Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: «Άλμα» στα επιτόκια στεγαστικών δανείων - Ανοδικά για τρίτη εβδομάδα

ΗΠΑ: «Άλμα» στα επιτόκια στεγαστικών δανείων - Ανοδικά για τρίτη εβδομάδα
Η μέση τιμή στο 30ετές διαμορφώθηκε στο 6,44%, έχοντας αυξηθεί κατά 12 μ.β.
Σχετικά Άρθρα
Ανοδικά κινήθηκαν για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα τα επιτόκια στεγαστικών δανείων που προσφέρουν οι αμερικανικές τράπεζες, καθώς μετριάζονται οι προσδοκίες για μία νέα, δραστική μείωση 50 μ.β. στα επιτόκια πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) εντός του 2024, με τον -ετήσιο- πληθωρισμό να παραμένει επίμονα υψηλότερα από τον στόχο του 2%.
Ειδικότερα, για το επταήμερο έως 17/10, η μέση τιμή στο 30ετές διαμορφώθηκε στο 6,44%, έχοντας αυξηθεί κατά 12 μ.β. σε σύγκριση με μία εβδομάδα πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Freddie Mac. Ένα χρόνο ακριβώς πριν, το μέσο επιτόκιο ήταν στο 7,63%.
Σε ό,τι αφορά στο 15ετές στεγαστικό δάνειο, το μέσο επιτόκιο εκτοξεύθηκε κατά 22 μ.β. και έφθασε στο 5,63% -από 6,92% πέρυσι.
Τα επιτόκια για το 30ετές στεγαστικό δάνειο έφθασαν τον Οκτώβριο 2023 στο υψηλό 25ετίας του 7,79%, ενώ παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα μέχρι πριν λίγες εβδομάδες -στο 7,72% το υψηλό του 2024.
«Το επιτόκιο στο 30ετές στεγαστικό δάνειο (σταθερού επιτοκίου) αυξήθηκε για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, πλησιάζοντας το 6,5%.
Γενικά, τα υψηλότερα επιτόκια αντικατοπτρίζουν τη δύναμη της οικονομίας που υποστηρίζει την αγορά κατοικίας.
Όμως, σε σύγκριση με πριν από ένα χρόνο, τα επιτόκια είναι μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα και οι δυνητικοί αγοραστές κατοικιών μπορούν να επωφεληθούν, ειδικά αν αγοράσουν με την καλύτερη προσφορά, καθώς τα επιτόκια διαφέρουν πολύ μεταξύ των τραπεζών», σχολιάζει η Freddie Mac.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης