Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ηχηρή απάντηση της Ασίας στην καθοδική και διαβρωτική ηγεμονία των ΗΠΑ η επέκταση των BRICS

Ηχηρή απάντηση της Ασίας στην καθοδική και διαβρωτική ηγεμονία των ΗΠΑ η επέκταση των BRICS
Ο αναλυτής Sun Peisong σημειώνει ότι η επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να έχουν το δικό τους «οικονομικό στρατόπεδο» στον κόσμο έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ασιατικών χωρών, για τις οποίες η τόνωση της ανάπτυξης παραμένει θέμα προτεραιότητας
Η ταχεία επέκταση των BRICS αντανακλά την απογοήτευση στις ασιατικές χώρες από την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και την αμερικανική παγκόσμια τάξη πραγμάτων, την οποία η Ουάσιγκτον προσπαθεί να υπαγορεύσει παντού, υποστηρίζει ο Sun Peisong, ερευνητής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Ανάπτυξης υπό το Κέντρο Ερευνών Ανάπτυξης του Κρατικού Συμβουλίου του Κρατικού Συμβουλίου στην Κίνα.
«Τα περισσότερα ασιατικά έθνη που κλίνουν προς τους BRICS είναι σημάδι της απογοήτευσής τους από την οικονομική τάξη την οποία επιμένουν να διατηρούν υπό την ηγεσία τους οι ΗΠΑ», γράφει σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Global Times.
Ο Κινέζος πολιτικός επιστήμονας σημειώνει ότι η επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να σχηματίσουν το δικό τους «οικονομικό στρατόπεδο» στον κόσμο έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ασιατικών χωρών, για τις οποίες η τόνωση της ανάπτυξης παραμένει θέμα προτεραιότητας.
«Η ανάπτυξη είναι ο βασικός παράγοντας που τις οδηγεί προς τις BRICS», λέει ο συγγραφέας, σύμφωνα με τον οποίο οι ανοιχτές αγορές πρέπει να θεωρούνται η βάση για την πρόοδο για όλες τις χώρες της περιοχής.
Ο Sun Peisong εφιστά την προσοχή στο αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των θέσεων των ασιατικών χωρών για τα προβλήματα της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης και της στρατηγικής Ινδο-Ειρηνικού των αμερικανικών αρχών.

Πολιτική πίεση

Επισημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω πολιτικής πίεσης, προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι κατά την επίλυση προβλημάτων στην περιοχή, οι χώρες «παίρνουν τη μία ή την άλλη πλευρά» στο πρίσμα του ανταγωνισμού της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο.
Ο ειδικός υπενθυμίζει ότι οι ασιατικές χώρες έχουν ήδη «πιο σταθερά εσωτερικά πολιτικά θεμέλια» από ό,τι στο παρελθόν, επομένως η αμερικανική οδηγία για τη λεγόμενη υποστήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Πολιτειών στην αντιμετώπιση της Κίνας δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα τους.
Όπως διευκρίνισε ο Sun Peisong, η τάση ένταξης στους BRICS έχει γίνει «εξέχον φαινόμενο στον τομέα της διπλωματίας». Υπενθυμίζει ότι, μετά τη Συρία, η Σρι Λάνκα υπέβαλε πρόσφατα αίτηση για ένταξη στην ένωση. Μεταξύ άλλων χωρών που σκοπεύουν να γίνουν μέλη της ομάδας, ανέφερε τη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη.
«Η αυξανόμενη επιθυμία πολλών χωρών να ενταχθούν στην οικογένεια των BRICS δείχνει ότι οι αναδυόμενες οικονομίες αναζητούν νέους διεθνείς πολυμερείς μηχανισμούς, που εκπροσωπούνται από τη συνεργασία των «Greater BRICS»», τόνισε ο ειδικός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η διαδικασία θα πρέπει «να αντικατοπτρίζει καλύτερα τη δυναμική αυτού του νέου κόσμου».

Επέκταση BRICS

Η ομάδα BRICS ιδρύθηκε το 2006 από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα, ενώ η Νότια Αφρική εντάχθηκε το 2011.
Την 1η Ιανουαρίου 2024, η Αίγυπτος, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και η Αιθιοπία έγιναν πλήρη μέλη του.
Η Σύνοδος Κορυφής BRICS στο Καζάν πρόκειται να γίνει το βασικό γεγονός της ένωσης κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Ρωσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης