Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έτοιμο για επίθεση το Ισραήλ, απειλεί το Ιράν - Αμερικανικά Β-2 βομβάρδισαν υπόγειες αποθήκες των Houthis - Κόλαση Λίβανος, Γάζα

Έτοιμο για επίθεση το Ισραήλ, απειλεί το Ιράν - Αμερικανικά Β-2 βομβάρδισαν υπόγειες αποθήκες των Houthis - Κόλαση Λίβανος, Γάζα
Σφοδροί βομβαρδισμοί των Ισραηλινών στη Λατάκεια της Συρίας - To Ισραήλ θέλει ουδέτερη ζώνη σε Λίβανο και Συρία
(upd10) Όλα είναι έτοιμα για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν και ήδη γίνονται… προετοιμασίες προς αυτήν την κατεύθυνση τόσο από τις ισραηλινές δυνάμεις όσο και από τους Συμμάχους τους.
Ενόψει των αντιποίνων, τα οποία φέρεται πως είναι θέμα… ημερών, οι Ισραηλινοί οχυρώνουν τις θέσεις και τις άμυνες τους στα σύνορα με τη Συρία, στα υψίπεδα του Golan και μετατρέπουν σε πραγματική κόλαση τόσο τον Λίβανο όσο και τη βόρεια Γάζα προκειμένου να περιορίσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη μαχητική ικανότητα της Hezbollah και της Hamas.
Την ίδια στιγμή, αμερικανικά βομβαρδιστικά stealth τύπου B-2 Spirit έπληξαν νωρίτερα σήμερα τα ξημερώματα πέντε υπόγειες θωρακισμένες αποθήκες πυρομαχικών των Houthis στην Υεμένη με απώτερο στόχο την περαιτέρω υποβάθμιση της δύναμης τους.
Παρά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς των Ισραηλινών, η Hezbollah εξακολουθεί να αντιστέκεται, εκτοξεύοντας καθημερινά δεκάδες ρουκέτες κατά στόχων στη Haifa και στο βόρειο Ισραήλ και ενώ το Ιράν διαμηνύει πως είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε σενάριο επίθεσης του Ισραήλ.

Washington Post: Θέμα ημερών...

Η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν είναι θέμα ημερών
υποστηρίζουν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται η Washington Post.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση Netanyahu και οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων έχουν εγκρίνει το σχέδιο των αντιποίνων για την ιρανική πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με το CNN, οι ΗΠΑ είναι εξίσου ενήμερες για το σχέδιο και για το ποιοι στόχοι θα βρεθούν στο επίκεντρο της ισραηλινής επίθεσης, κάτι που σημαίνει πως σε αυτήν δεν θα περιλαμβάνονται πλήγματα κατά πυρηνικών ή πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, καθώς αυτό έχει ζητήσει η κυβέρνηση Biden.
Πλέον το ερώτημα είναι το πότε θα εκδηλωθεί η επίθεση.
Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως θα εκδηλωθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως το χρονοδιάγραμμα της επίθεσης στο Ιράν που έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονης συζήτησης στο εσωτερικό της ισραηλινής κυβέρνησης δεν σχετίζεται άμεσα με την ημερομηνία των εκλογών στις ΗΠΑ, αν και ο πρωθυπουργός Netanyahu φέρεται να λαμβάνει υπόψη του τις πιθανές πολιτικές συνέπειες στις ΗΠΑ από τις ενέργειες του Ισραήλ.

Ιράν: Μην τολμήσετε, οδυνηρή η απάντηση - Δεν θα σας σώσει το THAAD

Το Ιράν σκοπεύει να δώσει μια «οδυνηρή» απάντηση στο Ισραήλ εάν επιτεθεί σε ιρανικές υποδομές υποστηρίζει ο διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, αντιστράτηγος Hossein Salami
«Γνωρίζετε ότι όταν λέμε κάτι, το εκτελούμε.
Εάν χτυπήσετε οποιαδήποτε από τις υποδομές μας τόσο στο Ιράν όσο και στην περιοχή, θα απαντήσουμε οδυνηρά», είπε ο Salami, προσθέτοντας ότι το αμερικανικό αντιαεροπορικό σύστημα THAAD δεν πρόκειται να σώσει το Ισραήλ.
Τις ίδιες απειλές είχε διατυπώσει και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Abbas Araghchi,  ο οποίος κατέστησε σαφές ότι σε περίπτωση επίθεσης του Ισραήλ, το Ιράν θα απαντήσει με αποφασιστικό τρόπο

Καρότο και μαστίγιο από ΗΠΑ

Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να ενταχθούν και οι πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ προκειμένου να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας.
Υπενθυμίζεται πως οι υπουργοί Εξωτερικών, Anthony Blinken και Άμυνας, Lloynd Austin προειδοποίησαν μέσω επιστολής, το Ισραήλ πως αν δεν προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, η στρατιωτική βοήθεια θα σταματήσει.
Πάντως, η επιστολή αυτή, η οποία εστάλη το βράδυ της Τρίτης 15/10 δεν έφερε τις υπογραφές ούτε του προέδρου Biden ούτε της αντιπροέδρου Kamala Harris ενώ το … τελεσίγραφο έχει ημερομηνία λήξης μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.
Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ επισημαίνουν πως το Ισραήλ έχει 30 ημέρες για να επιτρέψει την είσοδο τουλάχιστον 350 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια την ημέρα στη Γάζα καθώς και να επιτρέψει όλες τις ανθρωπιστικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών και της διανομής βοήθειας, τουλάχιστον για τους επόμενους τέσσερις μήνες.
Ήδη από χθες το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι 50 φορτηγά βοήθειας πέρασαν από την Ιορδανία στη Γάζα.7_93.jpg
Η εμπλοκή

Πέρα όμως από τις απειλές αυτές, οι Αμερικανοί προχώρησαν σε μια πρωτοφανή κίνηση, αποστέλλοντας στο Ισραήλ ένα αντιαεροπορικό σύστημα THAAD, συνοδευόμενο από 100 Αμερικανούς στρατιώτες.
Η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε από πολλούς αναλυτές ως ένα σημαντικό βήμα της στενής στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ που επίσης αυξάνει το διακύβευμα για τους Αμερικανούς και αλλάζει πλήρως το δόγμα ασφαλείας του Ισραήλ, βάσει του οποίου οι Ισραηλινοί αμύνονταν από μόνοι τους.

Αμερικανικά βομβαρδιστικά έπληξαν υπόγειες αποθήκες πυρομαχικών των Houthis

Παρά την πολιτική «καρότο και μαστίγιο» που εφαρμόζει απέναντι στο Ισραήλ η κυβέρνηση Biden – προφανώς για εκλογικούς λόγους -, αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν νωρίτερα σήμερα τα ξημερώματα, πέντε υπόγειες αποθήκες όπλων των Houthis στην Υεμένη.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin στην επιχείρηση συμμετείχαν βομβαρδιστικά stealth τύπου B-2 Spirit, τα οποία φέρεται πως απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Whiteman του Missouri.
Ήταν η πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2017 που τα βομβαρδιστικά αυτά συμμετείχαν σε αποστολή μάχης.
«Σήμερα, αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδιστικών B-2 έπληξαν με ακρίβεια πέντε υπόγειες θωρακισμένες εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων σε ελεγχόμενες από τους Houthis περιοχές της Υεμένης.
Κατόπιν εντολής του προέδρου Biden ενέκρινα αυτά τα στοχευμένα πλήγματα για να υποβαθμίσουμε περαιτέρω την ικανότητα των Houthis να συνεχίσουν την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά τους και για να προστατεύσουμε τις δυνάμεις και το προσωπικό των ΗΠΑ σε μια από τις πιο κρίσιμες πλωτές οδούς του κόσμου» επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο Austin.
76_3.JPG
Μήνυμα… σε Ιράν

Δυτικά ΜΜΕ αναφέρουν πως η επίθεση αυτή αποτελεί και ένα έμμεσο μήνυμα προς το Ιράν, δεδομένου ότι τα βομβαρδιστικά αυτά είναι τα μόνα που μπορούν να ρίξουν τη βόμβα GBU-57 γνωστή ως «Massive Ordnance Penetrator».
Πρόκειται για μια βόμβα που μπορεί να πλήξει υπόγειους και καλά προστατευμένους στόχους, όπως είναι για παράδειγμα οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν σε Natanz και Fordo.
Κάθε βομβαρδιστικό Β-2 μπορεί να μεταφέρει έως και 20 τόνους βομβών συμπεριλαμβανομένων και άλλων πυραύλων που καθοδηγούνται με GPS.
6_104.jpg
Σφοδροί βομβαρδισμοί σε Συρία, Λίβανο και Γάζα

Από την πλευρά τους οι ισραηλινές δυνάμεις εξακολουθούν να σφυροκοπούν και να βομβαρδίζουν στόχους σε Συρία, Λίβανο και Γάζα.
Μετά τις χθεσινές αεροπορικές επιδρομές στη Βηρυτό αλλά και σε άλλες περιοχές του Λιβάνου, το Ισραήλ βομβάρδισε τη Λατάκεια στη Συρία, προπύργιο της κυβέρνησης του προέδρου Bashar al Assad που θεωρείται σύμμαχος της Hezbollah.
Συριακά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι Ισραηλινοί έπληξαν αποθήκες όπλων στη Λατάκεια.
Το Ισραήλ κατηγορεί την Hezbollah ότι μεταφέρει όπλα μέσω της Συρίας.
Πέρα όμως από τις επιθέσεις σε Λίβανο και Συρία, ο IDF βομβάρδισε με ιδιαίτερη σφοδρότητα περιοχές στην πόλη της Γάζας.

To Ισραήλ θέλει ουδέτερη ζώνη σε Λίβανο και Συρία

Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet αναφέρει πως το Ισραήλ σχεδιάζει να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη στον Λίβανο και στη Συρία.
«Το Ισραήλ κάνει τα πάντα για να μεταφέρει τη φωτιά από τον Λίβανο στη Συρία.
Επιτίθεται στην Tartus, στη Hama, στην Homs, στο Χαλέπι, στη Dara και ακόμη και στην πρωτεύουσα Δαμασκό.
Έχει μετακινήσει τα τανκ της στο συριακό έδαφος.
«Είναι ξεκάθαρο ότι το Ισραήλ θέλει να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη στον Λίβανο ελέγχοντας όλα τα εδάφη μέχρι τον ποταμό Litani και δεν θα αρκείται στη δημιουργία ζώνης ασφαλείας μόνο στον Λίβανο, καθώς οι αναφορές δείχνουν ότι επιδιώκει επίσης να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη εντός της Συρίας» επισημαίνει το δημοσίευμα της Hurriyet.
8_86.JPG
Νέο πλήγμα στη Hezbollah - Νεκρός ο επικεφαλής των επιθέσεων με ρουκέτες

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως εξόντωσε τον Hussein Muhammed Auda, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τις επιθέσεις με ρουκέτες κατά του Ισραήλ από διάφορες περιοχές του Bint Jbeil.
Επιπλέον, ο IDF υποστηρίζει ότι εξόντωσε 45 μαχητές της Hezbollah και ότι κατέστρεψε 150 υποδομές της οργάνωσης.

Αντιστέκεται η Hezbollah - Το οπλοστάσιο με πυράυλους Nasir 1 και Qadir-2

Παρά την πίεση που δέχεται, η Ηezbollah εξακολουθεί να διατηρεί στο ακέραιο τη μαχητική της ικανότητα και όχι μόνο να αντιστέκεται αλλά και να αντεπιτίθεται κατά των Ισραηλινών.
Νωρίτερα σήμερα το πρωί η Hezbollah εκτόξευσε τουλάχιστον 30 ρουκέτες κατά του βόρειου Ισραήλ και της περιοχής της Γαλιλαίας.
Σειρήνες συναγερμού είχαν ηχήσει και κατά τη διάρκεια της νύχτας στο βόρειο Ισραήλ όπου και πάλι δόθηκε οδηγία στους κατοίκους να μεταβούν σε καταφύγια.
Σε μια επίδειξη δύναμης η Hezbollah παρουσίασε χθες 16 Οκτωβρίου τον πύραυλο Nasir-1 με βεληνεκές περίπου 100 χιλιομέτρων.
Ο Nasir-1 φαίνεται να είναι ένας πύραυλος πυροβολικού συριακής κατασκευής, αναβαθμισμένος με κιτ καθοδήγησης.
Ο πύραυλος των 302 mm έχει ακρίβεια μικρότερη από πέντε μέτρα με κεφαλή βάρους 100 κιλών και μπορεί να «τρυπήσει» τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ.
9_51.jpg
Σημειώνεται πως η Hezbollah είχε αποκαλύψει στοιχεία και για τον κατευθυνόμενο βαλλιστικό πύραυλο της, Qadir-2.
Ο Qadir-2 έχει βεληνεκές 250 χιλιομέτρων και ακρίβεια μικρότερη από πέντε μέτρα.
Ο πύραυλος είναι επίσης οπλισμένος με ισχυρή εκρηκτική κεφαλή βάρους 405 κιλών.
12_45.jpg
Δεν θα τολμήσει το Ισραήλ - Ιράν: Απίθανο να επιτεθεί στις πυρηνικές μας εγκαταστάσεις

Είναι απίθανο να τολμήσει το Ισραήλ τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν υποστήριξε ο Behrouz Kamalvandi
, εκπρόσωπος του Ιράν στο Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, αναφέροντας πως οι απειλές είναι… κενές και δεν προκαλούν καμία ανησυχία στην Τεχεράνη.
«Πρώτον, είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί αυτό.
Δεύτερον, σε περίπτωση τέτοιας βλακείας, είναι πολύ απίθανο να προκαλέσουν κάποια σοβαρή ζημιά στο Ιράν και
Τρίτον, ακόμη και σε περίπτωση ζημιάς, το Ιράν θα μπορέσει να αποκαταστήσει τα πάντα πολύ γρήγορα», είπε ο Kamalvandi αναφερόμενος στο σενάριο μιας επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Όπως είπε ο Ιρανός αξιωματούχος, οι απειλές των Ισραηλινών δεν προκαλούν κάποια ανησυχία στην Τεχεράνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης