Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Νέο «χτύπημα» ετοιμάζει η Meloni στις τράπεζες – Αλλάζει τους όρους των DTAs για να κλείσει η τρύπα των 9 δισ. στον προϋπολογισμό της

Ιταλία: Νέο «χτύπημα» ετοιμάζει η Meloni στις τράπεζες – Αλλάζει τους όρους των DTAs για να κλείσει η τρύπα των 9 δισ. στον προϋπολογισμό της
Αναμένεται προσωρινή άρση των εκπτώσεων για τα αναβαλλόμενα φορολογικά περιουσιακά στοιχεία (DTAs)
Το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ σχεδιάζει να πάρει από τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές της Ιταλίας η πρωθυπουργός Giorgia Meloni, σε μια προσπάθεια να καλύψει ένα κενό 9 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της.
Μετά από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το βράδυ της Τρίτης (15/10), η Meloni έγραψε στο X ότι η κυβέρνηση τήρησε τη δέσμευσή της να «τοποθετήσει τους πολίτες στο κέντρο» και ότι τα πρόσθετα κεφάλαια που θα λάβουν από εταιρείες θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας και βελτιωμένων υπηρεσιών για τους έχοντες ανάγκη.
Οι λεπτομέρειες των συνεισφορών δεν ήταν αμέσως σαφείς.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην προσωρινή άρση των εκπτώσεων για τα λεγόμενα αναβαλλόμενα φορολογικά περιουσιακά στοιχεία (DTAs) και στην αύξηση του φόρου στα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών των τραπεζιτών.
Οι αναβαλλόµενες φορολογικές απαιτήσεις δίνουν στις τράπεζες το δικαίωµα να πληρώνουν λιγότερο φόρο κατά το οικονοµικό έτος κατά το οποίο το κόστος που τις προκάλεσε εκπίπτει.
Σύμφωνα με τα σχέδια, οι τράπεζες θα πρέπει να αναβάλουν πλήρως αυτές τις μειώσεις για το 2025 και το 2026.
Οι μειώσεις θα είναι μόνο μερικές για το 2027 και το 2028.
Το σχόλιο της Meloni στο X υποδηλώνει ότι τα ίδια μέτρα είναι πιθανό να ισχύουν και για τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Πρόβλημα το χρέος και το έλλειμμα

Η κυβέρνηση επιτάχυνε τα σχέδια αυτή την εβδομάδα για την οριστικοποίηση του περίπλοκου νόμου για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, ο οποίος πρέπει να εξεταστεί από το κοινοβούλιο πριν από την τελική έγκρισή του.
Η Ιταλία έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα δημόσιου χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ της στην Ευρωζώνη.
Ωστόσο, μείωσε το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3,4% το 2024 και στοχεύει σε περαιτέρω μείωση κάτω από το 3%, τον στόχο που έχει επιβάλει η ΕΕ, έως το 2026.
Οι εντάσεις σιγοβράζουν εντός της κυβέρνησης τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τα μέλη της έσπευσαν να βρουν αρκετά κεφάλαια για να τηρήσουν τη δαπανηρή δέσμευσή της να μειώσει τους φόρους για τους χαμηλά αμειβόμενους εργαζομένους και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ΕΕ - που περιλαμβάνουν μείωση του ελλείμματος 10 δισ. το επόμενο έτος.
Οι συζητήσεις εντός της κυβέρνησης επικεντρώθηκαν επίσης στις περικοπές δαπανών για τα κυβερνητικά υπουργεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Αντιδρούν οι κυβερνητικοί εταίροι

Η Forza Italia, ο φιλελεύθερος μικρότερος εταίρος του συνασπισμού, είχε αντιταχθεί σθεναρά στις νέες εισφορές σε τράπεζες και εταιρείες, αλλά τελικά αποδέχτηκε έναν συμβιβασμό για τα DTAs.
Μέλη του εθνικιστικού κόμματος Lega υποστήριξαν ότι οι τράπεζες θα έπρεπε να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος, αφού αποκόμισαν μεγάλα κέρδη χάρη στην άνοδο των επιτοκίων της Ευρωζώνης.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους των τραπεζών ενισχύθηκαν από την αύξηση των πληρωμών για δανεισμό, οι οποίες δεν μετακυλίστηκαν πλήρως στους αποταμιευτές.
Ο αρχηγός της Lega, Matteo Salvini χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «άλλη μια νίκη του κόμματος».
Η κυβέρνηση ανησύχησε τις χρηματοπιστωτικές αγορές πέρυσι όταν ανακοίνωσε έναν αιφνιδιαστικό φόρο επί των τραπεζών, τον οποίο αργότερα αναγκάστηκε να ανακαλέσει.
Η ιταλική ένωση τραπεζών, η ABI, τον περασμένο μήνα είπε ότι συζητούσε με την κυβέρνηση τρόπους συνεισφοράς στον προϋπολογισμό της χώρας, αλλά «τα μέτρα πρέπει να είναι προσωρινά, προκαθορισμένα, όχι αναδρομικά και χωρίς επιπτώσεις στους ισολογισμούς των τραπεζών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης