Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μητέρα των μαχών για Trump – Harris - Όποιος κερδίσει την κομητεία Erie της Πενσυλβάνια… θα πάρει και τον Λευκό Οίκο

Μητέρα των μαχών για Trump – Harris - Όποιος κερδίσει την κομητεία Erie της Πενσυλβάνια… θα πάρει και τον Λευκό Οίκο
Η κομητεία Erie, είναι ένας ισχυρός δείκτης του ποιος θα κερδίσει την Πενσυλβάνια
Ένα σαφές μήνυμα για τη έκβαση των αμερικανικών εκλογών δόθηκε εσχάτως στις ΗΠΑ.
Χιλιάδες κόσμου προσήλθαν στο συνεδριακό κέντρο Bayfront για να ακούσουν τον πρώην πρόεδρο Donald Trump να μιλάει.
Εκατοντάδες άλλοι συγκεντρώθηκαν έξω από το συνεδριακό κέντρο για να παρακολουθήσουν την ομιλία του σε μια τζάμπο οθόνη.
Υπάρχει λόγος για αυτό: η κομητεία Erie, είναι ένας ισχυρός δείκτης του ποιος θα κερδίσει την Πενσυλβάνια.
Από το 1980, με εξαίρεση το 1988, η κομητεία υποστήριξε τον νικητή των προεδρικών εκλογών.
Αυτό την καθιστά κρίσιμη κομητεία το 2024, όταν ο νικητής της Πενσυλβάνια αναμένεται από τους ειδικούς να κερδίσει όλες τις εκλογές.
Μόλις το 2008 και το 2012, το Δημοκρατικό Κόμμα ήταν βασιλιάς στην κομητεία: Στην εκλογή και επανεκλογή του, ο Πρόεδρος Barack Obama κέρδισε την κομητεία με 20 μονάδες και 16,9 μονάδες αντίστοιχα.
Αλλά το 2016, ο Trump μετατόπισε την κομητεία κατά 18,5 μονάδες υπέρ των Ρεπουμπλικανών και κέρδισε την κομητεία κατά 1,6%.
Το 2020, αντανακλώντας τα ελάχιστα περιθώρια των εκλογών στην πολιτεία και σε εθνικό επίπεδο, ο Πρόεδρος Joe Biden πήρε την κομητεία με μόλις 1%, ή 1.417 ψήφους.

Τι έχει αυτή η κομητεία

Η αλλαγή της πολιτικής μπορεί να αποδοθεί εν μέρει στο πολιτιστικό και δημογραφικό υπόβαθρο της περιοχής.
Λίγες ώρες οδικώς βόρεια του Πίτσμπουργκ, η κομητεία Erie βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Πενσυλβάνια, συνορεύει με τη Μεγάλη Λίμνη, στα βόρεια της Νέας Υόρκης και στο Οχάιο.
Η πόλη του Erie, που φιλοξενεί μεγάλους πληθυσμούς μεταναστών και φοιτητών πανεπιστημίου, είναι η πέμπτη πιο πυκνοκατοικημένη στην Πενσυλβάνια, που βρίσκεται στο βόρειο άκρο της κομητείας.
Από εκεί και πέρα η περιοχή έχει αρκετές περιαστικές περιοχές και αναπτύξεις.
Το νότιο μισό της κομητείας είναι σε μεγάλο βαθμό αγροτικό, φιλοξενεί αρκετούς διάσπαρτους, μικρούς δήμους.

Δημογραφικά στοιχεία

Από πολλές απόψεις, η κομητεία, με το μείγμα ψηφοφόρων αστικών, περιαστιακών και αγροτικών περιοχών, αντανακλά τη μεγαλύτερη κατανομή ψηφοφόρων στην Πενσυλβάνια.
«Προσπαθώ να το εξηγήσω με αυτόν τον τρόπο: αν πάρεις όλη την Πενσυλβάνια… και τη συρρικνώσεις, η Erie έχει τη διαφορετικότητα», εξήγησε ο Tom Eddy, πρόεδρος του GOP της κομητείας Erie.
Σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής, η κομητεία φιλοξενεί περίπου 271.000 ανθρώπους.
Περίπου το 83% από αυτούς είναι λευκοί.
Με μέσο οικογενειακό εισόδημα περίπου 60.663 δολαρίων, πολλοί ψηφοφόροι στην περιοχή ανήκουν ακριβώς στη λευκή εργατική τάξη, ένα βασικό εκλογικό σώμα και για τα δύο κόμματα.
Αυτό το δημογραφικό μοτίβο έχει τάση προς τους Ρεπουμπλικάνους από τότε που ο Trump μπήκε στην πολιτική.
Το 2008, περίπου το 55% από αυτούς υποστήριξαν τον Ομπάμα.
Το 2016, την πρώτη προεδρική εκστρατεία του Trump, το 62% της λευκής εργατικής τάξης τον ψήφισε.
Το 2020, η υποστήριξή τους μειώθηκε στο 59%.
Για τους Δημοκρατικούς, ο στόχος είναι να διατηρήσουν σε μεγάλο βαθμό το μειοψηφικό τους μερίδιο στα δημογραφικά στοιχεία.
Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της κομητείας Erie, Sam Talarico - πρώην δάσκαλος που ασχολείται με τη Δημοκρατική πολιτική από το 2000 - αναγνώρισε ότι την Erie σε ολόκληρη τη χώρα, και ότι οι Δημοκρατικοί παλεύουν όλο και περισσότερο με τη λευκή εργατική τάξη.
Από την άλλη πλευρά, σημείωσε ότι οι περιαστιακές περιοχές - όπως το Fairview Township και το Harborcreek, που συνορεύουν με το κέντρο της πόλης στα ανατολικά και δυτικά - μετατοπίζονται προς όφελος των Δημοκρατικών.
«Η Fairview είναι η πιο εύπορη κοινότητά μας και ήταν ένα προπύργιο των Ρεπουμπλικανών.
Είναι περίπου 50/50, αυτή τη στιγμή, πιθανώς λίγο πιο μπλε, και γίνεται πιο μπλε», είπε ο Talarico.
Οι Δημοκρατικοί προσπαθούν επίσης να διατηρήσουν το ουσιαστικό προβάδισμα στην ίδια την πόλη, ένα προβάδισμα που υποστηρίζεται από τον τεράστιο πληθυσμό των φοιτητών και μεταναστών της πόλης - δύο δημογραφικά στοιχεία που ευνοούν επίσης το Δημοκρατικό Κόμμα.
Ο Trump και οι Ρεπουμπλικάνοι, εν τω μεταξύ, επιδιώκουν να διευρύνουν το προβάδισμά τους μεταξύ της λευκής εργατικής τάξης -η οποία αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος της Πενσυλβάνια- και να κερδίσουν τους ανεξάρτητους.

Ρεπουμπλικανικός ενθουσιασμός

Μόλις ένας μήνας απομένει για τις εκλογές, η κομητεία Erie εμφανίζεται πιο ενεργή πολιτικά από ποτέ: αυτοκόλλητα με προφυλακτήρες, διαφημιστικές πινακίδες και πινακίδες στην αυλή που εκφράζουν την υποστήριξη του ενός ή του άλλου υποψηφίου κατακλύζουν την περιοχή, με μια αισθητά πιο έντονη εμφάνιση του διδύμου «Trump/Vance».
Στα κεντρικά γραφεία του GOP στο Erie —ένας μικρός χώρος γραφείων σε ένα εμπορικό κέντρο λίγο έξω από το κέντρο της πόλης— οι κάτοικοι της κομητείας συρρέουν.
Σχεδόν κάθε 10 λεπτά, ένα νέο άτομο ερχόταν στο γραφείο ζητώντας έντυπα εγγραφής ψηφοφόρων, ταχυδρομικά ψηφοδέλτια ή ρούχα για να δείξει την υποστήριξή του στον Trump.
Πολλοί πρόσφεραν δωρεές 20 δολαρίων σε αντάλλαγμα για τη μείωση της προσφοράς πουκάμισων Trump.
Αρκετά αγόρασαν ρούχα για τα παιδιά τους.
Ενώ ο Talarico σημείωσε ότι «στα χαρτιά» οι προοπτικές του κόμματός του φαίνονται ζοφερές, εξακολουθεί να βλέπει λόγους για αισιοδοξία.
Πριν από την αποχώρηση του Biden, οι Δημοκρατικοί είχαν μόλις 60 περίπου εθελοντές.
Από τότε που η Harris πήρε το χρίσμα, αυτός ο αριθμός έχει εκτιναχθεί στους 320.
Περίπου 250 άτομα παρακολούθησαν ένα πάρτι παρακολούθησης προεδρικού ντιμπέιτ που διοργανώθηκε από το κόμμα της κομητείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης