Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοιξαν τα στοιχήματα για τον νικητή των αμερικανικών εκλογών – Σχεδόν 2 δισ. τα πονταρίσματα σε Trump και Harris

Άνοιξαν τα στοιχήματα για τον νικητή των αμερικανικών εκλογών – Σχεδόν 2 δισ. τα πονταρίσματα σε Trump και Harris
Η δικαστική νίκη της Kalshi στην Ουάσιγκτον έναντι μιας ρυθμιστικής αρχής των ΗΠΑ άνοιξε την αγορά
Εκατομμύρια δολάρια σε νέα στοιχήματα τοποθετούνται στην προεδρική κούρσα των ΗΠΑ - ευνοώντας οριακά τον Donald Trump - καθώς οι νεοσύστατες πλατφόρμες κυνηγούν στοιχήματα από επαγγελματίες επενδυτές μετά την άρση της απαγόρευσης των εγχώριων στοιχημάτων την περασμένη εβδομάδα.
Η Kalshi, της οποίας η δικαστική νίκη στην Ουάσιγκτον έναντι μιας ρυθμιστικής αρχής των ΗΠΑ άνοιξε την αγορά, προσφέρει στους θεσμικούς επενδυτές την ευκαιρία να βάλουν έως και 100 εκατομμύρια δολάρια είτε στην Kamala Harris είτε στον Trump για μια νίκη τον Νοέμβριο.
Τις πρώτες ημέρες από την άρση της απαγόρευσης, έχουν στοιχηματιστεί περισσότερα από 12 εκατομμύρια δολάρια και η εταιρεία βρισκόταν στη διαδικασία εγκατάστασης αρκετών θεσμικών παικτών στην πλατφόρμα, δήλωσε ο ιδρυτής της Kalshi, Tarek Mansour.
Αυτά τα ποσά αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς πλησιάζει η ημέρα των εκλογών και περισσότεροι έμποροι προσελκύονται στην πλατφόρμα.
Τα στοιχήματα είναι δομημένα ως οι λεγόμενες δυαδικές επιλογές - στοιχήματα όλα ή τίποτα με τιμή έως και 1 δολ. ανά συμβόλαιο - όπου ο νικητής κρατά το δολάριο και ο χαμένος το χάνει.
Η τιμή κυμαίνεται ανάλογα με την πιθανότητά της.
Τα συμβόλαια που στοιχηματίστηκαν σε νίκη Trump τη Δευτέρα άλλαξαν χέρια στα 54 σεντ, ενώ εκείνα που υποστήριζαν την Harris τιμολογήθηκαν στα 47 σεντ, διευρύνοντας ένα στενό χάσμα που κυμάνθηκε μεταξύ 51 σεντ και 49 σεντ για κάθε υποψήφιο τις πρώτες μέρες μετά το άνοιγμα της αγοράς πριν μια βδομάδα.

Άνοιξε η αγορά

Η ικανότητα της Kalshi και άλλων να προσφέρουν τα συμβόλαια σε κατοίκους των ΗΠΑ προέρχεται από απόφαση εφετείου την περασμένη εβδομάδα που άρει την έκτακτη αναστολή που είχε ζητήσει η Commodity Futures Trading Commission, η ρυθμιστική αρχή που μπλόκαρε την αρχική εφαρμογή της πλατφόρμας για τη λίστα εκλογικών συμβάσεων.
Η αρχή υποστήριξε ότι τα προεκλογικά στοιχήματα ήταν παρόμοια με τα τυχερά παιχνίδια και κινδύνευαν να βλάψουν την ακεραιότητα της δημοκρατικής διαδικασίας.
Το δικαστήριο ήρε όμως την αναστολή, κρίνοντας ότι η CFTC δεν είχε αποδειχθεί ότι βλάπτει τις εκλογές.
Η προσφυγή της ρυθμιστικής αρχής κατά της απόφασης του κατώτερου δικαστηρίου υπέρ του Kalshi βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Είναι το ίδιο όπως και στις προθεσμιακές αγορές», δήλωσε ο Steve Sanders, επικεφαλής μάρκετινγκ και ανάπτυξης προϊόντων της Interactive Brokers, η οποία ξεκίνησε τα δικά της συμβόλαια μετά τη νίκη του Kalshi στο δικαστήριο.
«Υπάρχουν άνθρωποι που αντισταθμίζουν τους κινδύνους και υπάρχουν κερδοσκόποι που έχουν άποψη για τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις της αγοράς.
Και τα δύο παίζουν σημαντικό ρόλο», πρόσθεσε.

Οι υποστηρικτές

Ο Grant Ferguson, πολιτικός επιστήμονας και μακροχρόνιος οπαδός των αγορών προβλέψεων στο Χριστιανικό Πανεπιστήμιο του Τέξας, είπε: «Μπορεί να θέλετε περισσότερα θεσμικά χρήματα γιατί ενώ αυτοί οι επενδυτές μπορεί να έχουν τις δικές τους ιδιαίτερες πολιτικές απόψεις, θα έχουν μελετήσει το αποτέλεσμα και τα στοιχήματά τους αντιπροσωπεύουν ιδιαίτερα τεκμηριωμένη γνώμη."
Η άρση της απαγόρευσης ουσιαστικά απελευθέρωσε τις χερσαίες συναλλαγές για να προσφέρουν το ίδιο είδος συμβάσεων σε αμερικανικές εκλογές που είναι ήδη διαθέσιμες στο εξωτερικό και σε υπεράκτιες πλατφόρμες που βασίζονται σε κρυπτογράφηση.
Η Betfair με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο είχε 85 εκατομμύρια λίρες στον νικητή των αμερικανικών εκλογών, από τη Δευτέρα.
Το σύνολο των προεκλογικών στοιχημάτων στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των πολιτειών πεδίου μάχης και των πλειοψηφιών και για τα δύο σώματα του Κογκρέσου, ανήλθε συνολικά σε 136 εκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με τον ιστότοπό του.
Πάνω από 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν πονταριστεί στον προεδρικό διαγωνισμό στην υπεράκτια πλατφόρμα Polymarket, της οποίας οι χρήστες στοιχηματίζουν σε κρυπτονομίσματα και η οποία τεχνικά δεν επιτρέπει στους πολίτες των ΗΠΑ να στοιχηματίζουν.
Τα μεγάλα στοιχήματα για τον Trump τις τελευταίες ημέρες από έναν χρήστη βοήθησαν τον πρώην πρόεδρο να φτάσει στο 56% και την Harris στο 43%.
Τη Δευτέρα, το ζεύγος διαμορφώθηκε στο 55% και στο 45% αντίστοιχα.

Οριακές οι διαφορές

Ο Rajiv Sethi, οικονομολόγος στο Barnard College, μέρος του Πανεπιστημίου Columbia, δήλωσε: «Η εγγύτητα του προεκλογικού αγώνα έχει κάνει τους όγκους σε αυτές τις αγορές σημαντικά μεγαλύτερους - και επίσης την εγγύτητα σε μεμονωμένες Πολιτείες.
Υπάρχουν κάθε είδους συνδυαστικές δυνατότητες».
Οι όγκοι είναι πιθανό να αυξηθούν 10 φορές όσο πλησιάζει η ημέρα των εκλογών, σύμφωνα με το PredictIt, μια χερσαία τοποθεσία των ΗΠΑ που λειτουργεί σύμφωνα με μια ρύθμιση του 2014 που βασίζεται στη χρήση της στην ακαδημαϊκή έρευνα.
Η πλατφόρμα, η οποία περιορίζει τους χρήστες στα μέγιστα στοιχήματα 850 δολ., αγωνίζεται ξεχωριστά στο δικαστήριο κατά του κλεισίματος από το CFTC.
«Επίσης προκαλεί ενδιαφέρον όταν καλοπροαίρετες αλλά άστοχες κρατικές υπηρεσίες προσπαθούν να τα κλείσουν», δήλωσε ο John Aristotle Phillips, ιδρυτής του PredictIt.
«Αυτές οι αγορές δεν είναι απλώς πολύτιμες και σημαντικές - και νομικές και συνταγματικά προστατευμένες κατά τη γνώμη μου - αλλά είναι επίσης πολύ διασκεδαστικές».
Ένας παράγοντας που επηρεάζει την τιμολόγηση διαφορετικών ιστότοπων θα μπορούσε να είναι πότε είναι έτοιμοι να κηρύξουν τον διαγωνισμό λήξης.
Οι προεδρικές συμβάσεις για τη Kalshi και την PredictI επιλύονται —δηλαδή, πληρώνουν τους νικητές— όταν οι ψήφοι του εκλογικού σώματος ψηφίζονται ή ο νικητής εγκαινιάζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης