Τελευταία Νέα
Διεθνή

O απομονωμένος Macron αντιμέτωπος με τους πανίσχυρους Γάλλους αγρότες - Θύελλα για την εμπορική συμφωνία ΕΕ - Νότιας Αμερικής

O απομονωμένος Macron αντιμέτωπος με τους πανίσχυρους Γάλλους αγρότες - Θύελλα για την εμπορική συμφωνία ΕΕ - Νότιας Αμερικής
Η Γαλλία τηρεί εδώ και καιρό την πιο επίμονη αρνητική στάση απέναντι στη συμφωνία Mercosur
Το Παρίσι εξαντλεί με ταχείς ρυθμούς τόσο τον χρόνο όσο και την πολιτική επιρροή που απαιτείται για να σταματήσει μια εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Νότια Αμερική, γεγονός που επιτείνει τα προβλήματα του προέδρου Emmanuel Macron, ο οποίος είναι πιθανό να αντιμετωπίσει μια ισχυρή αντίδραση από τους πανίσχυρους αγρότες της Γαλλίας.
Σύμφωνα με το Politico, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα βαριά χαρτιά της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Ισπανία, δεν κρύβουν την επιθυμία τους να κλείσουν μια συμφωνία πριν από το τέλος του έτους με το μπλοκ της Mercosur που αποτελείται από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Ουρουγουάη, την Παραγουάη και τη νεοεισερχόμενη Βολιβία.
Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz λέει ότι η συμφωνία πρέπει να γίνει «γρήγορα».
Η Γαλλία τηρεί εδώ και καιρό την πιο επίμονη αρνητική στάση απέναντι στη συμφωνία, φοβούμενη ότι ένας κατακλυσμός εισαγωγών βοείου κρέατος και άλλων γεωργικών προϊόντων από μεγάλους παραγωγούς της Λατινικής Αμερικής θα υπονομεύσει τους Γάλλους αγρότες, μια από τις πιο ισχυρές πολιτικά ομάδες της χώρας.

Μειώνεται η επιρροή της Γαλλίας

Τα προηγούμενα χρόνια, το Παρίσι διέθετε επαρκές πολιτικό κεφάλαιο στην ΕΕ για να ασκήσει ουσιαστικό βέτο επί του συμφώνου, αλλά η επιρροή αυτή μειώνεται τώρα μετά τις συντριπτικές ήττες του Μακρόν στις φετινές ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές.
Ο κίνδυνος για το Παρίσι είναι ότι άλλες χώρες της ΕΕ θα θέσουν τώρα απλώς σε ισχύ τη συμφωνία και ο πολιτικός αντίκτυπος αυτού θα είναι εκρηκτικός.
«Είναι δύσκολο να δούμε πώς η γαλλική κυβέρνηση και η αδύναμη πολιτική υποστήριξή της στο γαλλικό κοινοβούλιο θα μπορούσαν να επιβιώσουν από μια εμπορική συμφωνία της Mercosur», δήλωσε ο François Chimits, οικονομολόγος στο γαλλικό ερευνητικό κέντρο CEPII.
«Πρόκειται για ένα casus belli για τη γαλλική κοινή γνώμη, η οποία ειδικά δεν συμπαθεί το ελεύθερο εμπόριο, για να το πούμε το λιγότερο, και προστατεύει εξαιρετικά τον αγροτικό της τομέα.
Οποιοδήποτε μέτρο που αναμειγνύει τα δύο παράγει πολιτικό κρυπτονίτη για τους Γάλλους ηγέτες», πρόσθεσε.

Τελειώνει ο χρόνος

Το χρονικό περιθώριο για τους Γάλλους αξιωματούχους να ανακόψουν τη δυναμική υπέρ της Mercosur στενεύει.
Οι επικεφαλής διαπραγματευτές της ΕΕ και της Mercosur συναντήθηκαν από τις 7 έως τις 9 Οκτωβρίου στη Βραζιλία σε μια προσπάθεια να προωθήσουν τις συνομιλίες.
Οι υποστηρικτές της συμφωνίας εκτιμούν ότι η πρόοδος είναι επίσης πιθανή κατά τη σύνοδο κορυφής της ομάδας G20 των κορυφαίων οικονομιών στο Ρίο ντε Τζανέιρο τον Νοέμβριο, θέτοντας τις βάσεις για ένα τελικό παιχνίδι μέχρι το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2025.
Κόντρα στον χρόνο, οι Γάλλοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες - που έχουν συνηθίσει από καιρό να κατευθύνουν την ατζέντα της ΕΕ - διαπιστώνουν ότι οι επιλογές τους είναι ασυνήθιστα περιορισμένες.
Συνειδητοποιώντας ότι δεν θα μπορούν πλέον να εμποδίσουν τη συμφωνία μόνοι τους ή να δημιουργήσουν συνασπισμό για να σταματήσουν τη συμφωνία, επικεντρώνονται στο να επηρεάσουν το τελικό παιχνίδι.
«Δεν νομίζω ότι η Γαλλία προσπαθεί να φέρει περισσότερες χώρες μαζί.
Υπάρχει μεγάλη πίεση από την Επιτροπή- [η συμφωνία] συνεχίζει να προχωράει», δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος, στον οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία για να συζητήσει το εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα.
Σε πρόσφατες ενημερώσεις, κορυφαίοι Γάλλοι διπλωμάτες είπαν σε Γάλλους αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η χώρα απομονώνεται ολοένα και περισσότερο, σύμφωνα με τρία άτομα που είχαν ενημέρωση για τις συναντήσεις.
Επίσης, άφησαν να εννοηθεί ότι αναμένουν ότι η συμφωνία θα σφραγιστεί στις αρχές του επόμενου έτους.

Macron εναντίον von der Leyen

Η εμπορική συμφωνία - που καλύπτει περισσότερους από 800 εκατομμύρια ανθρώπους και αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής - αποτέλεσε κορυφαία προτεραιότητα της Προέδρου της Επιτροπής Ursula von der Leyen.
Αλλά της ξέφυγε κατά την πρώτη της θητεία, αφού ο Macron στάθηκε εμπόδιο στην επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών νωρίτερα φέτος.

www.bankingneews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης