Τελευταία Νέα
Διεθνή

FAZ: «Καταδίκη της Γερμανίας για απέλαση στην Ελλάδα»

FAZ: «Καταδίκη της Γερμανίας για απέλαση στην Ελλάδα»
Ο Τύπος για την καταδίκη Γερμανίας και Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
«Η Ελλάδα έχει επανειλημμένα επικριθεί για τη μεταχείριση προσφύγων. Τώρα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε καταδικαστική απόφαση βάζοντας στο στόχαστρο και το Βερολίνο», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung στην διαδικτυακή της έκδοση.
Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει: «Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε τη Γερμανία σε σχέση με μια απέλαση στην Ελλάδα.
Οι γερμανικές αρχές όφειλαν να είχαν διασφαλίσει, ότι στον πρόσφυγα που προσέφυγε στο δικαστήριο, θα προσφέρονταν μετά την απέλασή του στην Ελλάδα, η ενδεδειγμένη διαδικασία χορήγησης ασύλου και δεν θα βρισκόταν εκτιθέμενος σε κακοποίηση, αποφάνθηκαν οι δικαστές στο Στρασβούργο.
Βάσει της δικαστικής ετυμηγορίας, η Γερμανία καλείται να καταβάλει αποζημίωση ύψους 8.000 ευρώ.
Πρόστιμο επιβλήθηκε και στην Ελλάδα. Η Αθήνα παραβίασε την απαγόρευση απάνθρωπης μεταχείρισης που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέρει το δικαστήριο.
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσέφυγε ένας Σύρος γεννημένος το 1993, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα το 2018 και στη συνέχεια ταξίδεψε στη Γερμανία. Την ημέρα άφιξής του στη Γερμανία, απελάθηκε στην Ελλάδα βάσει συμφωνίας, αν και είχε εκφράσει την πρόθεσή του να υποβάλει αίτηση ασύλου.
Στην Ελλάδα κρατήθηκε σε αστυνομικό τμήμα για περισσότερους από δύο μήνες. Το δικαστήριο έκρινε ότι η Γερμανία παραβίασε τη Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, διότι οι αρχές θα έπρεπε να είχαν διασφαλίσει ότι ο άνδρας δεν θα κρατούνταν στην Ελλάδα υπό συνθήκες που παραβίαζαν την απαγόρευση απάνθρωπης μεταχείρισης.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, στο οποίο υπάγεται το ΕΔΑΔ, έχει επανειλημμένα επικρίνει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια για την κακή μεταχείριση μεταναστών. Η χώρα πρέπει να βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες στα κέντρα προσφύγων, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Ιουλίου. Το Συμβούλιο της Ευρώπης και το ΕΔΑΔ είναι ανεξάρτητα από την ΕΕ. Αποστολή τους είναι να προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στα 47 κράτη μέλη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης