μεγάλο ορυχείο οπτανθρακοποίησης» γράφει ο Economist.
Όπως διευκρινίζεται όο άνθρακας που χρησιμοποιείται για την τήξη σιδηρομεταλλεύματος είναι ζωτικής σημασίας για τη βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα της Ουκρανίας.
«Οι Ρώσοι δεν χρειάζεται καν να καταλάβουν το ορυχείο για να στραγγαλίσουν την εναπομείνασα βιομηχανία χάλυβα στην Ουκρανία» επισημαίνει το δημοσίευμα

Marochko (Ρώσος στρατιωτικός ειδικός): Οι Ρώσοι απέκρουσαν 45 επιθέσεις των Ουκρανών στο Luhansk

Την περασμένη εβδομάδα, ο ρωσικός στρατός απέκρουσε 45 προσπάθειες των Ουκρανών να διεισδύσουν στο έδαφος της περιοχής στα σύνορα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk, καταστρέφοντας πάνω από 7.000 στρατιώτες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και ξένους μισθοφόρους.
«Από τις 5 έως τις 11 Οκτωβρίου 2024, μονάδες των ομάδων «Δύση» και «Νότος» απέκρουσαν 45 εχθρικές αντεπιθέσεις.
Οι απώλειες των ενόπλων σχηματισμών της Ουκρανίας στη ζώνη ευθύνης των ομάδων του Βορρά, του Νότου και της Δύσης κατά την περίοδο αναφοράς ανήλθαν σε περίπου 7.710 Ουκρανούς μαχητές και μισθοφόρους» ανέφερε μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS o στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Andrei Marochko.
Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της αναφερόμενης περιόδου, οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν μεταξύ άλλων 11 άρματα μάχης και ένα σύστημα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων, 23 σταθμούς ηλεκτρονικού πολέμου, 34 αποθήκες πυρομαχικών, καθώς και πάνω από 170 διαφορετικά οχήματα μάχης του ουκρανικού στρατού.

Ο Zelensky κατηγόρησε τη Βόρεια Κορέα ότι στέλνει στρατιώτες να πολεμήσουν με τη Ρωσία

O Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky κατηγόρησε τη Βόρεια Κορέα ότι στέλνει στρατιώτες στον ρωσικό στρατό για να ενταχθούν στην ειδική επιχείρησή του στην Ουκρανία.
Το Κρεμλίνο απέρριψε την Πέμπτη (10/10) τις κατηγορίες της Νότιας Κορέας ότι η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να στέλνει στρατιωτικό προσωπικό για να βοηθήσει τη Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας και ότι μπορεί να ετοιμάζεται να στείλει μεγαλύτερο αριθμό δυνάμεων.
«Βλέπουμε ότι η συμμαχία μεταξύ της Ρωσίας και τέτοιων καθεστώτων όπως το βορειοκορεατικό, δυναμώνει», τόνισε ο Zelensky.
«Δεν πρόκειται μόνο για μεταφορά όπλων, πρόκειται στην πραγματικότητα για μεταφορά ανθρώπων από τη Βόρεια Κορέα στις ένοπλες δυνάμεις των κατακτητών».
«Είναι προφανές ότι υπό τέτοιες συνθήκες η σχέση μας με τους εταίρους μας πρέπει να εξελιχθεί», πρόσθεσε.
«Η πρώτη γραμμή του μετώπου χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη.
Μιλάμε για περισσότερες δυνατότητες μακράς εμβέλειας για την Ουκρανία και πιο βιώσιμες προμήθειες για τις δυνάμεις μας παρά για έναν απλό κατάλογο στρατιωτικού υλικού».

Το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας ήταν λάθος - Τα χτυπήματα στο ρωσικό έδαφος ξεκάθαρος λόγος για χρήση πυρηνικών όπλων

Το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας ήταν απερίσκεπτο, πρέπει να αλλάξει στην πράξη, δήλωσε ο Sergey Karaganov, επιστημονικός διευθυντής της Σχολής Παγκόσμιας Οικονομίας και Παγκόσμιας Πολιτικής στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών του Εθνικού Ερευνητικού Πανεπιστημίου.
«Περιμέναμε πάρα πολύ, είχαμε ένα απερίσκεπτο, απρόσεκτο πυρηνικό δόγμα, πρέπει να το αλλάξουμε στην πράξη, είναι απολύτως σαφές ότι οι επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος, στους πολίτες μας, στα στρατιωτικά μας οπλοστάσια, στις ένοπλες δυνάμεις μας πρέπει να είναι ξεκάθαρα λόγος χρήσης πυρηνικών όπλων.
«Τώρα κινηθήκαμε προς αυτή τη σωστή κατεύθυνση με τεράστια καθυστέρηση, γιατί μπήκαμε σε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση χωρίς να ενεργοποιήσουμε τον πιο σημαντικό μας πόρο - τα πυρηνικά πράξαμε απρόσεκτα και επιστρέφουμε στην κοινή λογική», είπε ο Sergey Karaganov
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό δεν αφορά μόνο τη σύγκρουση με τη Δύση στην Ουκρανία.
«Τώρα ο κόσμος έχει εισέλθει σε μια οξεία περίοδο μακροχρόνιων κρίσεων και πολέμων που συνδέονται με την αναδιάρθρωση του παγκόσμιου συστήματος...
Εάν αυτό το εργαλείο δεν λειτουργήσει, τότε είμαστε καταδικασμένοι σε μια σειρά πολέμων και μετά σε έναν μεγάλο πόλεμο», τόνισε ο Sergey Karaganov.

Ρωσικές επιθέσεις σε Οδησσό, Chernikiv, Poltava

Το βράδυ της 13ης Οκτωβρίου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξαπέλυσαν νέο κύμα χτυπημάτων σε μετόπισθεν εγκαταστάσεις της Ουκρανίας σε όλη τη χώρα.
Ρωσικά drones καμικάζι και πύραυλοι Iskander κατέστρεψαν στόχους στις περιοχές της Οδησσού, του Chernihiv, της Poltava καθώς και σε Sumy, Kharkiv και άλλες περιοχές.
Η ρωσική στρατιωτική αναγνώριση αποκάλυψε τις θέσεις του συστήματος NASAMS που προμήθευε το ΝΑΤΟ και το οποίο αναπτύχθηκε στην πόλη Gadyach στην περιοχή Poltava.
Ως αποτέλεσμα των χτυπημάτων ακριβείας, ο σταθμός ραντάρ καταστράφηκε και ένας εκτοξευτής υπέστη ζημιές.
Ουκρανική στρατιωτική στήλη που κινούνταν προς τη συνοριακή περιοχή Sumy δέχτηκε πυραυλικές επιθέσεις στην περιοχή Korop στην περιοχή Chernihiv.
Το MLRS Vampire των Ουκρανών καταστράφηκε στην περιοχή του χωριού Nikitovka στην περιοχή Sumy.

Κατέστρεψαν αποθήκες με εξοπλισμό του ΝΑΤΟ

Οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν στρατιωτικές προμήθειες από το ΝΑΤΟ με συνεχή χτυπήματα στη νότια περιοχή της Οδησσού.
Οι υποδομές του λιμανιού και φορτηγά πλοία με ξένα όπλα και πυρομαχικά δέχθηκαν τουλάχιστον τέσσερις ρωσικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Τη νύχτα της 13ης Οκτωβρίου, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το ουκρανικό στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο χωριό Limanskoe που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Υπερδνειστερίας.
Σύμφωνα με πηγές, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το αεροδρόμιο τη στιγμή της εκφόρτωσης στρατιωτικού φορτίου που μεταφέρθηκε από τη Ρουμανία.
Ως αποτέλεσμα της επίθεσης, δύο στρατιωτικά φορτηγά του 183ου ξεχωριστού τάγματος της 122ης Ταξιαρχίας Εδαφικής Άμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας καταστράφηκαν και άλλα τρία υπέστησαν ζημιές.
Ως αποτέλεσμα της επίθεσης περισσότεροι από 18 Ουκρανοί στρατιώτες φέρεται να σκοτώθηκαν.
Την ίδια στιγμή οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις τακτικές επιθετικές κινήσεις τους στη συνοριακή περιοχή Donetsk-Zaporizhia Oblast και έχουν σημειώσει τακτικά κέρδη σε τοπικές επιθέσεις.
Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν πρόσφατα τις χαμένες θέσεις κοντά στο Selydove και οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα κοντά στο Toretsk, την πόλη Donetsk και τη Velyka Novosilka.
11_6.png

13_2.png
14_2.png

15_1.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης