Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής EE: Δέσμευση να αυξηθούν οι απελάσεις μεταναστών

Σύνοδος Κορυφής EE: Δέσμευση να αυξηθούν οι απελάσεις μεταναστών
Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν συγκεκριμένα την πρόταση της δημιουργίας «κέντρων επιστροφής»
Μόλις πέντε μήνες μετά την υιοθέτηση του συμφώνου για την μετανάστευση, οι ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν ήδη νέα αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής κατά την σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν συγκεκριμένα την πρόταση της δημιουργίας «κέντρων επιστροφής», τη μεταφοράς μεταναστών σε κέντρα υποδοχής σε τρίτες χώρες, όπως άρχισε να κάνει η Ιταλία της Georgia Meloni βάσει συμφωνίας με τη γειτονική της Αλβανία.
Αυτά τα κέντρα δεν είναι παρά σταγόνα στον ωκεανό και δεν αποτελούν λύση για τις μεγάλες χώρες όπως είναι η Γερμανία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz.
Η Ισπανία είναι αντίθετη με την ιδέα, την ώρα που η Γαλλία, επιφυλακτική, προτείνει «την προώθηση των επιστροφών όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες μάλλον, παρά την οργάνωση επιστροφών μέσω της λειτουργίας κόμβων σε τρίτες χώρες», σύμφωνα με την γαλλική προεδρία.
Η συζήτηση είναι «πολύ αόριστη και προκαταρκτική», «δεν υπάρχει σχέδιο» για τα κέντρα, δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης, που δεν περιμένει «μεγάλες αποφάσεις» από αυτήν την σύνοδο κορυφής.
Περνώντας στην επίθεση, οι Ιταλοί έχουν οργανώσει γύρω από την Georgia Meloni άτυπη συνάντηση για την προώθηση «καινοτόμων λύσεων» για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, με την συμμετοχή καμιά δεκαριά χωρών όπως η Ολλανδία, η Ελλάδα, η Αυστρία, η Πολωνία και η Ουγγαρία.
Η Ουγγαρία του Viktor Orban ασκεί την κυλιόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέχρι τον Δεκέμβριο και θα φιλοξενήσει την επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 8ης Νοεμβρίου στην Βουδαπέστη.
Τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Ενωση υιοθέτησε το σύμφωνο για την μετανάστευση και το άσυλο, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ στα μέσα του 2026, με την αυστηροποίηση του «φιλτραρίσματος» στα σύνορα και έναν μηχανισμό αλληλεγγύης ανάμεσα στις 27 χώρες μέλη στην φιλοξενία και διαχείριση των αιτούντων άσυλο.
Χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία ζητούν την επίσπευση της εφαρμογής του.
Υπό την πίεση των κομμάτων της άκρας δεξιάς που βρίσκονται σε άνοδο σε πολλές χώρες της Ευρώπης, τα θέματα της μετανάστευσης έρχονται να διαταράξουν την ατζέντα της συνόδου.
Πολλές κυβερνήσεις έχουν ανεβάσει του τόνους και ζητούν την απλοποίηση των κανόνων απέλασης των μεταναστών χωρίς νόμιμη άδεια παραμονής.
«Η γαλλογερμανική ατμομηχανή πιέζει για ανάληψη δράσης», δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen κινήθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση απευθύνοντας την Δευτέρα επιστολή προς τους 27.
Προτείνει νέο νόμο που θα αναθεωρήσει την «οδηγία για την επιστροφή» του 2008 ώστε να διευκολυνθούν οι απελάσεις.
Παρόμοια πρωτοβουλία είχε οδηγηθεί σε αποτυχία το 2018, αλλά «έξι χρόνια αργότερα, η συζήτηση έχει μετακινηθεί προς τα δεξιά της πολιτικής σκακιέρας», δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Oυκρανία

Η υποστήριξη προς την Ουκρανία, παρόντος του προέδρου Volodymyr Zelensky, και η έκκληση για αποκλιμάκωση στην Μέση Ανατολή είναι τα άλλα δύο βασικά θέματα της ατζέντας της συνόδου.
Ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε σήμερα πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου ότι το σχέδιό του για την νίκη έχει ως στόχο να τεθεί η Ουκρανία σε θέση ισχύος απέναντι στην Ρωσία εν όψει διαπραγματεύσεων.
«Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την Ουκρανία, να είμαστε ισχυροί και να είμαστε έτοιμοι για την διπλωματία», δήλωσε ο Volodymyr Zelensky προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να επισπεύσει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία, τόσο στρατιωτικά όσο και οικονομικά, δήλωσε ο Charles Michel, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης